Ja sam jučer nakon jedne pogledane recenzije (ACG) i performance reviewa od DF-a odlučio uzet premium edition za Xbox, jutros ustao oko 5 da stignem odigrat 2, 3 sata do posla pa bih prokomentirao par mehanika s kojima sam se susreo.
Ground combat mi je sasvim okej, iznad očekivanja za Bethesdu. Zvuk i dizajn oružja je prilično zadovoljavajuć, AI protivnika je malo na glupljoj strani spektra, ali nisam doživio da baš stoje i čekaju da ih ubijem. Dovoljno su pametni (glupi) da se malo sakriju, ali i da se može jednostavnijim manevrom doći u dobru poziciju za riješiti ih. Jump pack još nisam imao prilike probati u borbi pa ne mogu reći kako će utjecati na cijelu dinamiku. Što se tiče reagiranja na metke, ne reagiraju na svaki, vjerujem da postoji stagger mehanika gdje neće svaki metak izazvati stagger, ali lijepo padaju kada ih dokrajčite.
Ship combat je nešto sporiji nego što sam očekivao (može biti da je to slučaj samo s prvim brodom) i obzirom da sam do jučer igrao Everspace 2, nedostaje mi malo više upravljivosti, ali obzirom da je nešto sporije, nije strašno. Uništavanje protivničkih brodova izgleda dosta zadovoljavajuće.
Persuasion mehanika je interesantna, funkcionira na način da morate skupiti određeni broj bodova iz određenog broja pokušaja. Npr. treba mi 5 bodova, za svaki pokušaj imam izbor između nekoliko rečenica od kojih neka nosi bod, neka dva, neka možda i svih pet. Naravno ova koja nosi svih pet bodova je rizičnija i vjerojatnije neće proći i potrošit će vam jedan pokušaj.
Lockpicking izgleda kao nešto što će mi dop*zdit relativno brzo, mini-game je pametniji od onoga u Skyrimu i Falloutu, ali zahtijeva više vremena i razmišljanja i ako se bude prečesto pojavljivalo, vjerujem da će postati smor. Postoji neka mehanika da se proba automatski, nisam pokušao s tim.
Što se vremena učitavanja tiče, SSD na Xboxu radi dosta dobar posao i dobar broj učitavanja je vrlo vrlo kratak (prekratak za ispružiti ruku do cigarete, povući dim i vratiti ju na stol), tako da meni osobno loading nije predstavljao neki značajan problem.
Od lokacija sam imao prilike pobliže istražiti neki outpost i interijer mi je izgledao super, krcat random objektima od kojih se mnoge može lootati, kako to inače kod Bethesde biva. Zanimljivo, postoji zaseban objekt za lijevu papuču i za desnu papuču. Prije nego sam bio primoran otići na posao, došao sam i do New Atlantisa, izgleda dosta impresivno i grandiozno, ali nisam imao previše vremena za neke bolje dojmove od tamo.
Jedna stvar koja mi je bila posebno iritantna, ali nije previše bitna u konačnici, je animacija trčanja iz trećeg lica, čak i dok ne sprintate, animacija izgleda kao da bježite od lava.
TL;DR dobra igra, jedva čekam kući pa igrat dalje