Forza Horizon 4 je jedna anomalija video igara, nije sasvim unikat, jer je bilo sličnih primjera igara koje jednostavno nemaju nikakvu konkurenciju u svom žanru...

Nakon provedenih 120 sati s Forza Horizon 4 naslovom, volan je prodan i napokon ide zaslužena recenzija, gdje igranje ovog naslova ide pod ključ...

Kao veliki fan Forza serijala moram priznat da je bila dobra odluka što odmah nakon Forze Horizon 3 nisam u prvi mah odmah nahrlio na četvorku, nego je tu ipak bio neki odmak. Bolesne probleme koje mi je tada priuštila FH3 na PC-u, a platio sam Ultimate verziju vrtoglavih i bolesnih 1000,00 HRK, jako sam se dugo dvoumio da li uzet četvorku uopće. Naravno da se slažem se već rečenim, da onaj koji je igrao sve nastavke FH igara, ova igra ne isporučuje takav WOW efekt kao onome koji se tek prvi put susreće sa serijalom ili netko ko baš ne igra svaki FH nastavak. No da li ima bolje išta od FH4 (tu pritom ne znam ništa o FH5) na tržištu u ovom podžanru racing igara? Apsolutno nema. Ova igra je sama sebi konkurencija i zapravo najveća mana. Srećom najvažnija stvar koja je iz mog kuta gledanja i njen najveći FORTE jest fantastična podrška za volane. Gdje je podržani volan i to od konkurencije (čitaj SONY-a, odnosno suradnje s Thrustmasterom) i stvar funkcionira besprijekorno. Da ljudi znaju kako se dobro ova igra vozi na te malo bolje volane, vjerujem da bi se prodavala još žešće i luđe.

Vozni model je definitivno napredovao od trojke i zapravo je budimo realni cijela igra jedan VELIKI upgrade na trojku. Eventi, utrke, posebni specijalni eventi poput serija i filmskih priča, TOP GEAR eventi, apsolutno sve u igri je stepenica više u odnosu na ono prije. Igra je zabavnija, bolje izgleda i baš vrijedi svake lipe. Pored takve Forze Horizon, konkurencija, ako se ona uopće može nazvat (NFS serijal tebe gledam) nema šta radit igre ovakvog tipa. Možda će nekome ovi hvalospijevi zvučati pretjerani, no zaista tek kada ovu igretinu vozate na volan, tada bi ste shvatili o čemu pričam. Kada razmislim zapravo jedina stvar koja me je u 120 sati pošteno izluđivala i bacila sjenu na fantastičan proizvod jest ta nekakva dječja amerikanizacija sa osvajanjem kapica, robe, tenisica, prezentacija likuša i likova, koji su apsolutno nebitni u ovoj igri. Da se bar ni ne vidimo. Daj mi pure racing, da uživam u krajolicima, vremenskim uvjetima i to je to. Nikakva kola sreće, gdje gledam oću li osvojiti 500,000 dolara, Betleya, Ferarria od 20,000,00 dolara ili kapu. Onak daj me nemojte zajebavat. Čija je to odluka bila, treba ga dobro išamarati i poslat na promatranje!

Vremenski uvjeti u ovoj igri su priča za sebe. Doslovce uz igrivost selling point ovog naslova. Fantastično igra izgleda u svim uvijetima, no ono najbitnije drugačije se vozi u svim tim uvjetima. Automobili iako vrlo vjerojatno većina se ne vozi u igri kako bi se oni zapravo vozili u stvarnosti, na volanu djeluju sasvim unikatno i nisam primjetio da mi se dosta auto "slično" ili "isto" voze. Simulacijski dio u ovakvoj igri je na fantastičnoj razini, tipa isključivanje ABS-a, stabilitya nisu samo kozmetičke prirode, nego zaista se oslobađa dio fizike. Naravno da je još uvijek to IGRA, no da su napravili ogroman pomak naprijed s volanom, FFB-om i općenitom fizikom - jesu. Nisam onaj koji će mjerit šta je novog donjela od seta automobila FH4 u odnosu na FH3, jer me takve uspredbe ne interesiraju. Ono meni najbitnije je već spomenuto u ovom tekstu i zbog toga i smatram ovu igru najboljom racing arkadom svih vremena. Konkurencija su doslovce igre koje su predhodile ovoj.

Single player kampanja nije završena skroz, još mi je ostalo nešto toga i jako mi je žao što sam prodao volan, a nisam igru kompletirao, jer sam zaista htio. Uzeo sam i DLC i moram priznat, da untoč svim komentarima kako LEGO dio DLC-a ljude ne zanima. Ostalo mi je nešto barnova za otkrit i još poneki event. No DLC LEGO sam došao dosta daleko, Fortune Island sam nažalost tek zagrebao bio, kada sam morao prodati volan. Možda ga tu i tam piknem na kontroler, no sumnjam. Osim vremenskih uvjeta, zapravo mi je razočaranje. DLC za FH3 je bio kudikamo veća stvar. Tu je toliko dobra main igra, da se komotno može i bez DLC-a. Makar velim LEGO mi je baš sjeo, jako je lijep, šaren i zabavan. Drago mi je da su krenuli s FH igrama na dvogodišnjoj bazi, jer se stvarno ima šta igrat dvije godine. Jedino što bi bilo definitivno dobro - osvježit listu automobila, kako ovih što se dobe u ažuriranjima i što se plaćaju, tako i ove koje odmah u igri imamo. Forza Horizon 4 je remek djelo svog žanra. Ništa više ništa manje. Ima svojih mušica, no budimo realni - čudesna igra.