Microsoft nema ekskluzive i zato je izgubio od Sonyja.
Varate se, ekskluzive su najmanji problem XBoxa.
XBox je failao još 2013., a glavni razlog je

U prvih godinu-dvije niti jedna konzola nije imala neke posebne ekskluzive.
2014. Je bila sušna - Sony je imao prosječni Infamous Second Son, a Microsoft je izbacio Sunset Overdrive.
Sony se pokrenuo tek 2015. sa Bloodborneom, Until Dawnom i najboljom igrom ikad - The Order 1886 (lol), ali do tad su već bili u finoj prednosti. Zašto? Pa Xbox je izašao sa 100 dolara većim pricetagom, pokušavali su se postavit kao neki DVR iako su ljudi sve manje marili za klasični TV. Htjeli su forsati i always-on DRM za cijelu konzolu i gurali su Kinect iako nije imao nikakvu normalnu svrhu i predstavljao je dost žestoki privacy issue. Dok su krenuli u prodaju šteta je već bila počinjena i nikakav damage control im nije mogao pomoći. Uz sve to, Sony im je zadao dosta žestok udarac sa preotimanjem marketinškog partnerstva za neke od najvećih igara poput CoD-a, Destinyja, Battlefronta i mislim da sad i za Fifu. Sony je odjednom bio na svakom čošku u kombinaciji sa svim mainstream igrama i u podsvjesti potrošača vulgarisa to je konzola koju treba uzeti. I naravno, core gameri su, revoltirani Microsoftovim pizdarijama, pobjegli Sonyju i hvalili ga na sve strane kao pravi odabir.
Mislim, i na prošloj generaciji je Sony imao puno više i puno bolje ekskluzive od Xboxa, pa se svejedno Xbox skoro cijelo vrijeme prodavao bolje od PlayStationa. Sony je dostigao Microsoft tek pred kraj generacije. Isto su upali u probleme jer im je ego udario u glavu nakon PS2 i odlučili su otići full-retard sa revealom i releaseom PS3.
Ekskluzive su jebena stvar i znače nešto određenoj skupini ljudi, ali onima koji čine najveći marketshare to apsolutno ništa ne vrijedi. Pa koliko ljudi sami znate koji kupe konzolu samo da mogu igrati Fifu, eventualno neku tabačinu i CoD? Vjerujem i da Tuhy može potvrditi promet tih igara.
Najveci problem kod akvizicije NT-a je da to nije studio za xbox gamere, nema sanse da se budu njihove igre prodavale, uspjevali su do sad iskljucivo zbog Sony platforme, ali ok, ko ih jebe, sami sebi su pucali u glavi, jebote prije pola godine se ponosili svojom neovisnoscu i dodje fat Fil da hrpu para i odjednom nije bitna neovisnost, seronje.
Ne postoji “studio za xbox gamere” ili “studio za sony gamere” jer gameri nisu monolit da svi imaju isti ukus. Ninja Theory su kupili upravo da bi se dojmili nekoj određenoj niši gamera koji cijene igre kakve radi NT. Plus ni NT ne radi ISTE igre - Heavenly Sword, DmC i Hellblade su totalno različite igre.
Mislim da je vaš problem što još uvijek gledate MS konferenciju kao nešto što bi vas trebalo natjerati kupiti konzolu.
Više im ni ekskluzive nisu ekskluzive čim su sve na Win 10. Gledajte to kao predstavljanje multiplat igara koje će biti "best on XBOX ONE X".
Točno ovo.
bas tako, pustimo preseravanja, pokazali su igru za igrom, bas sam se vec pretkraj najezio sa "WORLD PREMIER", pomislio sam dajte dosta vise ne zelim srcani dobiti. ok, ruku na srce tesko ce prodati konzolu novim korisnicima ali cinjenica da su kupili 5 novih studija je znak da cemo i u tom pravcu dozivjeti velike promjene. microsoft vam mozda i ne prodaje xbox one ali bogami sonyju bi se trebale tresti gace jer xbox257 ili kako ce se vec zvati ce sigurno izaci s hrpom dobrih igara. damage je bio preveliki 2013. ali spencer vodi xbox ipak na prave staze, mozda do sada malo sporo ali nema veze.
Ne znam zašto bi se Sonyju trebale tresti gaće zbog akvizicije 5 studija?
Sony imas žestoki arsenal jako lijepo ufuranih razvojnih studija i skoro svi imaju no-limits budžete.
a i misljenja sam da reklamiranje multiplata na odredjenoj konzoli moze biti jako bitno pa pogledajmo koliko je bitan bio call of duty za xbox360, marketinski u svakom slucaju bitniji i od gearsa i od halo-a.
E to I ja kažem.
Dakle, tl;dr - ekskluzive možda nešto znače Woodieju, Rendi, Memberu, Viperu i većini nas na ovom forumu, alki Štef, Jeffe i Chad ne mare za njih, zadovoljni su sa CoD-om, Fifom i Fortniteom dok god im prijatelji posjeduju istu konzolu ko i oni.