1. X-Meni u svojoj pozamašnoj povijesti imaju priča boljih i zanimljivijih od velike večine "remek dijela" zabavne industrije i storytellinga.
2. Fox ih je napravio ok gledano u kontekstu superhero klime devedesetih i dvijetisućitih, a to je čista akcija i malo toga više.
3. Jedini tko je došao imalo na trag pravom X-men stripovskom izričaju je Legion koji je rađen PAZI SAD, u suradnji sa Marvel TV.
4. To je zato što Marvel Studios zna što njihovi likovi predstavljaju i kako ih oni žele prikazati dok svi ostali samo rade adaptacije sa nekim površinskim prelistavanjem stripova nadajući se da će im neko poznato ime zaradit hrpe novaca iako fanovi u filmu ne vide ništa što vide u stripu.
5. Pričao sam to kad smo o redateljima raspravljali. Rađe bi da mi najdražeg lika režira jedan Jon Watts ako je fan i razumije, ISTINSKI RAZUMIJE tog lika i zna prikazati u filmu ono najbolje iz originalnog predloška nego da mi četrdeset Spielberga, Snydera, Camerona, Nolana ili čak i meni među najdražima Scorsesea i ostalih velikana naprave adaptaciju, a nemaju o predlošku blage veze dalje od viđenog u drugim adaptacijama.
6. Kad je ijedan Batman na filmu ikad bio prikazan kao detektiv? Nešto što je definirajuća karakteristika za njega.
Ima ovdje dost čudnih izjava.
1. Tehnički točno, ali ne iz razloga zbog kojeg ti misliš da je točno. Točno je jer X-Meni izlaze preko 50 godina i, unatoč gomili šunda (što strip u konačnici i je, kao i veliki dio zabavne industrije), sigurno se može pronaći pokoja istinski kvalitetna priča. Ali to je izjava koja vrijedi za apsolutno svaku dugotrajnu franšizu.
2. Totalno ne shvaćam kaj želiš reć, da su Disneyjevi filmovi analiza likova i pružaju nekakav uvid u shvaćanje života ili daju neku kritiku na društvo? Jer je to apsolutno netočno, svi Disneyjevi Marvel filmovi su najobičniji popcorn movie i ništa više. Imaju dobar cast, imaju dobre pisce koji znaju napisati fine šale i imaju odlične borbe i efekte. Ništa manje, ali bome i ništa više. Usudio bih se reći da je Fox sa Deadpoolom i Loganom ponudio puno više samom superhero movie žanru nego što je to napravio Disney sa svojih milijun filmova.
Nemoj me krivo shvatiti, od Winter Soldiera sam išao na premijeru (često i pretpremijeru) svakog filma, bacio puno previše para na kartu i na pizdarije u kinu i usput se fino zabavio. Ali nemojmo se lagati da se radi o nekoj umjetnosti. Većina tih filmova je jako slabo na ponovno gledanje. Malo prije reprizirao Ragnarok i to je jedan od rijetkih koji mi je i u reprizi bio zabavan. Ragnarok i prvi Guardiansi. Spider-Man mi je u kinu bio odličan, na repeatu sam na par mjesta zadrijemao i par puta okretao očima koliko se to razvlačilo. Ista stvar i sa Guardians 2, Black Panther, Winter Soldier, Civil War...
3. “Pravi” X-Men ne postoji. Ljudi se mijenjaju kroz 50 godina, stari pisci odlaze i dolaze novi i mlađi ljudi. Sa smjenom pisaca dolazi i do promjene u likovima. Da je sve stalno isto onda bi danas Batman ubijao, Wonder Woman bi bila tajnica Justice Leaguea, hrpa Marveovih likova bi spavala sa tinejdžericama, Superman bi bio prepotentno džubre, Hank Pym bi i dalje tuko ženu itd.
Thora su, među ostalim, pisali Kirby/Lee, Simonson, Straczynski i Aaron. Svaki je imao neki svoju viziju tko i kaj je Thor. Ajde ti sad odredi koji od njih je “pravi”.
4. Vidi pod 3.
Također, reći ovako nešto nakon gledanja Infinity Wara u kojem glavni lik (Thanos) nema apsolutno nikakve veze sa likom na kojem je baziran je dost smiješno.
5. Vidi pod 3. i 4.
6. Batman Begins je pokušao isfurati detektiva. Ako ćemo baš pričati o stripovima onda detektiv Batmana nema već dosta dugo. Zadnja prava detektivska priča je Black Mirror iz 2010./2011. sa DickBatom, tik pred New52 relaunch. Bude tu i tamo neki single issue koji se bavi nekom misterijom, ali pravog detective Batmana nema već jako dugo.
Gledanje ovih filmovima u kontekstu stripa nema nikakvog smisla. Radi se o likovima koji su bazirani na likovima iz stripa, ali vrlo često nisu ti likovi. Pričaju se priče koje su inspirirane pričama iz stripa, ali nisu ekranizacije tih priča. Ako nekog zbilja jebe “točnost” filmova, onda neka na filmske svemire gleda kao na paralelne svemire - kao što je Ultimate Universe u Marvelu ili Earth One u DC-ju.