stitrek Bog nije samo religiozan pojam možeš ga definirati kao kreacija, sve što je, apsolut, svijest…a po Hinduizmu Atman-Brahman (tvoja esencija), to su sve nazivi onoga što nema postanak a ni kraj.
Bog je doslovno isključivo religiozan pojam.
Kako ga ti sebi sam definiraš je tvoja stvar, ali to je religija i nema načina da se to zaobiđe.
stitrek Negiranje ovoga iznad je negiranje sebe, ateisti objektivno ne postoje jer ateizam je sam po sebi koncept mozga/uma/ega koji nije prava esencija-duša-svijest-promatrac…
Ateizam nije negiranje ničega. Ateizam je manjak vjere u boga/bogove.
Suprotnost teizmu. Nema nikakve veze s egom ili esencijama ili kaj već drobiš.
Ako mi dođe netko na cesti sa vrlo nevjerojatnom tvrdnjom i pričom, onda mi trebaju vrlo nevjerojatni dokazi da bi mu povjerovao.
Koja je razlika između takve osobe i crkve?
Religija me osobno jako zanima i upoznat sam sa većinom alternativnih shvaćanja pojma Bog, nisam vjernik, ali ne negiram ništa, činjenično sam ateist agnostik, znači ne vjerujem i ne znam, ali ne mogu ti bolje sročit svoj stav prema religiji od komentara kojeg sam nedavno napisao na Redditu pa ću ga ovdje copy pasteat:
Ja sam po definiciji agnostik ateist iako se ne volim zvati ateistom pošto se to danas najviše povezuje sa antiteizmom.
Ne volim crkvu i organiziranu religiju, mislim da je organizirana religija u globalu veliko zlo iako znam da postoje iskreni i dobri ljudi u njihovim redovima.
Još uvijek ću iskoristit pokoju priliku da ismijavam organiziranu religiju.
Protiv osobne religioznosti i duhovnosti nemam apsolutno ništa, čak smatram da duhovnost ima svrhu i benefite za pojedinca.
Ja osobno jednostavno nisam nikad bio uvjeren da postoji ikakav bog ili bogovi. Nijedan argument koji religija pruža me nije uvjerio.
Kršten sam i krizman i ako ću se ikad ženit, nije mi problem to odradit u crkvi ako mojoj partnerici bude bitno. Dijete bi krstio iz istih razloga, ali meni osobno apsolutno nije bitno jer ću ga također odgajati da razmišlja o takvim stvarima svojom glavom i sam donosi svoje zaključke.
Konkretno za kršćanstvo, mislim da ima neke dobre stvari za naučiti, ali i hrpetinu gluposti, a ovo dobro se vrlo lako nauči u prvom razredu osnovne škole i može se svesti na jednu Isusovu izreku: "Čini drugima onako kako bi htio da se tebi čini".
Više od toga mislim da ne treba nikome da bi bio kvalitetna osoba i sve više od toga je petljanje u tuđe živote.
Jedno sam 100% siguran. Da Bog/Allah opisan u abrahamskim religijama i postoji, nema zrna šanse da bih ga ikad štovao. Radi se o psihopatnom tiraninu koji ne preza ni pred čime da uzdigne sebe, a svoje podanike gazi, muči i psihički zlostavlja. Lucifer je prema njemu taj koji je spasitelj.
Isus je kul.
@maverick
To je onda fanatizam.