Naivnim i lakomislenim čovjekom možeš upravljat bilo čime. Religija u svom izvornom naku nije ovdje da te zarobi nego upravo suprotno. Ja sam religiozan i smatram se slobodnim čovjekom u toj mjeri da me se ne može na ništa natjerat ako to ne želim u skladu sa ovozemaljskim zakonima naravno. Odrasli ljudi nekolicina njih žele upravljat drugima pa koriste možda religiju za upravljanje a to mogu biti i non sense zakoni i politika, šta je politika kao sloboda? Pa ona te ograničava u svim sferama jer ju podupire poneki šašavi pogotovo kod nas zakoni kojega se zakonodavci ne drže ali je tu za mase.
Religija nema zakone da te zatvori i uništi već je tu samo da ju poštuješ i u ovom slučaju krščanstvo tj. da sprovodiš 10 Božjih zapovijedi u kojima nema ropstva i kad sagriješiš opet je tu religija da ti oprosti i u tom slučaju a kod svjetovnog kad sagriješiš nešto veće ideš u buksu. Kad nekog ubiješ, Bog će ti i za to oprostit ako se okaješ a politika i zakoni te tjeraju u neslobodu. Dakle religija je ljubav i sloboda ali ju moraš poštivati i pokajat za grijehe ako si sagriješio.
Mnogi ključni znanstvenici i izumitelji dolazili su iz religioznih krugova, da su bili konzerve nebi ništa od revolucionarnih izuma bilo. Svi su bili slobodoumni.
Ne treba u ničim pretjerivat pa niti u religiji. Na religiju te nitko nebi trebao tjerat a kad i imaš trad. i stroge roditelje pa misle da budeš i ti kao oni a na kraju krajeva jednom ćeš postat punoljetan i neovisan pa ćeš sam odabrat kojim ćeš putem ići ili ostat na starom.
Religija u svom izvornom nauku, to je baš prava sloboda i ako si se ponavljam rodio u tzv. religioznoj obitelji pa po defaultu postaneš vjernik neke od religija.
Osobno to nije bio moj slučaj jer moji nisu išli u crkvu osim kad je netko umro i za blagdane a ostale dane ne, niti me tjerali da budem religiozan ali su me ipak podučavali poštenju, poštivanju drugih, neosvećivanju i sl. Ja sam baš svojevoljno prihvatio Boga i Isusa kao svoju religiju i na svoj naćin ih doživljavam u punoj slobodi jer i ta božanstva nas uče slobodi i ljubavi.
I zašto mnogo ljudi vjeruje da su religije neko pozadinsko zlo i oružje nekog tamo da vlada masama. Pa zar u njima se uči o nepoštivanju, krađi, nemoralu, ubijanju i ostalim negativnim radnjama? Vjerujem da izgubljenim čovjekom koji ne vjeruje u ništa možeš lakše upravljat nego religioznim. Religija je dobra osim ako ne želiš biti dobar onda ti je religija strange jer se sučeljava sa tvojim ne baš dobrim karakterom. Ali opet osobno mislim da su svi ljudi rođeni da budu dobri u svojoj naravi ali tijekom života neko ih skrene sa tračnica. Rodiš se sa Bogom i umireš sa Njim. Svi, odnosno večina ljudi pred smrt zazivaju Boga da im oprosti a ne sotonu.