Mechwarrior 5: Clans (Dalje u tekstu: Clans) je mech simulacija iz prvog / trećeg lica u Unreal Engineu 5. Radnja je smještena u Clan Invasion razdoblju fiktivnog Battletech univerzuma. Sam Battletech serijal pokrenut je 1980-ih kao tabletop wargame s minijaturama te nastavlja jako i dan danas s video igrama i 100+ knjiga brojnih autora. Kolega Deathwish je dao simpatičan ali i istinit TL;DR Battletech univerzuma: " deathwish Sam univerzum je više manje game of thrones u svemiru sa mechovima koji ajmo rec briju na realizam, tonaža, oklop po segmentima, municija sve."
Gledajući mech napucavanje, Clans je identična preslika Mechwarrior 5: Mercenaries (dalje u tekstu: Mercs) gameplayja, sa Unreal 4 na Unreal 5 engine. Svi mechovi imaju strukturu podijeljenu na glavu, torso, ramena, ruke i noge, te svaka od tih komponenti ima zasebni armor i unutarnju strukturu. Dovoljno rafala raketa, lasera i/ili topova će uništit dio mecha i sve vezano s njime. (npr: ako mech ima opaki autocannon na desnoj ruci, mogu ciljat njegovo desno rame i raznjet i rame i desnu ruku sa svim naoružanjem.)
Velika razlika između Clansa i Mercsa jest naglasak na linearnoj single-player (ili co-op do 5 igrača!) priči i likovima. Dakle, nema brige o prihodima / rashodima firme, održavanju mechova i relacija s drugim velikim igračima u Battletech univerzumu.
Clans prati put Jaydena i njegovog Stara (Clanner naziv za squad mechova, 5 mechova čini jedan Star - Inner Sphere koristi Lance naziv, 4 mecha čini lance) iz Clana Smoke Jaguar od njihovog završnog testiranja pa kroz ratišta u Clanskoj invaziji na Inner Sphere (Dio svemira u kojem je Zemlja i većina fokusa radnji u Battletech univerzumu), fokus priče je na sukobu ideala likova i surove stvarnosti rata.

Mechovi su podijeljeni u klase, ovisno o težini (light, medium, heavy i assault), novi mechovi otključavaju se leveliranjem (honor levels) kroz misije, a svaki novi level donosi dvije valute u igri: Kerenskies (to je kao da umjesto kuna smo novac zvali Tuđmanićima lmao) i Merit points. Merit otključava sam mech, a Kerenskies služe za kupnju svih naknadno otključanih mechova, te ostale opreme i oružja. Svaki mech i pilot imaju svoje statse koji se mogu nadograđivat s XP-jem iz svake misije, taj XP može i otključati novi loadout preset za mech, no može se i kreirati custom varijanta.
S merit valutom mogu se i nadograđivat i research, salvage operations i repair bay
Research - upgradeovi za oružja, equipment ili health mechova, upgradeovi se kupuju salvageom
Salvage operations - koliko salvagea se može skupiti nakon svake misije
Repair bay - koliko je učinkovit repair mechova između svake misije

My missile launching mech pilot waifu
Osim normalnog walkthrougha priče, Clans ima i: mission replay, horde mode, custom skirmish i NG+
Za sad postoje 2 Story DLC-ja, Ghost Bear Flash Point i Wolves of Tukayyid (njega trenutno igram), perspektiva se mijenja na Clan Ghost Bear za prvi DLC, i na Clan Wolf za drugi.
OSOBNI DOJMOVI:
Okej prema lore-u, clan mechovi su brži i imaju duplo veći range od IS (Inner Sphere) mechova, no level design i konstantno spawnanje mechova ispred nosa kompletno negira tu činjenicu - to je kao da napravim igru di igraš kao snajperist, a svaki level je neki CQB fest.
Unreal Engine 5 stvarno ne voli moj komp, za sad mi Mercs bolje i ljepše izgleda na kompu (iako Clans ima super pre-rendered cutscene), morao sam masu testirat svaki setting da bih dobio prihvatljiv framerate, nije savršen al ajd…
Za razliku od O D L I Č N O G soundtracka Mercsa, Clans skoro pa i nema nikakvu glazbu, downtime između bitki je čudan i awkward, te dijalog između likova ne uspijeva potpuno prekriti pomalo awkward tišinu.
Igra uopće nema checkpoint sustav, ako krepaš na zadnjem protivniku u misiji, tough luck -> krećeš ispočetka. U Mercsu nije problem, pošto su misije kratke, no tu mogu i potrajati preko pola sata, a borbe s neprijateljima se svode na makljažu sve dok se ne dođe do zadnjeg objectivea, i moli boga da imaš dovoljno armora i municije za kraj misije.
Ne bih smatrao Clanse dobrim uvodom u Battletech univerzum, rađe bih na prvu ruku preporučio Mercs + DLC jer pokriva više lorea, te nije toliko zbunjujuć. Clanneri su zasebno društvo koje se razvijalo odvojeno od ostatka čovječanstva. Priča kreće sa njihove perspektive, koristeći njihove izraze i riječi, osim ako ne smeta imat ekran upaljen na Sarna.net (Battletech wiki) ili čitat razne trilogije knjiga, teško da će igrač odmah znat šta znače Quiaff, Quineg, Batchall, sibko, solahma, surat, trueborn, freeborn, stravag… Igri fali jedan dobar codex ekran s definicijama.
Završio sam Smoke Jaguar Campaign (glavnu priču) u 40 sati, dosta duže nego šta sam mislio da će mi trebat, u glavi mi je više onako 10-20 sati, brzo prođe, no ugodno sam iznenađen dužinom priče. NG+ je u planu, budući da imam još upgradeova koje moram otključat.
Danas sam krenuo s Wolves of Tukayyid DLC, i OHMYGOD. Prva misija ima kickass glazbu, kreće se odmah u žešću akciju. Prije par tjedana pročitao sam Blood of Kerensky trilogiju, i ovaj DLC se baš fokusira na na likove iz te priče, baš mi je drago vidjet likove iz knjige u igri: Phelan Kell, Ranna, Vlad, Natasha, Ulric Kerensky… Ako nastave s DLCjevima, nadam se da će napravit i jedan o Legend of the Jade Phoenix trilogiji, čujem da nju fanovi hvale.
Sve u svemu zadovoljan sam s igrom, ne koliko i s Mercsima, no nije toliko loše, iako odmah bi naglasio da Clanse ne bih preporučio svakome, barem, ne dok ne pročitaju malo o univerzumu, inače bojim se da večina toga u igri ne bi imalo smisla i ne bi se moglo uživati u igri.
Hvala na čitanju!