Ja se nadam jeftinijim kineskim modelima, ako im dozvole da preuzmu tržište ..

Ja vidim budućnost u kojoj staneš s autom na bengu (ili strujgu idunno), i digne ti robotska dizalica auto, izvadi staru, stavi novu bateriju, platiš i pičiš dalje.

Nema punjenja, nema brige za bateriju.

Stare baterije nakon nekog vremena idu na remont ili reciklažu i to je to.

Ovak d asvaki put puniš auto nema smisla nikakvog.

Sterlok teško, previše radnih mjesta u Europi ovisi o autoindustriji

Meni je skroz smisleno uštekat ga jednom tjedno i napuniti preko noći u vlastitoj garaži za nikakve novce

Bit će zanimljivo na Jadranu kada sve vise turista bude dolazilo na more u EV-ovima koji će se trebati negdje napuniti, a naša električna mreža puca po šavovima već kada većina uključi klimatizacijske uređaje u stanovima.

Punjenje kod kuće ide na max 16 A…u praksi isto kao klima uređaj i sl. Ne puniš svaki dan, imaš 300-400 km gradske vožnje između punjenja, mnogima je to mjesec dana vožnje.

Ma ništa od toga, ajmo se kladiti da će se i iza 2035. prodavati ICE auti u EU.

Sve više razmišljam da po prvom sljedećem popustu odvezem auto na stage 1 remap i po potrebi uzmem nešto za bolji usis ili ispuh po potrebi. Kakva su vaša iskustva s tim? Koliko sam se (površno) informirao o tome, mijenja se omjer smjese zraka i goriva u cilindru koji je obično prilično konzervativno postavljen u stock autu, pa samim time se postiže i neka manja ušteda u potrošnji. I onda bi trebalo biti i veće opterećenje na turbo s obzirom da bi oko 30% više HP-a trebalo doći od nekud?

Jesam ti rekao čim si ga kupio da moraš otključat puni potencijal i da je preslab.

A što misliš pod usisom? Sportski filter? Beskorisno. Gljiva je pak bespotrebna za to što želiš. Ispuh također, nema to puno smisla na dizelu. Mislim imat ćeš neke male gainse, ali tebi je mapa više nego dovoljna.

@Tzereen Da, oni su možda fanovi tehnologije, ali ne i automobila i vožnje. Nek si onda kupe smartwatch i novi mobitel, a ne auto.

buz rokovi su tu da se probijaju. Neće sigurno do 2035., ali infrastruktura će se kad tad prilagodit i dovest na razinu jer nema druge budućnosti osim te, bila ona 2035. ili 2050. Nekad nisu postojale ni benzinske postaje a prve aute su gađali kamenjima

Ali da se nadovežem na raspravu, u ovom trenutku i narednih barem 5 godina EV je odličan izbor samo ako imaš svoju kuću ili utičnicu na svom parkingu. U zgradu u koju ću useliti su projektom predviđene instalacije do svakog parkiranog mjesta, a tako je i s većinom ostale novogradnje. Ako već nije, kupac može zatražit da mu dovedu. A punjenje isključivo na javnim punionicama ubija svrhu. Ne toliko zbog brzine punjenja jer to je ionako faktor koji će se riješit najlakše od svega pukim dodavanjem kilovata u punjače

• [deleted]

Izgleda da je i mene pocela prati kriza srednjih godina i sve vise i vise gledam i20n, ali trenutno imam pametnijih stvari za ulozit pare sto ne znaci da me nece jedan dan samo puknut Ha-Ha-Ha treba uzivat.

[deleted] Ja bi ovog novog GR Yarisa, dolazi na ljeto. Može imati 3-cilindra koliko hoće i raspasti se u prvih 100K km što se mene tiče, ali auto je budući klasik. Samo što mi je preskup. Da i prodam MX-5, fali mi još toliko. 🫠

Ja sam nesto skromniji i skroz bi se zadovoljio s jednim starijim Clio Sportom 😉

Ja bi ovo. Ako ništa barem rentat za jedan mjesec road tripa po Europi. Provansa, Andaluzija, Portugal, Azurna obala, Alpe, spustit se niz Italiju i zaključiti na Siciliji. Bez ikakve elektronike, kako u autu tako i van auta, idealno u coupe verziji jednog svibnja. Nadam se da ću si jednom priuštiti

Fenix slažem se. 👏 Ako bih birao neki sportski auto, Porsche 911. Always.

Eventualni backup je Nissan Z. Legenda.

Fenix Pa dobro to se podrazumijeva. 😆 Ovo je bilo ipak u nekom smjeru da je koliko toliko dostižno.

Porsche si mogu eventualno iznajmit kak si rekao i to eventualno na jedan dan. Yarisa bi u nekim ludim kombinacijama i mogao kupit. 😌

• [deleted]

Fenix najam na mjesec dana s tom planiranom kilometrazom bi te kostao toliko da mozes kupit neki auto Ha-Ha-Ha

Deadwalker Nemam ništa protiv takve tehnologije (dapače), no imam dojam da se ovo od strane birokracije puno vise gura nego li bi se na tržištu inače samo od sebe razvilo. EV-ovi zapravo nisu jedino eko rješenje i pomalo mi je glupo da su birokrati odredili gdje treba ići cijela industrija.

U sustini se slazem, no s druge strane ne vidim drugi nacin da se pogura ta promjena bez da se prisiljava. Naravno, ima tu puno aspekata poput onih tko su ustvari najveci zagadivaci, korporativni lobiji i slicno, no onaj prvi COVID lockdown je bas na ljudski nacin pokazao koliko i promet ima jako velik utjecaj.

[deleted] kad sam gledao cca 10ak tisuća eura. Moguće da me zajebalo ovo što pišeš da se dodatno plaća za km, to nisam uzeo u obzir

Fenix

To je klasicni boxer sa zracnim hlađenjem👍, do 1998. su svi 911 bili zracnjaci. Need for Speed Porsche Unleashed je sve modele odlicno prezentirao.