bravac
Za mesnu štrucu sam imao cca 1kg mesa. Vegeta, sol, papar, crvena paprika, naribana mrkva, celer i peršin, nasjeckano lišće peršina te češnjak. Stavio sam 2 jaja, jedno 2-3 žlice krušnih mrvica i kad sam već na pola zamijesio smjesu, dodao sam malo mineralne vode. Kad sam slagao u protvu, stavio sam 4 jaja u sredinu.
Krumpir sam prethodno prokuhao, ne dugo, možda da kipi kakvih 5min. Peklo se na masti, u poklopljenom pekaču. Ne znam koliko dugo, možda 1 i pol sat sveukupno, da krumpir bude gotov. Zadnjih pola sata sam maknuo poklopac da se fino zapeče. Pekao sam na peć na drva, pa uvijek zagrijem jako, negdje oko 220°C pa se to polako spušta do nekih 170. Na 170 sam i zapekao do kraja.
Kolač je jako jednostavan. 4 jaja, 140g šećera i vanilin šećer izmiksati dok se ne udvostruči. Dodati 180ml ulja i 180ml mlijeka, malo miksati pa dodati ribane jabuke (naribao sam 3), 150g oštrog brašna, pola pec. praška, 2 žlice kakaa i 120g rogača te žličicu cimeta. Još malo promiješati da se sve poveže. Protvu sam namazao maslacem i umjesto brašna, obzirom da je tijesto čokoladno, posipao sa pola žlice kakaa. Peklo se nekih pola sata na 180°C.
Po kolaču sam namazao pekmez, imam neki od jabuke i bundeve koji sam radio prošle godine, jako dobro paše. A super je i marelica. Po vrhu prelijati rastopljenu čokoladu. Jedno 180g čokolade sam otopio na pari, dodao sam i malo mlijeka. Kad se sve otopilo, za kraj sam dodao cca 2 žlice ulja.