Majke mi, obično ne pušim apsolutno nikakve reklame ni marketing, ali kad na forumu vidim pizzu jednostavno moram pojest
FFA: Food For All
Sašina kuhinja - tu recept za tijesto uzmite.
Pizze s foruma odlično izgledaju, svaka čast majstorima!
member Imam Ooni peć na drva, princip krušne peći u manjem obliku.
Kupio sam to na jesen, koristio sam tri puta do sada. Dva puta sam kupio tijesto za pizzu u pekari i nije se dalo raditi s njim, nisi ga mogao nikako razvući, vraćalo se nazad koliko god bi ga ja razvlačio. Bila bi pizza kao ova sa Zlatnog rata koja je kao dlan velika i onda mi prisjedne pizza jer tamo valjam tijesto s valjkom, ubijem ga i pretanko je, ne valja jednostavno i gubim hrpu vremena. Onda sam tražio recepte za tijesta i radio sam ono poolish tijesto koje se koristi za napolitanske pizze, ono je dosta pufasto jer je puno zraka pa je hrskavo i mekano.
Međutim recept s videa (bio je za jednu bulu tijesta) sam ja morao pretvarati za moju količinu koja je meni trebala i nešto nisam dobro napravio pa je bilo užasno ljepljivo još kad sam trebao pizze praviti i onda sam dobrih sat vremena još dodavao brašno i mijesio to, pa sam razdvojio i još stavio da odstoji i digne se kad sam uspio dobiti kakvu takvu konzistenciju tijesta. Ovo dobiveno tijesto sam barem uspio razvući, ali sam s prve dvije malo pretjerao pa su pukle i naravno da iscuri sve dolje na kamen. Treće sam taman razvukao da ne pukne, ali nisam dobio ono kaj sam trebao. Tijesto je bilo ukusno, ali rub je trebao biti više napuhnut, kao što je u ovoj pizzeriji u Labinu.
E majkemi, ako danas ne naručim pizzicu.
- Uređivano
Gotova tijesta iz pekare, sašine kuhinje i slično zaboravite. Tijesto treba odstajat barem 16h da se fermentira i dobije te famozne air pockete. Za recept sam osobno pratio sljedeći video:
Naravno ti je neka polaznica, za količine sam s pokušajima skužiš. Ne brini, bilo je svakakvih pokušaja prije ovoga . Ja uvijek ciljam da mi je tijesto malo vlažnije (te omjere s kalukatorima neznam) jer onda ispadne hrskavo vani, a unutra pjenasto. Koristim obavezno 00 brašno i kad razvalačim tijesto što manje ga zapravo pipam da ne razjebeš gluten i air pockete. "Slapam" ga dva puta i ostatak istiskujem od iznutra prema vani (rubove ne diraš).
Za tipse i trickse neman što puno reć šta nije već u videu, ali evo jedna stvar. Ja volim napravit tijesto vlažnije jer mi tako pizza puno finije ispadne, međutim onda se lijepi za lopatu, a ne bi stavio ni previše brašna jer onda ono zagori i osjeća se puno po ustima. Ja uobičajeno stavim uvijek na papir za pečenje pa tako uvalim na kamen, pečem prvih minut i onda kad se pizza odlijepi izvučem papir da se direktno peče na kamenu. Sretno
member Pizze ti top izgledaju, kako bi tek bilo da imaš takvu peć kakvu imam. Ona se zgrije na cca 500 stupnjeva, odozdo ju peče kamen, a odozgo vatreni plamičci, pizza je za 2 minute gotova, nevjerojatno nešto.
No to mi je u jednu ruku i prokletstvo, jer kako si rekao, treba vježbati i probavati, a onda mi je s tim masu posla jer je trebam peć izvaditi van iz garaže, donijeti stol na kojem ću to raditi, zakuriti ju, složit drva. Jednostavno je nepraktično češće vježbati.
Evo u nedjelju sam u podne to tijesto "završio" (u subotu poslije ručka sam napravio taj starter, ali ajde to je 5 minuta posla nakon čega ide u frižider na 15 sati) i nakon što sam stavio ostatak brašna i vode trebalo je odstajati još 2 sata na sobnoj temperaturi pa sam iskoristio vrijeme da počistim za sobom, pripremim peć, drva i sastojke.
Onda sam skužio da tijesto nije dobro pa sam ga dorađivao, a peć je već bila zagrijana i skurio sam masu drva. Ugl, da skratim, sve sam pospremio u 19 sati. Prisjela mi je i pizza i sve, od 12-19h sam radio 3 pizze, a jedno je od jednostavnijih jela. I zato mi je muka da to vježbam. Toliko me izmori da mi nije do te pizze tri mjeseca, a onda će već bit jesen pa je prehladno i tako idemo u krug.
member Sve štima…navodno je i dupla fermentacija točka na I…odnosno 48 sati.
Ali ovdje ima jedan problem.
Kad se meni jede pica to mora biti danas i to brzo…kakvih 20 sati čekanja….nit imam vremena na bacanje…niti mogu znat kakva ce bit situacija drugi dan…
doctorfreak To je i meni malo problem, za tako jednostavno jelo moram računati u naprijed i preračunavati kad moram raditi tijesto, onda još na taj dan moram 3 sata prije podijeliti na bule i staviti da fermentira. Imam osjećaj da sam rob i pizzi, a ne više samo pici.
Da gledao sam i te peći ali to je već ulog od 2-4k, a kamen je bio 69 kn u Eurospina .
Za vježbu bi ti preporučio da se zajebaješ s tim doma dok ne uhvatiš ruku s tijestom. Kad budeš zadovoljan onda kreneš na Ooni. Svakako ga nebi smio mijesiti i prerađivati puno nakon te fermentacije. Tad formiraš balotice, ostaviš 3 sata da odstoji i onda rastegneš tijesto (bez previše pipkanja).
A nije problem to radit nego planirat. Ako ti šune u momentu jbg, onda ide dostava ili Sašina masnjača.