Miro
A gledaj ko želi neka kupuje punjače od 400-500 kn.

Oni računaju da ako korisnik plati 10 tisuća za mobitel, onda može i 400-500 kn za punjač 😉

Isto tako npr. Apple zna da njegovi korisnici nisu opsjednuti brojkama i performansama. Zato će i držati mobitele po 4-5 godina, a ovaj punjač će držati valjda 10 godina.

Ja imam 15W punjač, ali brzo punjenje sam isključio u opcijama jer ionako nije dobro za vijek baterije. Svejedno napuni 50% baterije za nekih 45-60 minuta, a punim mob kad je već negdje na 40% i obično do nekih 80%. Sve ima svoje pluseve i minuse, ali generalno tehnologija punjenja i kapaciteta baterija je napredovala.

Zero
    Neće štetiti bateriji, ako je baterija dizajnirana za takve napore. To je kao i kada ekipa kaže da start-stop sistem u autima šteti alternatoru pa to isključe... neće štetiti jer je alternator tj. starter dizajniran da izdrži takve napore. Možeš to isključiti samo ako ti je iritantno.

Tako da ne moraš to isključivati. Pogotovo na malih 15W snage. Sve su zaštite tu napravljene. Jedino što se broji tj. što šteti bateriji su ciklusi. Npr pražnjenje do 5-10% pa punjenje do kraja na 95-100% i ti baterija gubi svoj kapacitet. Ako staviš puniti na 20-25% o napuniš do nekih 85-90 pa čak i 100% neće toliko naštetiti koliko drastično pražnjenje i punjenje.

Nexus To je ok s tvoje strane što se trudiš pojasniti zašto ne bih trebao brinuti, ali ja sam tu tematiku već obradio (deveta stavka je o brzom punjenju) - https://www.google.com/amp/s/ffa.hr/gaming-kultura/focus/punite-li-baterije-na-ispravan-nacin/1838/amp/

Čak i da minimalno šteti u razini par posto ili manje godišnje, meni je to dovoljan razlog da isključujem brzo punjenje. Da, dobar dio ljudi mijenja mob nakon 1-2 godine i boli ih briga hoće li se zbog brzog punjenja degradirati i baterija prije nego što bi trebala, ali ja nisam među njima. Zašto bi ostavili uopće tu opciju isključivanja ako nema nikakvu svrhu, uz sav napredak te tehnologije? Svako veće zagrijavanje baterije (pogotovo tijekom ljeta) je i veći stres za bateriju i dugoročno lošije rješenje od običnog punjenja.

Meni to ne predstavlja problem, jer je ionako dignuta i ona prosječna snaga punjenja, pa današnji mob obično napuniš za sat-dva ionako. Da sam stalno u pokretu, to bi mi možda bilo bitno. Svakom svoje, jel.

Zero
        To je ipak bilo prije 5 godina. Dosta je napredovala tehnologija baterije i punjenja iste. Evo primjerice, OnePlus uopće ne nudi opciju sporog punjenja. Mislim, možeš vjerojatno staviti na sporiji punjač, ali zbilja nema velike potrebe.

Nexus Pa da, kad proizvođač napravi izbor umjesto korisnika i makne tu opciju (koja je softverska), stvari su barem jednostavnije. Slično kao i s trendom micanja punjača.🤣

Što se tice brzog punjenja tehnologija baterija i punjenja se toliko razvila da je efekt na degradaciju baterije minimalan pa skoro i neprimjetan. Najveća degradacija baterije kod brzih punjaca je od 80% pa do 100% gdje baterija vise ne moze "prozvakati" toliku voltazu punjaca pa zato i svi proizvodaci mobitela stavljaju hardversko-softverske kombinacije u punjace/kontolere/baterije da je najbrza faza punjenja od 0% do 50%, onda krece sporije punjenje do 80% te od 80% onda krece najsporije punjenje bas kako bi se sprjecili negativni efekti punjenja na bateriju.

Samsungov PR opet na djelu:

Znači, nova serija je grozna. Jedino je dobar S21 ultra, ali koštat će duplo više od Xiaomija Mi 11, a tu su negdje.

Obične S21 i S21+ su koma. Plastika otraga. Punjenje od 25W... Znači, Xiaomi i Realme će ih pojesti. Da ne govorim o Pocu i OnePlusu. Lanjski 8 pro je bolji (i jeftiniji) od novog S21+.

Zašto bi ovo ITKO uzimao pokraj nove serije 9 OnePlusa koja izlazi za nekoliko mjeseci? Ovaj Samsung uzmeš i padne mu cijena istog trena za 50% hahaha

Izasao mi sinoc update na S10 za One UI 3 za Android 11.
          I sve je super, sve savrseno i preglatko ide, ali brate kako su mi usrali i zbugali kamere, oprostiti im ne mogu.
          Generalno kamere imaju lag, posebno u nocnim uslovima, a kad su slike u pokretu, cijeli objekat postane toliko blurovan, da ne mozes razaznati sta je na slici.
          Iskreno se nadam da ce ovo ispraviti.

S21 Ultra, S Pen gdje ga staviti treba vam case za to ili čak bundle case + S Pen za dodatnih 70$, puno bolje rješenje je imala Note serija za S Pen a još nudila i punjač 🤣🤣!

Kad vidim mobitel s olovkom, dobijem proljev.
          "Nekad su se natjecali tko će napraviti manji i jefitini mobitel, a danas tko će napraviti veći i skuplji.", a očito ide u smjeru da ti treba i treća ruka da bi koristio mob.

I meni se više sviđaju mali. 6,5" Max. Da mogu sve jednom rukom.

Zato mi se Xperia 5 II čini apsolutno savršenom. Em je mala, em je uska. A ima specke top topova.

Ali i ova moja osmica (1+) me iznenadila. Mrvicu veća dijagonala od šomija mi9t, ali je uži pa je lakše.

Nevjerojatno je kako se brzo naviknes na vecu dijagonalu ekrana. Meni sad ovih 6.55" na OP8 izgleda normalno, cak i da je veci nebi mi smetalo.

Ja tražim nešto dijagonale između 6 i 6.2"...ti jedino odgovara iPhone 12 kao flagship stroj.

Stvarno ne razumijem zašto svi rade monstrume od 6.5" naviše.

Zašto je teško sve to lijepo upakirati u manji format? Stvarno se mučim s ovim 6.7" mobovima.

someone slažem se s tobom kaj se tiče TV-a. Jer je statičan, jer ga ne diram i jer mi služi u imerziji u sadržaj, bilo film, serija ili igra. I uvijek ću zagovarati čim veći ekran. Minimalno 65" 😂.

No, mobitel mi treba bit praktičan za korištenje. A to vrlo često znači - korištenje jednom rukom. Samim time, veliki ekrani i široka, debela kućišta otpadaju.

Znam da mnogi koriste sad i mobitele za Netflix i ostale medijske sadržaje, ali za to preferiram tablet ili laptop.

Edit:
            Ali da, ovih 6,55 na OnePlus 8 je ugodnije nego 6,39 na Mi 9T. Jer je tanji i uži. No sve veće od toga bi bilo too much.

5 dana kasnije
            mjesec kasnije

Fenix meni je 2 dolara po mobitelu kao i da ga prodaju s gubitkom kad se usporedi koliko Apple zaradi. Zato sam to rekao.

Ponekad postoji doslovno, a ponekad karikirano. Ovdje mi je 2 dolara zarade po mobitelu praktički gubitak. Ali da, službeno nije gubitak.

Oni zarade barem nešto, ali imaš i primjera gdje sam gore spomenuo LG (i Sony) koji od cijelog tog biznisa imaju samo gubitak i zapravo ih u igri drži samo strateški interes. Od većeg udjela na tržištu mobitela postali su marginalci, a u budućnosti možda ni to.

Zero Sony actually sad zarađuje. Promijenili su politiku. Idu na mali volumen i veliku zaradu.

Ali ovo kaj radi Šomi je čudo. Stvarno će nas sve pojesti. No, bojim se da neće još dugo imat niske cijene. Čim još malo narastu, ide gore.

Ajd super za njih. Znam da je R&D skup, da je konkurencija žestoka i da je dugoročno teško opstati, ali vjerujem isto tako da imaju dovoljnu bazu fanova da i dalje ostanu prisutni na tržištu, pogotovo domaćem japanskom gdje su ipak prvi među Android telefonima.

Tzereen meni je 2 dolara po mobitelu kao i da ga prodaju s gubitkom kad se usporedi koliko Apple zaradi

Više sam i zaboravio što smo pričali uopće. Ti misliš da je to dobro ili loše?

Zero R&D

Tu skracenicu mislim da sam vidio u mgs V. Jos sam ljen pogledati sta znaci.

Edit. Evo sad znam.

maverick Da, mislim da je za bazu. Čini mi se da i X-COM isto ima R&D odjel u igri, kao i možda još pokoja igra s menadžmentom istraživanja i razvoja "nečega". To je i jedan zašto je dosta industrije propalo kod nas, nije se išlo u korak s vremenom i razvojem novih tehnologija.

mjesec kasnije

Odgovorno tvrdim da je Samsung najnesposobniji konglomerat na Svijetu glede davanja Updatea sistema i zakrpa koji nude svojim korisnicima.
                      Ja ne znam da li oni uopšte testiraju svoj update koji prave za određene modele svojih telefona, ili naprave jedan update za sve modele, pa na kojem prođe, prođe.

Druga zakpra za One UI 3.0 kako dolazi, i sve što je bilo pokvareno glede prve zakrpe je popravljeno, a pokvaren pun qrac drugih stvari koje sad trebaju treću zakrpu kako bi se ispravilo.
                      Nevjerovatni su.

Raziel Odgovorno tvrdim da je Samsung najnesposobniji konglomerat na Svijetu glede davanja Updatea sistema i zakrpa koji nude svojim korisnicima.
                        Ja ne znam da li oni uopšte testiraju svoj update koji prave za određene modele svojih telefona, ili naprave jedan update za sve modele, pa na kojem prođe, prođe.

Xiaomi

Raziel
                        A kakvi su bugovi u pitanju? Jesu li ono baš veliki ili većinom sitniji problemi pa se nakupi?
                        Da se razumijemo i moj OnePlus ima određene bugove koji me frustriraju + što su postali spori u ažuriranjima softvera (ne znam jel zbog korone, više modela ili nešto treće), ali ajde generalno sam zadovoljan.

Prijatelj mi ima S10 i on se najviše žali na bateriju, da ne traje dugo (i fakat nije, tip dobije 3-4 sata screen on, što je dosta malo)

Nexus Prijatelj mi ima S10 i on se najviše žali na bateriju, da ne traje dugo

Mogu potvrditi. Imam S7 i uz štednju baterije mi izdrži nekih 5-6 sati. I to mi je na S4 bio isti problem.

Fico da imaš iphone 4S on the other hand izdržao bi ti čitav dan bez frke 😃
                            apple power bajo moj

pronašao sam da će one plus biti 9 i 9 pro biti sa 699/899 pricetagom?
                            iako vidim da će i pro i normal imati verzije sa 8 i 12 giga rama. Ali nisam vidio razliku u cijeni nigdje za 8 i 12 posebno.

Što su veći ekrani, brža osvježavanja i jači procesori, baterija će kraće trajat. Pogotovo u high end modelima u koje ne stane veća batka.

Ali fala bogu, sad imamo punjače koji napune cijeli mob za 29 minuta. Ili ovaj Blacksharkov od jučer - za 15min.

fensisuperstar nema to veze s Apple power, omg... Nego s nezahtjevnim telefonom. Novi iPhonei jednako kratko traju kao i androidi. Samo kaj ih pune puno sporije. Iako, da. Niti ne daju punjač, pa ne pune nikako.

Fico
                                A dobro, to je solidno za S7 s obzirom na veličinu baterije i starost hardvera i softvera. Tako sam i ja imao na S7 prije i ajde to je bilo skroz ok za to vrijeme.

S10 nije učinkovit uopće, jer ima Exynos koji više siše bateriju i grije se više od Snapdragona. Ove godine Exynos 2100 je puno bolji nego prethodnih godina. Na S7 pa sve do S8 ili S9, Exynos u Samsungu je imao bolje performanse od istog Samsunga za US tržište koji koristi Snap procesor.

Tzereen Niti ne daju punjač, pa ne pune nikako.

Tzereen ne znam baš. dobili su kaznu 2 milijuna eura (to je ono što apple nosi u malom đepiću od košulje koje nikad ne nosi) u brazilu. Sad će ih morat isporučivati sa punjačima kod njih ^^

pa ne bih rekao da kratko traje. Traje dosta. Problem je što ljudi ne znaju kako punit telefon. Isto tako ja sam za wireless punjenje telefona preko onog njihovog diska 😃 samo trebaju napravit BOLJE wireless punjenje. ono što bi bilo fora da imaš neku torbicu sa nekom fat baterijom unutra gdje kad staviš mobitel on se puni preko wirelessa. To treba napravit. Evo ideje. sad će me elon musk pokrast