Undercut cijena je jedno, a ja sam se uhvatio samo tvoje izjave gdje si netočno tvrdio da Xiaomi prodaje svoje uređaje ispod cijene proizvodnje. To nije istina i sam si se demantirao. Ne znam više o čemu dalje pričat. Mogu reći da se i većinom slažem sa svojim stavovima.

Ali se ne slažem u potpunosti da su uspješni samo zato što su Kinezi. Propalo je i puno njihovih proizvođača. Xiaomi kao Xiaomi jednostavno ne radi velike greške, marketing i research su im dobri i rade konstantno dobre uređaje kako izgledom tako i mogućnostima. Kad i ako zajebu gotovi su jer operiraju na margini profita.

Jednostavno imaju pametnu poslovnu strategiju. Po meni njihov uspjeh je došao zato što su pametno planirali rast. Pazi, oni su tek prije 2 god stigli u Europu. Nisu napravili grešku poput recimo HTC-a koji je napravio preveliku/prebrzu ekspanziju i transformaciju u neki premium brand. Nije im prošlo.

Koliko se sjećam od nekih prijašnjih članaka koje sam čitao, Xiaomi može pružati jeftinije cijene zbog 3 glavne stvari:

1. Minimalni troškovi R&D-a za većinu mobitela. Taktika je uzmi sve dobro što već postoji i ukomponiraj u mobitel.
  2. Minimalni troškovi marketinga, barem što se tiče Zapadnog svijeta.
  3. Xiaomi proizvodi i prodaje puno veći asortiman proizvoda od samih mobitela (od igle pa do lokomotive) i telefonski brand im je koliko bitan sam po sebi, toliko i da izgrade brand affiliation za ostale stvari.

Dosta interesantna priča inače. Mislim da bi o toj temi bilo dosta materijala za jedan diplomski rad.

4 dana kasnije

Ja iskreno glupljeg i retardiranijeg mobitela od Sonyevog nisan našao, žena mi to ima godinama i to kad uzmeš u ruke i malo gledaš po njemu po opcijama ideš napisati nešto nemožeš se načuditi koja je to kompliciranost debilana i slično, kako god imaju retardirane menie na TV-u tako su to prinili i na mob, zašto jednostavno kad može na Sony način. Ali evo napokn ženu san odgovorio i ide na Smasung a koji viditi čemo za Black Friday na tcomu.

Tko god je na pretplati ja iskreno neznan kakva je računica kupiti xiaomi, one plus i slične mobitele evo sad je izašao taj neki Xiaomi mi 10t pro, super mobitel bla bla bla ali prvo mobiitel nema oled ekran a to mi je prvo i osnovno bez toga nema dalje drugo taj pro sa 256gb me ispada 3720kn u tcoma dok sam note 10+ platio 3840kn.
Jednostavno Samsung opali brutalan popust kod tcoma i to svako malo a posebno na black friday da ja naman razloga ništa drugo osim njih pogledati.
A da je ludost kupiti Samsung na day one to da, malo strpljenja i dobiješ top mobitel po cijeni ovih jeftinijih izazivača

Ne bi koristio Samsung da mi ga pokloniš, ne sviđa mi se na njemu ništa. I ne želim plaćati robovlasničke pretplate. Računica je jasna.

Miro Jesi ikada koristio OnePlus kada tako govoriš?

Ja na Samsung više ne bi nikad. "Brutalan popust" je s razlogom...

@Nexus Ono što je PS2MASTER za Sony mi smo za OnePlus. 😄

buz Uvijek ću biti OnePlus cheerleader 😁

Realno, oni su prvi počeli s rušenjem cijena na mainstream razini i ekipa može biti zahvalna na tome.

Uostalom, nema bolje android sučelja od njihovog. Kod toga stojim i necu promijeniti mišljenje. NIKADA mi se nije dogodilo da imam random pražnjenje baterije, nekakva štekanja, resetove i slično.

90 ili 120hz radi ko beba na njemu + što ima top OLED ekrane.

Nexus
          I ja bi najrađe OnePlus, ali su postali preskupi. Nord me doduše privlači, ali ne znam jel bi mi trzao zbog lošijeg čipa. Mislim da je za te pare onaj Poco F2 čak bolji izbor iako mu fali 90Hz ekran.

Miro
          Kak Sony ima glup UI, kad ima čisti android skin? Ništa svoje nisu dodali. Onda ti je Google UI glup, a ne Sony UI.

Nexus
          Nisam jer u vrime kupnje one plus je bio oko 5300kn a note 3840kn.

Na samsungu sam od 2012 i Notea 2 i još nisan našao razlog da se maknem od tamo, kažem non stop se spominje cijena ali pošto sam na pretplati preko 15 godina ja uvik dobijem dobru cijenu za mob.
          U vrime dok sam ja uzeo Note 2 bio je i S3 koji je bio koma od mobitela isto tako znam da Smasung mid range mobiteli nisu bajni ali danas da uzimam mob ja iskreno neznan što je bolje od Note 20ultra ili S20 ultra, u biti trenutno gledajuči ponudu u tcoma akcije nema i oba mobitela su skupa ali opet su jeftiniji od Iphonea 12 pro što mi nema nikakvog smisla.

Ko ne koristi pretplatu onda razumin da je ludost davati za Samsunga preko 8000kn kad su ovi drugi u pola cijene ali sa popustom ja razlog ne vidin da kupim nešto drugo

Evo i posljedica za Huawei - pad s 66,6 na 51,9 (pod od 22%).
          Xiaomi zato raste - 32,7 na 46,5 (rast od 42%).

Vivo je jako visoko.

mjesec kasnije

Već nekoliko godina koristim Samsung i nadam se da ću kupiti Asusov pametni telefon. Ako netko ovdje koristi bilo koji od modela Asus, navedite neke recenzije

Nexus Samo trebam isprobati drugi model pametnog telefona koji nije Samsung. Pa, pomislio sam na Asusa. Ne znam je li to dobar model ili ne. Zato mi treba pomoć

Raniyah
              Asus je zadnji brend na koji bi pomislio ići čisto iz hira.

Probaj OnePlus, Google Pixel, LG, Sony i slično.

Ja iskreno ni ne znam za neki Asus flagship ili da je nešto posebno dobar telefon.

Black friday na tcomu bio užas evo danas stavili novu ponudu pa san zeni uzeo s20+ 5g a maloj a71.
              E sad san miran sa gledanjem mobitela

18 dana kasnije

Tze me jako zainteresirao za OnePlus 8 kad sam vidio da je na popustu u SD pa me zanimaju iskustva iz prve ruke. @buz @Nexus koliko se sjecam vi imate OnePlus mobitele zar ne? Kakvi su vama iz prve ruke?

someone
                Pa ja (a i Buz) smo govorili koliko su to dobri telefoni, ponajviše s te software strane.

Ja sam na OnePlus 7 Pro trenutno i zadovoljan sam. Imam neke svoje zamjerke, ali ok. Model je godinu ipo dana star pa se neću toliko žaliti. Vjerojatno ću čekati OP9 da upgrejdam.

Što se tiče OP8 kojeg Sancta ima na akciji, ne znam. Dobar je telefon, ali pitanje je što tražiš od njega.

OP8 je izdan pokraj OP8 Pro (njihov najbolji model) samo kako bi Pro model izgledao kao bolji deal (kao i što je), pa je ovaj ispao ni tam' ni vam' kako se kaže.

Nema isti set kamera kao OP8 Pro, ima 90hz OLED s manjim rasponom dok Pro ima 120hz, nema wireless punjenje itd. Naravno ima isti SoC unutra kao i što će imati vjerojatno istu softversku podršku.

8T je bolji deal od 8, a naravno 8 Pro je najbolji od njih. Doduše jedino Nord (koji je 'budget opcija) i 8T imaju ravan ekran dok 7 Pro, 8 i 8 Pro imaju zakrivljeni što je atraktivnije, ali je i minus. Pogotovo na većem ekranu i teže je hendlati to.

Moja trenutna najveća zamjerka na mojem 7 Pro je to što mi je malo prevelik. 6.67" mi je malo too much ipak, iako mob ima odlične tanke bezele (skoro 90% prednjice je ekran, što je fantastično), ali mi je prevelik. Volio bi da ima još bolju bateriju, malo veću i bolje kamere. Ima tu još neki sitnica, ali uglavnom pronaći ćeš ih na svakom mobitelu.

someone Ja imam 7T, imao sam prije 5T dvije i pol godine, nisam nijedan mobitel imao tako dugo, dao sam ga ženi i dalje radi bez greške, znači sad već ima 3 godine i mjesec dana. U dvije godine nikakvih problema, baterija radila kao day 1. Najveća zamjerka OP-a koje sam imao je kamera, ako ti je to full bitno. Nije da je smeće, ali je možda najslabija komponenta u usporedbi sa (puno skupljim) flagshipovima. Brzo punjenje je stvarno jako brzo, šokiram se dan danas koliko brzo i dobro radi tako da mi kapacitet baterije nikad nije premalen. Ja sam uzeo generaciju stariji zbog dobrog popusta (jer ipak nisu jeftini kao što su bili) i ravnog ekrana, mrzim curved ekrane. Softver je po meni selling point bez bloatwarea i sa super funkcijama i shortcutovima. Stvarno je brz za korištenje i stvarno je užitak koristiti telefon. Ne znam što bi se trebalo desiti da ne uzmem 9T, jedino ako bude curved ekran ili nešto.