Zabavan je novi Thor. Nije na razini Ragnaroka, ali Ragnarok je i bio posljednja stanica pred Infinity War tako da je to i razumljivo. Bale ubio, Portman odlična i realno u 10 minuta su napravili najbolju romantičnu kemiju nego li između ijednog para u serijalu prije. Crno-bijela akcija je bila baš stilski pun pogodak. Općenito što se tiče glumačkih izvedbi i vizuala je sve bilo na mjestu, i iako je bilo malo forsanog humora (koze), stvari kao "Dwayne the rock" su meni osobno bile baš zabavne.
Filmu definitivno fali još nekih 15-20 minuta jer je letio od točke A do točke B, a veću minutažu je zaslužio Gorr kao sneaky pick i za top 5 villaina serijala, ali i za priču oko Jane tj. njenog uvoda. Ti problemi s nekonstantnim tempom su najveća mana filma pa je dosta nezgodno da u 119 minuta filma 40 minuta misliš da gledaš jedan film, a 39 drugi.
Sve u svemu, zabavno, i iz 4. faze bolje nego li Widow i Eternals, dok su Spidey, Strange, a vjerojatno i Shang-Chi bili nešto bolji filmovi.
Što se tiče ove priče o kolima koja idu nizbrdo, to baš nekako ne drži vodu. Sjetimo se samo prve faze. Do Avengersa je jedini istinski kvalitetom priznat film od publike i kritike bio Iron Man. Usporedimo to s ovim sada. Ovaj Thor je bolji od prvog. Strange je bolji od Hulka. Spidey je bolji od Captaina. Shang-Chi je bolji od Iron Mana 2. Dovraga možda je čak i Black Widow bolja od nekih navedenih. Iskoristite imdb, rotten, box office, youtube, što god želite, ili idite vlastitim zaključkom. Bez biasa je to tako.
Pa čak i ako usporedimo s drugom fazom gdje su Iron Man 3, Thor 2, Age of Ultron i Ant-Man, doći ćete do istog zaključka. Tu fazu drže GotG i Winter Soldier, ali da mi netko kaže da mu je No Way Home bolji od Wintera, a Shang-Chi ili Strange na razini GotGa, ne bi mu rekao ništa loše.
U 6 filmova, izašla su 4 koja su ili jednako dobra, ali uglavnom i bolja nego li brojni iz prve dvije faze. I nekako kola idu nizbrdo? Radi se o subjektivnom dojmu na kojeg značajno utječe kombinacija prezasićenosti tržišta superherojima i iritacijom Marvela kao sadržaja u našem vremenu. I to je u redu, svatko ima pravo na taj stav, ali problem kvalitete, pogotovo u ovoj usporedbi ne vidim.
O Strangeu nek misli tko što hoće, očito se ne sviđa svima, ja sigurno neću sakriti činjenicu da sam ga gledao 3. put i da nemam ništa protiv još jedne Raimi doze u nastavku, al kako tko voli. Osobno mi je pogotovo čudno da je nekom onaj Kaecilius storyline iz jedinice bolji, ali što ja znam.