Evo me iz kina.
Meni je film apsolutno sve što sam htio i očekivao. Superman kakav treba biti. Po izgledu, po ponašanju, po stavovima, po vrijednostima.
To je pogođeno 15/10.
Dosta kritika sam pročitao prije gledanja, ali tijekom gledanja nisam uspio primjetit većinu toga o čemu su pričale.
Dosta ljudi se žalilo na glazbu, stvarno ne znam zašto, ima možda jedan moment gdje bi ja promjenio glazbenu pozadinu, ali sve u svemu score je odličan.
Isto tak sam vidio hrpu kritika na James Gunnizme odnosno na prekomjerno ubacivanje humora što je nekima percepcija James Gunna i njegovog stila, ali iako ovaj film ima humora, ne mogu reći da je ijedan komičan moment out of place, predugo traje ili umanjuje impact emotivno nabijenih scena.
Totalno je doziran i primjeren za ton Supermana.
Čuo sam i da nema dovoljno akcije, što je totalna izmiljotina pošto film ima jako brzi i nabrijani pacing i od početka do kraja isporučuje hrpetinu akcije.
Zbog toga ipak imamo gubitke, a to je ekspozicija koje nakon što nam film iskomunicira par osnovnih činjenica praktičmi i nema. Gledatelja se tretira kao da je upoznat sa likovima, pozadinskom pričom i svim detaljima da prati ono što se događa i meni je to osobno kao fanu odlično.
Zbog tog svega, film nema osjećaj nekog monumentalnog blockbuster ostvarenja sa dramatičnim stakeovima nego kao story arc u stripu ili epizoda animiranog DC crtića koja djeluje kao kompaktna i završena cjelina iako je dio ogromnog šireg svijeta.
Lex mi je fenomenalan, kao i ostali likovi kojih je možda previše da ih se sve kvalitetno obradi, ali nijedan ne djeluje kao polovično zamišljen lik koji nema svoju ulogu u radnji ili je ubačen tek tolko da bude cameo.
Sve u svemu, nije remek djelo, vrhunski character study, umjetnička interpretacija established likova, twist na formulu ili nešto što zaziva hvalospjeve. Nema Hans Zimmerov soundtrack, nema surovosti, nema stvarnosti ni moralnih dilema.
Ali ono kaj je:
Jedan od najzabavnijih filmova u zadnjih 10 godina.