renda
Ne kažem da je bolje odijelo, odnosno kažem, al MENI.
Zanima me razlog zašto svemirska roba mora biti drugačija od ljudske. Kriptonci iz stripova nose normalnu obleku. Dizajn je drugačiji, ali je normalna obleka koju ljudi oblače na sebe isto ko i zemljani.
Ja stvarno nisam fan Kryptona kojeg smo vidli u Snyderovim filmovima. Bezličan je i generičan. Nema trunke worldbuildinga ni naznake kulture. Kriptonci su karikature nekih stereotipa obučeni u nekakve švrlje brlje samo da bi izgledalo "svemirski", a arhitektura isto prati taj neki generični švrljasti stil koji ne odiše životom i dojmom kao da tu živi neka populacija.
Ista stvar je problem i sa Darkseidom i Steppenwolfom. Dizajn je tolko apstraktan i bezličan, niš se s ničim ne slaže, sve je posloženo u nekim čudnim patternima i na načine da ti nije jasno kak funkcionira.
Zašto Thanos izgleda miljama bolje od Darkseida? Pa zato jer ima opipljivi kostim koji djeluje pravo i smisleno i mozak ti ima vremena pogledat kak izgleda jer ne odlazi bespotrebno na razmišljanje kak je uopće moguć.
Čak i Thanos iz Endgamea u svom svemirskom armoru ima taj armor na sebi pričvrščen nekak. Vide se remeni s kojima je obučen, spojevi tkanina i metala, razni materijali.
Darkseid i kriptonci u DCEU za obleku imaju nakupine osjenčanih geometrijskih oblika koji sad tu nekak stoje i iste su boje ko sve na ekranu i nekad se i miču bez ikakve potrebe i motivacije i ničem ne služe nego da izgledaju edgy i kul.
I ok, ima i to svoje namjene u kinematorgrafiji kad želiš prikazat nešto što je tolko strano i aliensko da samo razumijevanje toga nije ni bitno ni moguće.
Ali kriptonci su doslovno ljudi s drugog planeta. Izgledaju ko ljudi, ponašaju se ko ljudi, pričaju ko ljudi, kultura im je preslikana od ljudi.
Nema razloga za prikazivat ih čudnje i alienskije nego kaj jesu ili izmišljat neki novi lore i tehnologiju koja nikad nine postojala u izvornom materijalu.
To je karakteristika superhero adaptacija s početka stoljeća kad se mislilo da gledači filmova jednostavno neke stvari ne mogu progutat, a u međuvremenu je vrlo uspješno dokazano suprotno.