Počeo sam igru prije par dana, trenutno sam na C prohodu, sa A2, pa evo da nabacim koji komentar.
Prije svega, valja napomenuti da igram onu ''lošu'' PC verziju. U 35 sati, koliko imam, igra mi se jednom smrznula, što nije strašno, ali me zato jebeno iritira što mi u Fullscreen modu prebaci u 1080i i jedini način da igram u 720p je ako stavim Windowed, ali u Windowed modu igra iz nekog razloga usporava. Tako da sam, eto, prislijen igrati na usranoj 1080i rezoluciji.
Borba... preveliki je gap između Normal i Hard težine. Na Normal je jednostavno igra prelagana, a na Hard se lako umire. Također, enemy level scaling je preilično bizaran. Završio sam prohod A sa levelom 60 (bidlao se tamo u pustinji, gdje je boss bio), nakon 25 sati, nastojeći riješiti što više sidequest-ova i nije me začudilo kada sam startao prohod B sa istim levelom. No, ono što me začudilo jest zašto su neki protivnici istog levela kao i ja, prvenstveno u prvoj sekvenci, a nakon toga odmah padaju na 30 ili koliko već.
Mapa je čisti kaksak; nema se tu više što za dodati.
S glazbenog dijela... iako ima dobrih stvari ovdje, OST u jedinici je ipak bio bolji. Jebiga.
Priča, naravno, postaje bolja tek kasnije. Nije me začudilo; slična stvar je bila i u jedinici gdje se prva polovica igre svodila na manje-više obavljanje sidequest-ova te se tek nešto značajno dešava u drugoj polovici; zato i New Game Plus počinje od sredine, a ne od samog početka. Način na koji je priča ispričana u Automati je maestralan te mi se, iz nekog razloga, jako svidjelo kad sam vidio onaj Nier Automata logo na početku prohoda C iliti nakon 30-i-nešto sati igre.
Automata je u mnogoćemu bolja od jedinice, ali je priča u jedinici ipak bolja. Možda sam ja samo žešći fanboj, neznam. I, da budem iskren, po ovome što sam dosad vidio - osim ako na kraju ne bude neki opaki obrat - ne sviđa mi se što je Automata pravi nastavak kao takav, vjerojatno zato jer kraj jedinice (MASIVNI SPOILER PRVOG NIERA AHEAD) ne daje apsolutno nikakve naznake što se dešava s ljudima (da li ostaju u shades formi ili se ''ujedine'' sa kopijama), da je Zemlja planet vrijedan da se napadne, ili da na njoj postoje i drugi androidi osim Devole i Popole. Vjerojatno ima neki lore koji povezuje ove 2 igre i kojim se pokušava logično objasniti i to je OK... dok god nije napisan loše kao ona priča iz Final Fantasy X-2 gdje Tidusu bomba raznese glavu.
I dok se po ovome napsanom može zaključiti da mi se igra ne sviđa, to nije istina. Jednostavno mi kritike bolje leže nego hvalospjevi, eto. Ali da, više bih volio da je Automata standalone igra jer bi neke stvari bile logičnije.
BTW, može li mi tko objasniti onu scenu u prvom endingu, tj. kada 2B kaže It always ends like this. Što je mislila time? Nisam to skužio.
I da, (LAGANI SPOILER ZA C PROHOD SLIJEDI), više mi se sviđa A2 i njen bičasti karakter. Malo podsjeća na jednu ljepoticu iz prve igre.
Što drugo reći nego...
Glory to mankind.