• Gaming Vijesti
  • Bivši šef PlayStationa smatra kako su konzole dosegnule vrhunac, ekskluzive se moraju širiti na druge platforme

Ima čovjek pravo za proširenje i otvaranje prema drugim platformama. Ne sjećam se tko je uopće prvi počeo sa tim eskluzivama. Ta pošast je valjda stigla sa konkurencijom jer inače nema smisla.

Za brojku igrača sad i onda, valjda imaju podatke kad ih iznose. Upravo to što se tiče prodanih konzola sad i onda je meni malo upitno jer u današnje vrijeme igrači imaju po više konzola odjednom što je plus za proizvođače dok se nekoć imala samo jedna, najviše dvije.

Ako se kroz prodaju konzola gledaju i broj igrača onda i sada onda je po tome broj igrača u padu a nekako mislim da nije slučaj jer gamera ima sve više a i dobna granica dokle netko igra se proširuje i povečava.

A za pretprodaju videoigara sa uslužnih platforma se i ja slažem. Ako kupiš igru, šta nisi onda i njezin vlasnike te kopije i možeš ju prodati?

Uvođenjem potpune online digitalizacije pretprodaja videoigara će se možda u potpunosti isključiti jer više nećeš imati toliku kontrolu nad igrom kao što je sad imamo dok postoji fizička kopija. Jedino ako nekom ne prodaš svoju konzolu sa korisničkim računom

Da 95% igraca ne zeli igrat CoD, gta i slicno onda bi rapidno propali ti naslovi i eventualno developeri. Meni izgleda kao obrnuto proporcionalan podatak. Napravi nesto novo da privuces igrace na konzole, makni gore navedene naslove i izgubio si 80% igrace populacije koju premocno cine "CoD + sportska igra" casualci. Mene ne dira, ne igram vise niti CoD niti gta i slicno, ali cinjenica ostaje. Sto se samih konzola tice, boli me kita kako izgleda i zove se, sto se mene tice nek naprave samo jednu konzolu i onda nek izbacuju sve igre na tu konzolu i super.

biver Sto se samih konzola tice, boli me kita kako izgleda i zove se, sto se mene tice nek naprave samo jednu konzolu i onda nek izbacuju sve igre na tu konzolu i super.

Za te stvari imas PC koji postepeno postaje All-in-one platforma, nebi bilo cudno da PS u buducnosti pocme sve igre u isto vrijeme izbacivati na obje platforme.

Od prodaje PS hardware-a nema puno zarade a od dobrih igara na više platformi itekako ima, ovo sto PS trenutno radi sa portanjem igara na PC sa malim zakašnjenjem je isto dobar poslovni model koji bi mogao taj rok zakašnjenja još više smanjiti, svakako win-win za sve igrace.

stitrek Znam da ima pc, po tome konzole ne trebaju ni postojati. Ovdje je prica o konzolama, ne o pc-u. Ja nemam za izdvojit 3k eur da kvalitetno igram, meni su konzole najdraza opcija i treba mi jedna bez obzira kako se zove i izgleda.

biver meni su konzole najdraza opcija i treba mi jedna bez obzira kako se zove i izgleda.

Također a ne da moram imat više konzola nego kućanskih aparata. Čak me pomalo nervira šta svakih 5-6 godina izađe nova konzola od istog proizvođača a stara je još u super stanju.

Ovak samo izvlače novac od rulje. Neko se gadno bogati na gamingu jer novac veliki se slijeva a igara dobrih sve manje. Reset napravit totalni.

Ili da konzole komplet izbace i rade igre samo za računala i kvit pa će vjerojatno svi bit zadovoljni.

biver cijena ti je ista PC-a i konzola ako želiš pokriti sve vrijedno u gamingu, što se hardvera tiče. za 1200 eura kupiš PC za ugodno igranje koji je jači od bilo koje konzole, ili kupiš dvije-tri konzole uz skuplje igre i dodatne pretplate.

Ja se nadam da će doći pameti, i da će sve igre izlaziti na svim konzolama, pa se ostavim PC-a i kupim jednu konzolu.

biver Ja nemam za izdvojit 3k eur da kvalitetno igram,

Za 50% višu cijenu od konzole ces uvijek imati solidan PC u tom rangu, ako je npr. konzola 500€, na PC-u od 750€ ces imati isto iskustvo (performanse) uz puno veci i povoljniji izbor igara.

stitrek Nisam dobio takav dojam, neka me ispravi netko tko zna bolje. Samo grafa sam gledao solidna je 700+. Sto se tice povoljnosti i izbora igara, uz game pass i sve sto sam kupio imam igara dovoljno da igram do smrti, ponovno se rodim i u slijedecem zivotu imam sta za igrat.

biver Nisam dobio takav dojam, neka me ispravi netko tko zna bolje. Samo grafa sam gledao solidna je 700+.

Solidne kartice koje su snaznije od PS5/Xbox-X grafike su npr. RX 6800 16gb ili RX 7700 XT 12gb sa cijenama od 400-450€ u EU trgovinama.

Može se naravno složiti PC za razumne novce sa solidnim perfomansama, no to je bila i ostala platforma "za entuzijaste" u kontekstu toga da razumiješ i pratiš tržište PC komponenti, da si znaš složiti računalo koje najbolje odgovara tvojim potrebama i da zapravo kupuješ nešto više od običnog komada hardwarea namijenjenog samo igranju.

Konzole s druge strane su bile i ostale best-buy, glupo je uopće pokušavati povlačiti paralele da ćeš za 400 EUR kupiti PC koji vrti sve nove igre bez problema.

Mene bi od PC gaminga mogla odvući činjenica da mi se s godinama sve manje sjedi u uredskoj stolici. Na poslu sam barem 8h za radnim stolom, kada dođem s posla, najmanje što mi se da je još malo sjediti da bih se igrao. Da radim neki drugi posao gdje sam npr cijeli dan na nogama, drugi par rukava. Da, može se složiti opcija da PC pretvoriš u konzolu, no onda si rađe kupim konzolu lol. Zato imam i dalje PS5, kombiniram obje platforme, ovisno o stanju mojih leđa 🙃

Što se tiče teme članka, s vremenom će vjerojatno ekskluzive postati samo time limited ekskluzive. Činjenica je da je tržište konzola u istim proporcijama u kojima je već zadnjih 10-15 godina, a troškovi razvoja igara su višestruko porasli. Čak uz rast cijena igara, profitne marže su korporacijama postale očito preniske.

stitrek

Ajde složi mi neki build sa RX6800 za 750 eura. Mogu bit komponente i iz eu ako treba, samo da su sve iz iste trgovine da ne moram naručivat dio po dio.

sanzo to se on samo šalio, čitaj sa razumijevanjem.
                Sam GPU košta kao ps5.
                SSD sa PS5 performansama košta 120eura+. Kontroler je 60-70eura. (Ili imalo pristojan mouse keyboard kombo). Za ostalih 250-300eura treba kupiti gpu, cpu, ram, kućište, napajanje, matičnu.
                Znači, šalio se.

sanzo

Za te novce nećeš naći, ali recimo neka konfa sa 4060Ti do 1000-1200€ će uz FG imati konzistentnih 100% više FPS-a u većini naslova iz daleko bolje grafičke postavke. Platiš duplo vise ali dobiješ i duplo vise. Do 500€ konzole nemaju konkurenciju ako ćeš ići na nižu cijenu, no i to ima svoje mane.

sanzo

Mindfactory, Caseking, Computeruniverse…malo potražiš, na momente je RX 6800 znala biti ispod 400€😉 AM4 ploca i solidni Ryzen 5600 su isto povoljni, znaci u 750€ se sve uklopi za solidan PC.

stitrek

Pa složi ga onda, ne bi trebao bit problem ako već znaš otprilike build. Jučer sam baš sreo prijatelja koji me je pitao da li se da nabavit neki solidni gaming pc za 600-700 eura i moja reakcija je bila da ispod 1000 nema šanse. To je tu negdje u rangu ovog šta @prayer govori. Ako možeš nać sve komponente koje trebaju za 750, možda mu bude ok i napravio si mi uslugu.

sanzo

U prethodnom postu sam ti spomenuo glavne komponente, npr. RX 6800, Ryzen 5600, AM4 ploca, napajanje i ssd po izboru. Solidnih B550 AM4 ploca sa 4 Ram slota ima vec od 60-70€. 750€ je dovoljan iznos za solidan gaming PC, to je cinjenica.