Što im lošije ide prodaja konzola to ćemo više vidjeti na drugim konzolama microsoftove igre. Izgleda da im u dizanju prodaje nije pomogao niti game pass. Prevelika ulaganja za ovako mizerne rezultate. Strgao ih sony i sva sreća po njih bila je korona koja je na neko vrijeme zaustavila industriju. Da nije sada bi odnos u korist sonya bio bar 3x1.
PS5 s ukupno dvostruko većom prodajom od XSX/S
- Uređivano
Šira slika je ta da MS sada ima gomilu IP-a i izdavača/devova i možda će ih imati još u budućnosti te uz to imaju ogroman kapital. Ako je budućnost digitalna (čemu očito stremimo), ima smisla da odu skoro full 3rd party i da zadrže Gamepass model kao mamac za nove/stare pretplatnike, polako prelazeći na streaming.
Nije ovo kapitulacija već će jednostavno morati prilagođavati poslovni model, što je dobro za sve koji gledaju s prezirom na ekskluzive (ponajviše za studije koji dosad to nisu prakticirali).
Microsoftu je GamePass nova konzola. Oni su prvenstveno softverska tvrtka koja prihode dobiva od pretplata tako da me ne čudi ovaj mogući zaokret.
Fino će to zapakirati u PR da neka igrači sami biraju gdje će igrati - na njihovoj konzoli / možda jednom konkurentskoj / PC-u / mobitelu / streaming na bilo kakvom ekranu. Dokle god se plaća pretplata ili kupuju igre, MS sretan.
Ekskluzive će ostati tu zbog privlačenja novih pretplatnika, a ne dobivanja kupaca Xbox konzole.
Kod Sonyja je strategija kao i do sada - sve se bazira oko uređaja ispod TV ekrana (+PC platforma kao dodatni izvor prihoda), samo će ova cross-gen razdoblja trajati duže dok install base nove konzole nije dovoljno velik.
Sa S konzolom su htjeli privuci veci broj casual igraca u svoj eko sustav, ali to se nije dogodilo vec je developerima uglavnom stvorilo glavobolje kod optimizacije igara, ako budu radili 2028. konzolu, onda najbolje nesto ala PS6 ili dobru Handheld konzolu.
Xbox ce uvijek biti duplo losije prodavana konzola naspram PS6, jer tu su PC/Laptop i Windows/Steam Handheld uređaji, jedini boom prodaje bi bio da dovedu Windows na konzolu, piratstvo pored Game Passa nebi trebalo biti problem.
[deleted]
Iskreno 2:1 mi se i ne čini toliko puno.
Da me netko pitao da bubnem jedan broj rekao bi 4:1
Tadašnji i današnji Linux su velika razlika a uzmimo u obzir da je Windows puno poularniji OS koji bi dobro došao korisnicima Xboxa zbog office paketa i drugih programa, pogotovo u današnjoj digitalnoj eri gdje cak babe i dide imaju PC-pismenost, sa takvom povoljnom konzolom (500-600€) bi dosta korisnika izbjeglo kupnju PC/Laptop uređaja.
- Uređivano
Pozdrav od našeg dragog Mastera!
Pre ce biti 3:1
stitrek I da se to desi Sony bi ti uredno propa. Prvo, to onda više nije ni konzola nego klasičan desktop PC.
Drugo, da se to desi, kurac bi ps5 košta 500-600€ kad je već sad proizvodi s minusom kojeg više nebi mogli nadoknadit preko reketiranja zvanog ps+ i sumanutih cijena igara jer zašto bi više itko koristia ps store u tom slučaju.
Govorim o Xbox konzoli, vjerovatno si zamjenio Xbox sa Sony u postu Kljuc Microsofta je sto im hardware nije glavni fokus jer ne mogu nikako konkurirati PS5/PS6 bez obzira u kojoj verziji rade konzolu, zato sam i mislio da bi sljedeci Xbox mogao ici ka hibridu PC- i konzole sa Windowsom, ili potpuni zaokret ka Handheldu sa dock/stream opcijom.
Da ima kupiti Xbox/Windows uređaj za 600€ mnogo ljudi nebi ni slagalo PC, dobile bi se odlicne gaming performanse i opcija korištenja svih programa, takav uređaj bi bio kontra Steam Machinu kojeg Valve vjerovatno planira izbaciti sa Desktop Steam OS-om u buducnosti.
Windows budget masina… ok dosta interneta za danas. Dio kan…
- Uređivano
stitrek Mislim da bi u u slučaju jako dobro složene konzole (kakva je SeX) i u kombinaciji s Windowsima/officeom hrpa ljudi došla na ideju da to koriste za druge svrhe pored gaminga ili da instaliraju igre s drugih digitalnih trgovina (Steam bi vjerojatno bio no.1). S obzirom da bi garantirano morali prodavati konzolu s cijenom ispod tržišne, takav uređaj bi im dugoročno donosio samo minus i predstavljao bi i značajne sigurnosne propuste. Mislim da bi samom kvalifikacijom konzole kao PC-a zaradili i dodatne poreze i propise za izvoz u druge zemlje s obzirom da se mijenja čitava namjena uređaja.
Uglavnom, rekao bih da ni u najluđim scenarijima ovo neće postati realnost. Prije da će kompletno odustati od proizvodnje konzola, lol.
Zero xbox os JE windows, to je i dalje C i C++, raden od nule, a ne kustomiziran. Baza je ista, ali je developan s namjerom da bude basic i lagan. Trpanje ovakvih pizdarija koje citam ovdje je nerealno. Vec vidim xbox korisnike kako downloadaju PC Manager sa windows Storea i optimiziraju izvedbu svoje GAMING masine
Moj osobni problem s Xboxom je taj što ga doživljavam kao krnji PC. A pošto već imam PC, jbg
- Uređivano
Zero Mislim da bi u u slučaju jako dobro složene konzole (kakva je SeX) i u kombinaciji s Windowsima/officeom hrpa ljudi došla na ideju da to koriste za druge svrhe pored gaminga ili da instaliraju igre s drugih digitalnih trgovina (Steam bi vjerojatno bio no.1).
To bi i povecalo prodaju takve konzole, jer zasto slagati PC koji ce ispasti skuplje kad se može kupiti Xbox/Windows sistem za 600€ te igrati na njemu sto hoces, Steam na takvom uređaju nebi bio veliki problem jer postoji povoljni Game Pass.
Naravno to su sve samo ideje i Microsoft puno bolje financijski zna u kojem ce smjeru ici, ali ako se Microsoft ne odluci na takav sistem, Valve vjerovatno hoce jer možda ce kroz par godina izbaciti Steam Machine koji ce imati Steam OS i podršku za Windows, Valve dosta zarađuje od hardware-a tako da ta ideja ima smisla a uz Handheld Deck i VR Index bi zaokruzili sve segmente u gamingu.
Xbox i je jako kastrirana verzija PC-a, nema ni jednu Sony igru te nema puno PC-multipalyer naslova, kupovati Xbox u sadašnjem stanju pored PC-a ima smisla samo za casual gamere, gaming entuzijasti ce uvijek prije ici na PC.