• Gaming Vijesti
  • Spec Ops: The Line više nije moguće kupiti u digitalnom obliku

Novi razlog da diskutiramo o problematici prezervacije igara i digitalnom vlasništvu

Vidi se to i filmskoj problematici s raznim streaming servisima. A vidjet će se sve više i na gamingu, kako prelazimo na digitalno i na gamepass.

Koliko god digitalno ima prednosti, nema do kutije i diska.

Zato sam ja jedan od rijetkih freakova koji si i omiljeni film voli kupit na disku.

Nemaju li i diskovi neki rok trajanja? Ti originali bi trebali imati duži, ali znam da sam prije godinu dvije isprobavao neke "pržene" igre za PS2 i niti jedna više nije radila (pržene prije valjda 20 godina).

Brijac Imaju, da. Naravno, nije rijec o par godina, ipak ima solidno trajanje, ali sve ima rok trajanja pa tako i diskovi.

Ma imaju, naravno. I moja plava kosa je imala rok trajanja. Kraći od očekivanja.

Ali da, digitalno ima potencijalno vise problema nego fizički.

Sve ima svoj rok trajanja, ali kod digitalije baš često u zadnje vrijeme iskaču problemi s licenciranjem i hostingom. Srećom barem dosad nismo imali slučaj (ako se ne varam) da nešto kupiš digitalno, pa da tome kasnije ne možeš pristupiti (skinuti). Ali dok nije sve na razini servisa, barem se ne brinem da underground scena neće znati očuvati igre od digitalnog zaborava.

Brijac Originalni diskovi traju duže jer je i kvaliteta otiska (a vjerojatno i samih diskova) bolja od kućnog snimanja koje ovisi o hrpi faktora, od kvalitete medija, brzine snimanja pa do samog snimača. Uzmi u obzir i da je gustoća zapisa na BD-u ili DVD-u veća nego na CD-u, pa su time i podložniji na fizička oštećenja i čitljivost. Mislim da je bilo neko istraživanje i da već nakon nekih 10 godina nisi zapravo siguran hoće li mediji iz kućne radinosti funkcionirati.

Evo, baš želim pogledat Room, Hard Candy i Manchester by the Sea. Nema ni na jednom streaming servisu. Jebem ti streaming.

DRM free igra sa GOG-a ima dulji vijek trajanja od bilo koje fizičke kopije. Skineš mrtvu instalaciju i pohranis ju u Cloud, USB, Hard, drek na šibici, gdje god hoćeš.

Da ne spominjem da i sve te delisted igre lako spiratizirati.

Fizikalija će kada tada umrti, a s njom i nepotrebna količina plastike koja se proizvodi u svrhu istih.

maverick

Stranica Myabandonware ima ogromnu arhivu napuštenih igara u zadnjih 40 godina👍

Tzereen Koliko god digitalno ima prednosti, nema do kutije i diska.

Apsolutno ima, pod uvjetom da kupuješ igru bez DRM-a (kao npr. GoG-u) koju možeš pohraniti gdje god želiš. Iz moje perpsketive, kutije i blu-ray diskovi su zastarjeli model distribucije. Nije problem u digitalu kao takvom, neko treba raditi na tome da se što veći broj igara može distribuirati putem što većih broja različitih platformi, da te platforme mogu biti prisutne na što većem broju različitog hardwarea, da se igre u što većem broju prodaju bez bilo kakvog DRM-a (koji realno jedino vrlo kratak period štiti prihode izdavača, iako je i to diskutabilno) i da igrač zapravo ima što veći izbor gdje će kupiti igru i na kojem je sistemu igrati.

Tzereen Evo, baš želim pogledat Room, Hard Candy i Manchester by the Sea. Nema ni na jednom streaming servisu. Jebem ti streaming.

Pretplatnički servisu su meni isto sranje, najčešće kada želim nešto pogledati, to se nalazi na nekom streamingu kojeg (još) ne plaćam. Izuzetak je jedino glazbena industrija i to je mislim jedini streaming kojeg plaćam trenutno (Spotify).