• Gaming Vijesti
  • Procurili su emailovi, Microsoft želi kupiti Nintendo. Čeka da se ukaže prilika

😆 😆 Nintendo ne može niko kupit, Majk se tu gadno preračunao.

FFA je promijenio naslov Procurili su emailovi, Microsoft želi kupiti Nintendo. Čeka da se ukaže prilika.

Napokon 2030-te dolazi RDR1 Switch port na PC.

Eto, sad fakat želim da Nintendo i dalje samo raste. Kakva gramziva ekipa. Samo bi sve pokupovali. Ne do bog da nešto osmisle i naprave. Nadam se da će im se malo sve skupa obiti o glavu.

E moj Phil, gramzivi vuče u ovčjoj koži.

Kupit i nazvat ga Mintendo i sve na gamepass. Mos mislit Ha-Ha-Ha, nema te cijene

foggy Mintendo i sve varijacije toga imena postoje na Aliexpressu.

Tzereen Ne do bog da nešto osmisle i naprave.

Pa smislili su kupovinu raznih studija i izdavača te to napravili.

U svakom slučaju, budućnost je potencijalno jako loša. Svi koji već godinama veličaju gamepass se bojim da će prekasno vidjeti koliko je taj potez loše utjecao na gaming.

Jedna kompanija želi kupiti drugu ako im se prilika ukaže? U kapitalističkoj 2023 Kristovoj godini? Skandal! SKANDAL KAŽEM! Ponekad imam osjećaj kao da nas se većina kolektivno rodila jučer.

Ma najlakši odgovor je uvijek - svaka kompanija bi tako, kvragu, i mi bi tako na njihovom mjestu.

Ja želim vjerovati da ja ne bi nikad. Da li bi svaka kompanija, mislim da čak ne bi ni svaka.

Ali u svakom slučaju, to ne znači da je to ispravno.

Tzereen Svi koji već godinama veličaju gamepass se bojim da će prekasno vidjeti koliko je taj potez loše utjecao na gaming.

Ne vidim kako je lose utjecao na gaming?

Tako sto mogu dosta igri igrati koje mozda nebi niti proba, ili sto mogu odigrati dosta igri bez da bankrotiran?

Sto se ovo nemoze usporediti sa filmskom industrijom, prije smo svi trcali u videoteke i iznajmljivali filmove dosa je netflix i ubio to. Sad jebeno svi imamo poneki servis koji placamo i bas jebeno nitko se nebi vratio na to da ide u videoteku po film.

Ovo je buducnost, a tko pozeli uvik moze kupiti igru za kolekciju kao sto mozes kupiti film.

Tzereen Da li bi svaka kompanija, mislim da čak ne bi ni svaka.

Svaka bi. Takav je sustav. Apsolutno svaka.

Miro Miro, dugoročno govorim. Sad je svima koji ga koriste super. Praktično i jeftino. I zato ga obožavate.

Ali to ima potencijal dugoročno napravit ogromnu štetu gamingu u globalu. O tom pričam. Ne mora nužno završiti crno, ali potencijal da stvari budu crne je itekako vidljiv.

Fico ne mogu govoriti u ime kompanija, ali mogu u ime ljudi. Kao što svaki čovjek ne bi bio gnjus da ima priliku, želim vjerovati da postoje i kompanije kojima nije primarni cilj povećati udjel na tržištu pod bilo koju cijenu i na bilo koji način.

Tzereen Pedesete su odavno prosle. Tvrtke nisu ljudi. Tvrtke su beskonacni rast potaknut hladnokrvnim korporativnim sustavom koji na sve gleda kroz brojke. Izjednacavati tvrtke i ljude je, nazalost, naivno.

Fico Možda sam ja naivan ali ja gledam tvrtku kao stroj koji mu je jedini cilj efikasnost, a efikasnost dolazi u obliku zarade novaca. Ništa drugo. Novac je jedino što je bitno, bio to i obliku kupovanja drugih firmi u svrhu rasta i veće zarade (efikasnosti), davanje otkaza ljudima da zarada bude što bolja (opet efikasnost) ili ono što najčešće vidim jest zapošljavanje CEO-a sa određenim psiho karakternim osobinama koji ne mari za osjećaje drugih i spremni su napraviti što treba da dostignu taj target (i opet efikasnost). Svaka firma koja dosegne neki treshold radi po identičnom principu min-maxanja, možete to gledati na to kao kompetitivno obogaćivanje, koliko god glupo zvuči to je točno to što se dešava.

prayer on ne želi reći da si ti naivan, već ja. Jer vjerujem da ipak nije to najbitnije svakoj tvrtci. Tj. naravno da je bitan profit i zarada, ali želim vjerovati da ne želi svaka tvrtka to postići pod bilo koju cijenu.

No, udaljili smo se od teme.

prayer s tobom se neda diskutirati jer si fanboyski nastrojen prema čitavoj temi, čak ni kad nemaš povoda s druge strane. Evo, meni ubija volju za pisanjem taj sarkastični pristup kada tražiš prepucavanje, čak ni kad povoda s druge strane nema. Toliko da ću uskoro to početi moderirati. Možeš svoje stavove prezentirati i na normalan način

Problematika ove teme je problematika kapitalizma općenito. Slobodno tržište dovelo je do toga da imamo nekoliko kompanija koje su previše odmakle i sada vode neke svoje bitke u beskonačnom rastu koji je opisao Fico. I tu dolazimo do bizarne situacije da u 40-50 godina staroj industriji, entitet koji nikada nije bio ni tržišni ni kvalitativni lider, ima priliku novcem kupiti one koji cijelo vrijeme to jesu. Ne da ima priliku, nego to i aktivno radi. I nije "wow, jedna kompanija kupuje drugu, što je tu čudno", nego, "jedna kompanija kupuje tržišnog lidera i najvećeg konkurenta". Ako to ne smijemo dovodit u pitanje da nas se ne smatra tobože glupima, ugasimo sve forume na svijetu.

Svoju poziciju na tržištu stvaraš na dva načina. Ljudskom kreativnošću, koja je je uostalom i zaslužna za sve lijepe memorije koje imamo u gamingu. I novcem. Uostalom, i Microsoft je nastao iz kreativnosti. Dok po pitanju gaminga raste najviše novcem. Kad nestane kreativnosti bilo kakve vrste onda nemilice trošiš. A kreativnost možeš kupiti, ali neće potrajati. Sve to rezultiralo je time da u gamingu ima jako malo inovacija na visokoj razini, jer koliko god da si velik, jedna greška ili dvije i gotov si. Kupilo te. Samo čekaju.

I nismo glupi, znamo u kojem smjeru ovo sve ide. Nintendo će jednom biti ili Microsoftov ili Amazonov ili Alphabetov ili kineski ili saudijsko-arapski. Kao i PlayStation. Čeka se samo neuspješno posustajanje bilo koga, bilo za 5 ili 50 godina i neizbježno je. Znamo da je dopušteno/normalno. Mislim da Tze želi, a i ja također, da potraje ova zdrava konkurencija. Još uvijek nam je dopušteno imati svoje stavove

Fenix s tobom se neda diskutirati jer si fanboyski nastrojen prema čitavoj temi, čak ni kad nemaš povoda s druge strane.

Sorry ali u mailu jasno i glasno stoji da žele kupiti Nintendo samo ako su oni spremni na prodaju, dakle i jedan i drugi moraju reći da, ne vidim nikakav problem u tome. Kapitalizam, kažem jer to je Win-Win i za Nintendo i za Microsoft transakcijom novaca. Da je u mailu stajalo kako agresivno žele kupiti Nintendo kupnjom njihovih dionica ovo bi bila sasvim druga priča, ali nije pa stoga moj komentar čemu skandal i drama oko hipotetičkih situacija? I Acti/Blizz i Bethesda su bile spremni na prodaji i oboje su se odlučili prodati Microsoftu, Microsoft se ovdje demonizira kao nešto što ide u agresivnu kupnju no činjenica je da kupnja nebi bila da se te dvije firme nisu bile spremne prodati, isto kao što stoji u mailu kupnja neće biti dok Nintendo ne bide spreman za to 🤷‍♂️