Fenix ne slažemo se u ničemu i dalje smatram da nisi objektivan kad pričaš o Bethesdi. Fallout 4 su tehnički zeznuli, dotaknuli dno s Fallout 76, Starfield razvlače najmanje 12 godina, Wolfenstein igre su podbacile, zeznuli su Arkane kojem su isforsirali Redfall, a ni Deathloop nike bio suviše uspješan… Ako to ne ukazuje na loše vođenje kompanije, i to sve u periodu od 10 godina, onda ne znam što ukazuje. Na kraju, ultimativni dokaz toj tezi je prodaja Microsoftu. Vjerujem da ju je MS spasio od katastrofalnog launcha Starfielda, a potom vjerojatno i plesa na rubu nekog bankrota. Negirat sve to možes samo ako nisi objektivan.
Ne, ovdje ne mozemo ni o objektivnosti pricati jer prvo moramo preci preko toga da se fokusiras na drvo, a ignoriras sumu. Nesto sto je jednostavno postalo kao dobar dan na internetu i sto se vidi iz toga koliko se negativno pristupalo Starfieldu na temelju ne recenzija, nego leakova i glasina. Isto se moze primijetiti i na tome koliko se veca vaznost pridodaje svega nekolicini sedmica naspram skoro pa stotinu devetki.
Kao prvo, mijesas Bethesdu kao izdavaca i Bethesdu kao developera. Na razvoju igara ne radi ekipa koja radi izdavanje i obrnuto, no to i sam znas. Obje su strane imale svojih problema, ali prezentirati ih kao nesredenu tvrtku jednostavno ignorira kontinuirano izbacivanje hitova i igara koje definiraju kulturolosku scenu industrije.
Tehnicke poteskoce Fallouta 4 ne definiraju losu ili neuspjesnu igru. Po tom principu je velika vecina AAA igara zadnjih 10+ godina bila losa i neuspjesna. Witcher 3 je imao tehnickih poteskoca tijekom izlaska. Baldur's Gate 3 ima poteskoca zbog CPU-a. Fallout 4 je ujedno i kriticki uspjesna igra koja se toliko dobro prodala da je bila jedna od prvih igara koja se probila na toliku mainstream razinu na kojoj su do tada jedino operirali GTA i Call of Duty. Tocno se sjecam koliko je 9Gag odjednom dobio memeova na temelju Fallouta 4 i koliko se nakon toga populariziralo diskutirati o igrama van specijaliziranih foruma.
Wolfenstein je podacio? Imali su coop spin-off koji je bio lov na novac. New Order, Old Blood i New Colossus su odlicne igre i ne znam odakle takve kritike na njihov racun. Dapace, New Colossus je od strane javnosti imao kontrakampanju da se igra ne kupuje jer im je u marketingu bio naglasak da ubijas naciste.
Arkane nikada nije radio igre koje svojom prodajom pariraju AAA naslovima najsnaznijih studija. Zanr kojim se oni bave nije toliko popularan, ali su u njemu majstori. Sloboda koju Arkane dobiva od Bethesde znaci da mogu eksperimentirati i raditi sto zele. Nekada prode dobro, nekada lose, ali u velikoj vecini slucajeva na neki nacin inovira. Je li Redfall otisao kvragu? Je. Jesu li Dishonoredi, Prey i Deathloop lose igre? Ajde, molim te, i sam znas odgovor. Ista ta sloboda prelazi i na idSoftware koji rastura s Doomovima.
A što se tiče enginea, ako se već ne možeš složiti da je loš, onda se barem možemo složiti da nije jako dobar i reda najboljeg. Znam što ćeš mi odgovoriti, nisu svi isti i ovaj je optimiziran za Bethesdine potrebe, ima pluseva i minusa, ali i dalje će se velika većina složiti da u najmanju ruku nije optimalan. Što ukazuju i performanse posljednjih nekoliko RPG-eva, unatoč cpu kalkulacijama i sličnim argumentima.
Problemi koji su naknadno popravljeni, a ako zelis isti kriterij primijeniti, onda nije ni Decima dobar engine jer je Forbidden West imao problema s obicnim performance modeom. Nije ni Unreal Engine 5 dobar engine jer ljudi jos ne znaju kvalitetno optimizirati koristenje istog. Nije ni Rockstarov RAGE jer se lose vrtio na PC-u.
Ulazis u argument s idejom da su Bethesdine igre tehnicki identicne kao i prvog dana, sto jednostavno nije istina. Kao i ostale AAA igre, dobivaju zakrpe. Stoga se ili treba jednake kriterije primijeniti na ostale studije kao i na Bethesdu ili se treba Bethesdine kriterije primijeniti i na ostale studije. To trenutno ne vidim.
Kao i kod svakog prozivanja moje razine objektivnosti kada je u pitanju Bethesda, ja cu se ponovno pozvati na Fallout 76 recenziju za koju te samo molim da azuriras ocjenu, ako mozes, cisto jer me zanima sjecam li se dobro da je ocjena bila ispod 50 ili ne.