Odličan članak. Vratio si me u prošlost.

Isuse kako sam obožavao PES na PS2.

Ha-Ha-Ha, ja mislio ono neki novi shop za cucke a to prastara igra koja je izvučena iz naftalina.

PES 1 na ps2 se igrao svakodnevno prije i poslije skole, to je bila revolucija u nogometnim igrama.

Najviše sam igrao PES 2 na PS2.

Tada su imena bila Miranda, Castello, Matt, Jarić, Cellini itd.

Kasnije su ih malo izmijenili.

Krenuo bih iz Division 3, prvo kupio Daria Silvu i Sergeja Rebrova.

Kasnije na golu obavezno Chilavert koji je izvodio slobodnjake i penale.

Igru sam toliko igrao da sam postao prejak kada bih kupovao igrače pa sam kasnije igrao s početnom postavom, bez kupovanja.

PES 3 sam propustio. Igrao sam četvorku. Peticu sam propustio.

PES 6 odnosno verzija 2007. s Adrianom na coveru mi je bila fenomenalna. To se isto gazilo do besvijesti.

PES 2008 mi je bio korak unazad.

Nakon toga mi je frend donesao FIFU 2009 koja je stvarno bila dobra u ono vrijeme i IMO tu je završila era PES-a.

Prešli smo svi na FIFU u kojoj sam guštao ali mi nikada nije imala istu čar kao stari PES.

StarFox_N meni je predobro kako su neki imali gotovo ista iskustva u ovom serijalu poput mene.

Moj prvi susret je bio s ISS Pro Evolutionom na PS1, ali mi se više sviđala FIFA 99 i 2000 u to vrijeme tako da je moja zaljubljenost u ovaj serijal zaiskrila tek s PES-om 2. Trojku sam baš dosta igrao, sjećam se da je mogućnost izbora suca bio presedan u to vrijeme i igrao sam tekmu sa svakim sucem dok nisam došao do Kazukija i ostalo je povijest.

Četvorke se ne mogu sjetiti, petica i šestica su se igrale nemilice. Dan danas se sjećam kako se koji igrač kultne master league ekipe razvije nakon 10-15 godina lige. Jarić dođe do 95 FK accuracy i 96 swervea, Ruskin do 95 acceleration i 93 speed, Ordaz do 96 attacka itd. Spomenuo sam u onom članku o master ligi kako Minandu ne bih dao do odlaska u penziju. Uvijek sam se vezao za te početne igrače u svim igrama 😀

A suprotno većini ljudi, daaaaaleko najviše sam igrao i igram PES 2008. U to vrijeme je već lagano započinjala nova generacija konzola, a kako sam PS3 praktični preskočio, godinama sam igrao taj nastavak. Dan danas se frend i ja nađemo par puta mjesečno i odigramo koju partiju. Već 14 godina igram s Fiorentinom zbog Vierija kojeg sam doktorirao, a frend s Ajaxom zbog Stama jer jedino on sa svojim 95 body balanceom može zaustaviti Vierija. Razvili smo višegodišnji rivalitet do te mjere da trejdamo igrače po uzoru na NBA i ne postoji situacija koju nisam doživio u tom nastavku. Postoji neka čar koju današnji naslovi nogometnih simulacija nemaju i ne znam ako će ih ikada vise imati.

sandidam Znaci nisam jedini koji sam s frendom vodio dugogodisnje rivalstvo. Ja sam uvijek bio Inter a on Arsenal. Krenulo se od PES 4 i svaka tekma se zapisivala u word dokument i koji je rezultat bio.

13 dana kasnije

Bravo za članak. Odustao sam skroz od PESa, kao i sva ekipa sa kojom sam igrao, ali nam se provlači ideja PES5 na emulatoru i boli nas. Burnout 3 već ionako igramo.