- Uređivano
Pa da ti nisi u niti jednom trenutku spomenuo Livaju!
Pa da ti nisi u niti jednom trenutku spomenuo Livaju!
EA te očito nije potplatio kada nije +90 ocjena.
Detaljna reca. Nekako očekivano. Minimalne promjene iz godine u godinu.
"Za neke jednostavne stvari, poput otvaranja paketića u Ultimate Teamu, prvo je potrebno doći do kartice koja ima meni s paketićima. Zatim se mora odabrati paketić koji se želi otvoriti da bi se potom, nakon duge animacije, koja se može preskočiti dvosekundnim držanjem tipke, pojavio meni gdje se može odabrati koje karte želimo zadržati, a koje prodati. Nakon sortiranja pojavljuje se novi meni koji želi potvrditi prodaju kartica. Čitav proces otvaranja paketića je toliko kompliciran da ostavlja dojam gubljenja vremena"
Nakon ovog svako daljnje čitanje recenzije nema smisla. Packovi se otvaraju isto od kad postoji fut, samo je svake godine druga animacija otvaranja packa. Ako ti animacija packa smeta, jednim klikom je preskočiš, no igračima futa je to fetiš bez kojeg nema futa. Ako imaš u storeu 5 različitih packova, pa valjda je logično da moraš skrolati i izabrati koji pack želiš otvoriti? Ne kužim poantu i kritiku ovog komentara? Inače, igra je sranje. Grafička prezentacija najbolja do sada a gameplay pun problema. Meni, zaštitni znak fife. Preglednost i funkcionalnost bez premca.
To što se isto otvaraju već godinama jedino može dodatno naglasiti loš UX igre. Preduge i nepotrebne animacije popraćene učitavanjem hrpetine nepotrebnih menija obično otvaranje paketa čine naporom.
Fico U glavnom meniju imaš opciju store. Klikneš na nju i imaš kompletnu ponudu što želiš kupiti. Odabereš što želiš kupiti i kupiš. Ne vidim tu neki problem. Ako imaš u ponudi nekoliko vrsta packova te razne ponude itemsa ne znam kako bi ti skratio vrijeme dolaska do istih? Kada se pack krene otvarati jednim klikom prekidaš animaciju i imaš izlistano sve što si kupio u packu istu sekundu. Sve je logično i jednostavno. Potrude se pa svaku godinu naprave novu animaciju otvaranja packova. Ja je preskačem jer me ne interesira ali većini igrača je to in. Vidim to po komentarima o animaciji pri otvaranju packova i kako je to nekim ljudima bitno. Meni nije ali neću reći da je bezveze i zamorno te teško dostupno. Meni fife je jedan od najboljih koje sam vidio u igrama. Sve je logično i brzo te jednostavno za korištenje.
Samo si pojednostavio ono što sam napisao u odlomku, proces kroz koji sam dovoljno puta prošao da ga znam vjerno opisati. FUT je samo jedan od primjera lošeg UX-a koji se proteže kroz gotovo sve menije. Mogao bih napisati zasebnu recenziju samo na temelju UI/UX-a. Od pretjerano velikih elemenata koji daju previše nepotrebnih i puno premalo potrebnih informacija jer se dizajn menija i dalje tretira kao da smo u danima malih TV-a 1080i rezolucije pa do apsolutne neresponzivnosti menija jer ni u njima nije stabilan FPS te imaju svoje predodređene i nelogične radnje.
Primjerice, dovrši se jedan zadatak u FUT i ide se preuzeti nagrada. Prvo se odlazi u meni sa zadacima. Onda se s R1/L1 mora pronaći kartica sa zadatkom. Onda se mora ići prema dolje do grupe kojoj pripada zadatak, a da ih je pritom pokazano samo nekoliko jer se grupe opisuju jednom do dvije riječi u ogromnom kvadratu koji zauzima previše prostora. Kada se pronađe grupa, odabere se putanja desno i tamo se pronalazi zadatak koji onda preuzima nagradu. Ako je ta nagrada paket, ona se miče u Store gdje se mora pokupiti, a igra te vraća u istu tu grupu zadataka u kojoj ako slučajno imaš još koju nagradu za preuzeti, moraš se micati jednu po jednu stavku do vrha jer te baci na samo dno bez ikakve tipke za automatsko vraćanje na vrh. No još je bolje ako nakon preuzimanja nagrade pokušaš odmah kretati se po meniju. Pomakneš se strelicom na drugu grupu i igra te vrati na prošlu, na preuzeti zadatak, jer ima svoj predodređeni tok kojim definira ponašanje menija nakon preuzimanja nagrade.
U redu je ako ti se sviđa, ali to ne znači da je FIFA-in UX/UI kvalitetan. Isti problem ima Forza Horizon, čak i Gran Turismo. Previše šetnje po menijima, premalo konkretne igre. Jedina je razlika što nije toliko nekvalitetno rješenje kao u FIFA-i.