Dobit ce posao u Rockstaru u security timu
U Londonu je uhićen 17-godišnji haker odgovoran za krađu GTA 6 snimki
Kaj se maloljetnik smije uhititi i odgovarati za svoje djela i ne djela?
Naravno da se smije, razlika je u suđenju i pripadajućoj kazni. Hoće li to biti maloljetnički zakon ili ne.
Maloljetan je i nije nikoga ubio, silovao, imao oružje itd. pa mislim da neće dugo guliti.
Mali će imati dobru priču za pričati komadima.
Nacionalna jedinica došla po njega. Pisalo se u novinama i na netu.
Badass.
Prisjest će njemu priča vrlo brzo čim mu Rockstar sjedne na račun.
Plaćat će on ovo novčanikom dugo dugo vremena nakon izlaska iz zatvora.
ThomasAAnderson Ne vjerujem. Možda odleži malo, kasnije uvjetna i to je to. Još je maloljetan.
Trebal je imat ipak nekog mentora i podršku da to učini jer kakav ti je mindset sa 17 da razmišljaš o takvim stvarima, čisto sumnjam da je djeloval solo. Hackerstvo je opasan rad i ako nekog time još materijalno oštetiš ravno je pljački banke.
Čeka ga minimalno 10 godina zatvora jer nije mu prvi put i jako je dobro znao što radi. Mislim lik će biti optužen za kazneno djelo hakiranja, krađe podataka, krađe intelektualnog vlasništva, ucjene da stekne protupravnu imovinsku korist itd… a koliko će Rockstar odštete tražit pitaj boga, to će biti brutalno.
oxi Nebitno je koliko ima godina, a vidimo da mu to nije prvi put. kriminal ne poznaje godine. Stoga, tu je zakon koji će taj kriminal adekvatno kazniti. Za mene tu nema milosti. Stari, napravio si zakonom kažnjivo djelo, sada slijede posljedice tog djela. Zakonodavac bi se trebao s takvim tipovima brutalno obračunati.
Točno se vidi tko se ovdje ne sjeća kakav je bio s 15, 18, 20 itd.
Vjerujem da i njihov zakonodavni okvir poznaje dobno stupnjevanje kaznenih djela. Ne znam je li sad u kategoriji mlađih punoljetnika, ali na prvu ovo mi i dalje djeluje kao slučaj za odgojno-popravnu ustanovu, unatoč recidivu.
Krađa intelektualnog vlasništva i djelo hakiranja je kažnjiv čin, ali ni blizu kažnjiv koliko je djelo ucjene.
Prošao bi više novčano nego zatvorom samo da na kraju nije ucjenjivao, a to je jedan od težih prekršaja.
Fico Pa i ja sam se s 15 igrao hakiranja počevši od brute forsanja, keyloggera, provaljivanja u mailove, piratstvom i slično ali mi nikada nije palo na pomisao ici radit štetu nekakvoj korporaciji ili tipa bankama..jer sam i sa 15 znao za moguće posljedice. Sve navedeno samo radio prijateljima i poznanicima iz šale, ali nikada to nije došlo daleko do razine da bi im naštetilo u njihovim životima.
Piratstvo kao takvo si koristio em jer nisi imao primanja em što su to svi radili a nitko živ te nije pitao osim ako nisi radio novac od toga ( sjetite se poznatog "amstela" koji je pržio igre i filmove za cijelu državu i zaradio stotine tisuca kuna).
Tu se radi o večem problemu, prvenstveno odgoju i jako lošem društvu s istim problemom.
U tekstu se može pročitati kako je otac gore navedenog dijeteta dozvoljavao cijelodnevno korištenje računala bez ikakvog nadzora, i to opravdavajući sa "mislio sam da igra igre".