• Gaming Vijesti
  • AOC je predstavio ažurirani 4k monitor U28G2XU2 s HDMI 2.1 konektorima

Da se razumijemo. Ovo je odličan monitor. Nema rasprave.

Razumijem da netko ima takav setup da mu je 28" taman ili npr. ne bi išao na veći ekran. Ali nikako se ne mogu oteti dojmu da su svi monitori ovih specifikacija i u ovom cjenovnom rangu jednostavno precijenjeni.

Svakome tko razmišlja o nabavci ovakvog monitora bih preporučio da uzme LG 42" OLED. Osim ako je to nekome baš preveliko za monitor.

Cijena bi trebala biti ispod 7k kn.

To je vrhunski display koji se po svakom IPS-u popiša uzduž i poprijeko.

Apsolutno precijenjeno u odnosu na OLED. Jedina mana OLEDA je mogućnost burn ina u odnosu na ovakav monitor. Ali bez obzira na to, ovakva cijena je apsurdna. AOC IPS 10 bitni 32" 1440p 75 hza novi sam platio 1400 kn…ovaj bi za 7000 kn morao usisavati stan, kuhati kavu i raditi svakodnevnu masažu.

Još jedan u nizu skupih monitora s lošim HDR-om. Ne kužim da ne mogu za te novce zaokružiti cijelu priču kako treba.

StarFox_N uspoređuješ kruške i jabuke, dva totalno različita uređaja za različite skupine igrača. Ovo je monitor prije svega namijenjen kompetitivnom igranju na PC-ju, iz tog konteksta bilo koji LG-ev TV mu se ne ni može približiti

Fenix Ovo je monitor prije svega namijenjen kompetitivnom igranju na PC-ju

Jel nije da skill leži u rukama, a ne u monitoru?

foggy bio si na Top Gunu nedavno? "It's not the plane, it's the pilot".

Ali, slažem se s Fenixom. U zadnjih par vijesti oko monitora se miješaju kruške i jabuke. Svaka linija ima svoje kupce. I trebaju se uspoređivati usporedivi proizvodi i segmenti.

Tzereen Nisam, samo komentiram svojevrsnu nebulozu. Ali u konacnici se slazem da se stvari nebi trebalo mijesati

Fenix Ne bih se složio u svemu. Nisam siguran kada kažeš da mu se ne može približiti na što točno misliš.

Ako misliš na performanse griješiš. LG C2 je brži ( responzivniji) od ovog monitora.

Ali da, u pitanju je preveliki 42" ekran i kao takav nije najbolji izbor za kompetitivno igranje.

Ja čak ni ovaj AOC ne bih stavio u grupu kompetitivnih monitora.

Ako malo pogledaš e-sport nećeš vidjeti nikoga da koristi monitor takvih specifikacija. To su većinom TN/240hz paneli.

Ja bih ovaj AOC stavio u all-round kategoriju.

Ali potpuno nebitno. Činjenica je da su svi monitori ovih specsa i cijena precijenjeni. Ne vrijede toliko.

28" IPS panel ne bi smio imati istu cijenu kao 42" ( 14" veći) WRGB OLED panel koji je toliko superiorniji i bolji.

Osim mogućnosti burn-ina koji čija je mogućnost svedena na minimum.

Realna cijena ovog AOC-a nebi smjela biti preko 4k kuna.

StarFox_N Ako misliš na performanse griješiš. LG C2 je brži ( responzivniji) od ovog monitora.

Tu ti griješiš, nije responzivniji i po tome se ne može mjeriti s ovim monitorom ni bilo kojim iz klase gaming monitora.

EDIT: Malo sam razmislio i jasno mi je zašto to tvrdiš, ali onaj response time na papiru kod OLED-a nije jednak konačnom i doslovnom odzivu kod inputa u igrama

Fenix Mene zanima kak ljudskim okom mjeris odaziv takvih razmjera?

foggy ti si uletio sa stavom da je bitan skill, što je istina, ali što kad se suoče svi koji imaju "skill"? Kod kompetitivnih igrača koji su unutar promila usavršili svoje sposobnosti bitno je tih par milisekunda (nemjerljivih ljudskim okom) i igra bitnu razliku.

Fenix Nisam te to pitao, zanima me kak ljudsko oko mjeri razliku u odazivu tih razmjera? Ja sam misljenja da malo teze, a teza o skillu i nijansama da, mozda, iako mi je i to jedna velika glupost i ako svedemo da netko igra "bolje" jer ima bolji monitor, onda to nije kompetativno igranje. Mozda mis i tipkovnica da, tj to sigurno igra, ali posten protivnik igra na istoj opremi istu igru pa se vidi tko je bolji.

Ako ja nisam dovoljno dobar pa mi treba bolji monitor, onda jednostavno nisam dovoljno dobar.

Pa ni ne možeš izmjerit okom. Nije stvar u tome da igraš bolje ako imaš bolji monitor, nego da igraš lošije ako imaš lošiji monitor. Ili lošiju konekciju. Ili lošiji kontroler, miš, tipkovnicu… Ovakav i slični monitori namijenjeni su tom tipu igrača i za njih postoji tržište. Boljom opremom si smanjuješ hendikep i ne gubiš od lošijih igrača.

Isto vrijedi i za klasične sportove.

Fenix Kuzim i slazem se u konacnici, ali do neke mjere koju sam primjerom opisao.

Nikakva takmicenja i turniri gdje oprema nije ista ili barem slicna nije fer, ali opet mi tu malo steka teza o tim nijansama monitora u razmjerima o kojima se prica. Sve sto hocu reci je da ljudsko oko ne fercera mikrometre i da to nebi trebalo znaciti niti 0.01% necije kvalitete. Jasno ako gledamo crt i ovakav neki gaming setup, no kad smo u uskom krugu slicne opreme onda je ako se mene pita sve na skillu igraca.

Na kraju dana, jel bi me smetalo imat i ovaj monitor i jos koji oled tv? Ne, rado bih imao oboje

Tu su u pitanju sitne nijanse koje mogu i apsolutno ne moraju imati utjecaja na ishod nekog meča. Npr. hoće li neki igrač u CS:GO biti generalno bolji ako ima panel s 360 Hz umjesto 240 Hz? Sigurno ne. Hoće li nekada u nekoj ključnoj situaciji presuditi tehnologija? Možda. Na tu kartu igra marketing kada reklamira takve proizvode. Za casual igrače kakvi su većina, svi ti monitori su precijenjeni za tražene novce - HDR je za ukras na ambalaži, konfiguraciju koju može iskoristiti potencijal brzog panela nema skoro nitko (posebice 4K / 144 Hz).

Fenix uspoređuješ kruške i jabuke, dva totalno različita uređaja za različite skupine igrača. Ovo je monitor prije svega namijenjen kompetitivnom igranju na PC-ju, iz tog konteksta bilo koji LG-ev TV mu se ne ni može približiti

4K monitor se ne kupuje za kompetitivno igranje, jer 120 fpsa u 4k nije lak zalogaj. da možeš igrati na njemu igre u nižoj rezoluciji, manje FPS-a uz freesync ali koja korist onda plaćati tu lovu i ne iskoristiti monitor do kraja….zato ljudi i kupuju 1080p monitore za kompetitivno igranje jer na njima je daleko jednostavnije držati 120 fpsa i više, ili 1440p monitor. Upravo se ganja takav fps zbog što nižeg input laga i da budš što konkurentniji u online napucavanjima…IMO bezveze ali tak je.