• Gaming Vijesti
  • Developeri PlayStation ekskluziva stisnuli su Sony da njihove igre dođu na PC

Nemam ništa protiv, ako to nece koštati da igre na PS-u ne budu zakinute u smislu nedovoljno utrošenih sati na optimizaciju i slično.

Navek mi je i bilo čudno zašto Sony dopušta takve stvari. Ekskluzive su baš ekskluzive kao što sama riječ kaže i koje prodaju konzolu. Sony pak bez devova je goli k. Osobno nemam nikaj protiv ekskluziva niti za njih gledajući kao igrač a da sam prizvođač konzola vjerojatno bih drugu politiku vodio dok me ne bi netko natjerao na drugačiju.

TITANXIS igre iz Sonyeve produkcije ne gube nista izlaskom na PC, jer to nije konkurentna platforma. Sony igrac nece sigurno ulagat u konfu, kada moze kupit konzolu ili je vec posjeduje.

TITANXIS chono ti je rekao plus Sony trenutno ne izbacuje igre istovremeno za PS4/5 i PC nego porta starije naslove. Za portanje ne trebaju puno ulagat u odnosu na razvoj igre te za malo uloženog dobe dodatni izvor prihoda (npr. portanje košta 3 milijuna $ a dobe nazad 25 milijuna $).

chono Za trenutne igrače a za nove ak im se svidi toliko neka ps ekskluziva da poželi kupit konzolu. Pa ja sam tako uradio. Ekskluziva je dovela Sonyju još jednog kupca, mene sa PS4.

Kao okorjelom konzolašu mogu reći da mi niti malo ne smeta portovanje ps igara na pc, naravno ako se port odradi nakom par godina kao što je dosada bio slučaj, to samo donosi više novca i popularnosti za developeere i samu igru. Za mene će biti to ok sve dok te igre na launch-u ostanu ekskluzive.

Naravno da devovi žele da njihove igre zaigra što veći krug ljudi, to je sasvim razumljivo. Naglasili su da uvijek traže opciju kako tempirati izlazak na više platformi i u slučaju Sonyja drago mi je da su zauzeli takvu politiku naknadnog izdavanja hit igara i na PC-u. Nadam se da će potpuna ekskluzivnost AAA igara polako nestati s vremenom. Uz to izlazak na PC-u barem osigurava i digitalnu prezervaciju tih igara. Jednom kada nešto izađe na PC-u, onda je dobra šansa da će se uvijek u nekom obliku moći i pronaći te zaigrati.

Zero Nadam se da će potpuna ekskluzivnost AAA igara polako nestati s vremenom.

To svakako i običnom analitikom kako sada stvari stoje se dade zaključiti da je to gotova stvar.

Neka ostane ovako kako je sad , 1-2 kasnije neka portaju igre na pc . Al main release neka bude iskljucivo za 1 konzolu ovaj crossgen je jedino sta mi smeta trenutno

TITANXIS mislim da ti prodaja PS konzola nije pokazatelj. Koliko se cetvorki prodalo, blizu 100 milijuna ili vise? Koliko jedna SP eksluziva ima prodanih primjeraka? Izmedu 8 do u najboljem slucaju 15 milijuna. Omjer je ogroman. Kako je rekao Zero, izlaskom na PC produzujes zivotni vijek igre, imas prodaju debelo nakon release datea, te devovi imaju priliku tu i tamo uljepsati igru, dodati PC only dodatke i poigrati se sa techom.

Igre se na PC-u prodaju dobro i godinama nakon izlaska, jer im padne cijena. Ako je Epic izbaci besplatno i tu dobe dobre pare.

chono Ok je da eksluzivna igra dođe jednom i na pc i da je to plus za devove, igrače itd.
            Sa druge strane mislim da se mnogo PS igrača odlučilo za kupnju neke xbox konzole koja je imala svoju ekskluzivnu igru. O tom ja pričam i mišljenja sam da ekskluzive pridonose prodaji konzole pa taman da se prodala samo jedna konzola više. To možda proizvođači konzola nemaju uvid u takvu statistiku ili ih nitko ne vodi ali znamo mi tu koji ovdje pišemo. Mnogi se čak i žale što nema više ekskluziva za recimo PS5 pa odjebu nakratko Sony i priklone se Microsoftu ili Nintendu jer su željni dobrih naslova.

Ja podržavam čak i launch na PCu.

Ne vidim iskreno kako će PC negativno utjecati na prodaju konzola s obzirom da overwhelming većina igrača ima PCe koji pokreću casual i esports naslove, ali se muče na AAA eye-candy igrama kakve su Sony ekskluzive.

Jako puno ljudi koji imaju PC i PS4/5 se opet odlučuje da multuplatform igre igra na PS, a ne na PCu.

wooddiebone Nece utjecat na prodaju al oce na kvalitetu . Sonyu PS igraci moraju bit na prvom mistu i razumio bi rage PSpublike kad bi relesali i na PC istovremeno igre , ja ocekivam da se devovi maximalno fokusiraju na konzolu i supportaju igru bar prvu godinu sa patchevima. Kasnije neka portaju di god zele sta se mene tice mogu i na Xbox. I pomogucnosti neka igre portaju neki drugi studiji , a ne sad da ND gubi vrime da porta npr. Uncharted4 i optimizira igre za PC publiku

Podržavam i zagovaram day one launch Sony naslova na PC-u.
                Talentirani developeri zaslužuju zaradu za trud.
                Iskreno neznam zašto to nisu godinama radili?

Izdavanjem naslova na jednu platformu svijesno ograničavaš prodaju, zaradu i nagradu developeru.

Zamislite da imamo sve Sony igre na PC-u, poput MGS4 i Killzone 2.
                Mnogi od vas žele remastere tih naslova i ponovno online igranje koje su ugasili na PS3.

Znači, kod PC-a serveri uvijek rade, igre nebi trebale remaster ili reizdanje.
                Možda par modova i reshade.

@escoban
                Fokus uvijek može biti na PS5 sa izlaskom PC verzije 3 mjeseca kasnije.
                Kako je nekad Ubisoft radio.

Sony je pokazao da mogu izdati igre na PC-u u ultimativnom i bogatom izdanju.

I tu bi se mnogi trevali ugledati na God of War, čak i PC only naslovi.
                Sve su prilagodili, od grafike, kontrola, dodatnih podešavanja rezolucije, mapiranje kontrola, prilagodba igranju mišem i tipkovnicom.

Naughty Dog, Insomniac Games, Sancta Monica studio zaslužuju svaku kunu.

Prodaja God of Wara je epska na PC-u, očekujem uskoro novi trailer za Ragnarok uz najavu PC verzije shortly after.
                Igrači već otvoreno zazivaju nastavak na PC-u i vjerujte bude brže nego mislimo.

escoban igre se ravijaju na PCu, za PlayStation. Imati full focus na PS verziju i napraviti "port" na PC ne mijenja apsolutno nista u razvoju iste. Zapravo sve ostaje isto kao i dosada kada izlaze samo za PS, pa eventualno kasnije na PC.

pravednik Tesko ako GOW2 izlazi na ps5 4 mj , mislim da necemo vidit PC verziju prije kraja 2023 . Sad ide TLOU 1 rmk pa TLOU2 DC na PC/PS5 istovremeno , pa mozda GhostofTsushima i onda tek kraj 2023 ili cak kasnije jos HORIZON2 i GOW2. I cudi me kako Spidermane nisu najavili na PC ipak je to najprodavanija exluziva

escoban arhitektura konzola i PC gaming hardvera je danas jako slična i developer ne mora kao u PS2/PS3 eri trošiti puno vremena na programiranje i optimizaciju za specifičnu arhitekturu.

Sada gledajući peak brojke, i vidi se velika razlika između Days Gone (realno, prosječne igre) i GOW-a i HZD-a.

Jebiga, a argument za novi nastavak Days Gone franšize je ležao u PC brojkama koje su upola manje od GOW-a i Horizona. Kvalitetnije igre.