Sony je do kraja prošlog mjeseca prodao skoro 8 milijuna PS5, najuspješnija godina ikad za PlayStation
Sve to microsoftu pada u vodu samo iz jednoga razloga, a to je dok ne počnu praviti kvalitetne exkluzive kao sony tek tada će mu biti prava konkurencija.
To je ono što igrače vuće sonyu.
Pitanje je samo koliko od tih konzola su kupili botovi, scalperi ili tele operateri pa zjape i skupljaju prašinu. No na kraju dana prodaja je prodaja.
- Uređivano
Sony u svojoj najuspješnijoj godini ikad nije zaradio ni upola koliko je Microsoft platio Bethesdu. 3,2 milijarde dolara, a Bethesda je plaćena 7,5 milijardi.
Još jedan fun fact. Microsoft zaradi čistog profita DUPLO više od ovih 7,5 milijardi u jednom KVARTALU u godini. Poanta je što GamePass uopće ne mora biti profitabilan...jer koga brige? Njima je sve to kap u moru.
Zapravo cijela divizija ne mora biti profitabilna, o njoj u MS-u ionako rijetko kad itko priča. Rade što žele.
Revenue rose to $41.7 billion for the fiscal third quarter, up 19 percent from a year earlier, its biggest quarterly increase since 2018. Profits jumped 44 percent to $15.5 billion
Imaju nezamislive svote novca.
Sorcerer Pa da, a i njima je valjda u cilju da što više ljudi posjeduje konzolu i da što prije počnu trošiti novac. Ne znam što glume ovako.
A u tu cifru su ubrojeni i oni kaj se prednaručili i platili a još je nemaju?
TITANXIS
Prednarudžba postoji samo kada proizvod tek izlazi na tržište. SVE OSTALO su NARDUŽBE tj. ti dobiješ ponudu koju možeš i ne moraš prihvatiti, a sve dok ne dobiješ svoju robu do tada prodaja nije realizirana i takvo nešto ne ulazi u niti jedan financijski izvještaj.
Sony ostvari prodaju tek kada isporuči distributerima svoje konzole, a do tada oni ne ostvaruju prodaju. To je potencijalni broj, ali on ne ide u računicu kada potegneš crtu na kraju razdoblja. Ono što Sony ili bilo koja druga firma potvrdi su projekcije i prognoze za naredno razdoblje koje se djelomično baziraju i na broju novih narudžbi i istraživanju tržišta.
Ovo što je @prayer platio avans ili puni iznos u SD ili HGSpotu nije novac uplaćen Sonyu već tim tvrtkama.
- Uređivano
prayer Meni je ženska na chatu od SD-a rekla da ne treba miješati maloprodaju i veleprodaju. Da su operateri veleprodaja i da za njih vrijede neka druga pravila.
Drugim riječima htjela je reci da navodno sony dirigira koliko komada je za veleprodaju a koliko za maloprodaju, mada mislim da je to izmišljotina.
prayer Što skuplja prašinu? Dao sam oglas negdje početkom drugog mjeseca i u roku deset minuta imao sam gotovo tridesetak što poziva što sms poruka. Neki su navaljivali da bi odmah došli po konzolu. Znači prodavao sam PS5 star gotovo 3 mjeseca za 6k kuna i mogao sam ga prodati u par minuta po objavi oglasa. Svima sam rekao da ću razmisliti do sutra ujutro pa javiti. Prodavao sam ga isključivo jer mi je nešto drugo uletilo povoljno i hitno mi je trebalo 6k kuna pa sam ga toliko i stavio. Ujutro nazvao nekog lika jer mi je bio najsimpatičniji i njemu prodao. Lik došao uzeo konzolu i otišao a ti pričaš o stajanju konzola i sklupljanju prašine. Sad kada su nestašice samo će i dalje držati cijenu i prodavat se preko oglasa.
Sad znamo zašto su odustali od gašenja PS3 i Vita storeova.
doctorfreak Pa veleprodaja su i hg šrot i svijet medija i zelda i sve ostale firme koje uzimaju robu za daljnju prodaju. Zašto onda oni nemaju ako ima t com ili A1? Koja je razlika?
- Uređivano
T-com je ponudio višu cijenu i vjerojatno imaju veće benefite od toga.
Predpostavljam da su si voditelj nabave HTa i SDa dobri.
Kolko znam, a ako neko zna bolje nek me ispravi, distributer nije dužan ravnomjerno raspoređivat robu.
Na voditelju nabave određwnog retailera je da osigura robu za svoje kupce.
Pitanje je tko plati više i tko napravi veću narudžbu unaprijed.
Jedan HG spot sigurno ne naručuje 500 komada PS5 nego naručuje po broju naruđbi kupaca koju zaprimi.
HT ih uzme puno i automatski se njemu daje prednost jer je veća lova u igri.
Tako se posluje na tim razinama.
- Uređivano
Icek
Zašto su zadržali Xbox diviziju? Zbog diversifikacije portfolia. Microsoft kao kompanija zarađuje najviše od korporacija, nemaju baš preveliku vezu s "običnim ljudima" jer jednostavno ne nude takve proizvode. Oni prvenstveno nude softverska rješenja za svakodnevnicu.
Xbox kao takav je idealan za mainstream potrošače na kojemu mogu graditi određenu publiku, a novac nije problem. Očito.
Logično da su nakon blamaže u 2013. razmišljali o toj cijeloj diviziji. Doveli su Spencera tj. Nadella je postavila Spencera kao glavu gaming divizije i čovjek je dobio ono što svaki menadžer sanja. Praktički neograničeni budžet u usporedbi s konkurencijom.
Ono na što je Don Mattrick trošio (komercijalne gluposti koje nemaju veze s gamingom), ovaj je počeo trošiti na...igre. Predstavio je glavama ono što je danas "popularno" a to su servisi s pretplatom, počeli su kupovati i tjt.
Nije to sada neka kvantna fizika. Pogledaj u izvještaju koliko se puta spominje gaming divizija i to je većinom zanemarivo s obzirom na ono što MS-u donosi profite. Xbox nije profitabilan i neće biti još duže vremena s ovakvom potrošnjom. Ako ga sutra požele prodati, cijela divizija ima veliku vrijednost tako da im služi kao asset.
U svojim izvještajima za Xbox diviziju spomenu samo "revenue" i povećanje istog... ali ne spominju koliki je profit te divizije. Pogledaj, ne lažem te.
Trebalo im je 5 godina da dođu na nulu s XOne konzolom...i to je bez ove lude potrošnje koju rade u zadnje dvije godine.
Nexus Microsoft kao kompanija zarađuje najviše od korporacija, nemaju baš preveliku vezu s "običnim ljudima" jer jednostavno ne nude takve proizvode. Oni prvenstveno nude softverska rješenja za svakodnevnicu.
Ovo mi baš nije jasno. Taj doticaj s "običnim ljudima" je upravo preko takvog softvera. Windows, Office365 itd.
- Uređivano
Fico To nije za obične ljude, već za korporacije. Iz tog razloga prešutno možeš doma imati piratske Windowse, da znaš raditi u tom okruženju tako da tvoj poslodavac koji se neće usuditi zajebavati s licencama uzme Windowse, a ne nešto drugo. To je već godinama tako. I u tom smislu to nije usmjereno običnim ljudima, nego pravnim osobama. Koristimo na kraju mi obični ljudi, jasna stvar, ali je to u posrednoj vezi sa nama.
- Uređivano
Fico
To su alati za svakodnevnicu... većina kada čuje da mora upaliti Excel ili Access počne vrtjeti očima, koliko ih obožavaju.
Xbox je za zabavu. Ljudi vole zabavu, kada ne misle o ničemu osim toj igri koja je na ekranu. Kužiš?
Oni ne zarađuju od licenci koju prodaju običnim korisnicima, već od korporacija. Pobogu Windows možeš komotno koristiti bez licence, a praktički ih davaju besplatno. Korporacijama...e njima ne. Tu je profit.