Kaiserus pričekat ću 4080ti

Najtužnije je što sam pripremao budžet da si sredim novu mašinu i čekao se 3080ti, ali kako stvari stoje... Doslovno ću čekati 40xx seriju i nadati se da će biti dostupnija... 🙁

Jbt gledam cijene grafičkih na njuškalo, moja 2080 Super vrijedi isto ili više nego što sam ju platio prije skoro dvije godine kad sam ju kupio.

prayer Ja kad sam radio upgrade ove generacije sam prodao staru 2070 po večoj cijeni nego sam je kupio. Tako da te to ne treba čuditi, tj nenormalno je ali takvo je trenutno stanje tržišta

Fico Koliko sam vidio, proizvođači očekuju ponovnu obnovu zaliha negdje 2022. Nisu samo kriptorudari krivi za ovo, dogodila se općenito veća potrožnja zbog jebene korone, situacija s nestašicom poluvodiča u ovoj i srodnim industrijama, kao i otežana isporuka i manji yieldovi u slučaju Nvidije. Ima dosta faktora.

Fico Da se razumijemo imam novog Strixa 3080, samo me malo ljuti jer je Nvidia dala malo rama, GDDR6x je super jer je brza, ali ostavlja mi dojam da je napravljeno namjerno da se ograniči upotreba 3080 i 90 (90 je "zaključan" sofware-ski,ako se ne varam, bez obrira na 24 GB) modela u workstation konfiguracijama. Ja to radim kao i dosta ljudi kojima jednostavno treba ta neka "zlatna sredina" ili im se neda davati 5000e na 50GB Quadro. Znam da je situacija kakva jest, ali je činjenica da hrpa laboratorijskih računala za razne simulacije i inih korisnika se okreće takvom riješenju. također nije da sam igdje pročitao da je trenutno stanje natjeralo ljude da pojačano kupuju jače quadro modele. Sve ispod 20gb je gimmick uzevši u obzir moć nvidia gaming linije, po mom mišljenu.

pišete gluposti za 4k nema potrebe za više. Dokazano.
      Još dok nvidia izbaci ssd x ram combo za 12 ultimate...
      Tek onda neće biti potrebe za time.

fensisuperstar 3070 već sad ne može 4k/ultra teksture u određenim igrama samo zbog VRAM-a. Bla, bla 3070 nije grafička za 4k, ali kad ti framerate dokazano padne na 30 u hebenom Resident Evilu 2, samo zbog manjka VRAM-a, onda znaš da je problem.

Bude to i otišlo gore kad počnu stizati "prave" igre samo za PS5, SeX i PC. Ok, stoji i dalje da ima tehnologija sa strane koje nisu još iskorištene i optimizacija čini čuda, ali ako sljedeća Nvidijina serija bude imala više rama, ako AMD ima hrpu rama već sad, onda bi netko mogao biti jako brzo zakinut na određenim rezolucijama s 3000 i ranijim serijama koje imaju manje rama iz jednostavnog razloga jer se devovima neće dati zajebavati. Mislim, to je ionako neminovno, samo je pitanje koliko brzo će se dogoditi.

Heat 3070 nema GDRR6X.

boom. we done.

@Zero upravo to, doći će next gen naslovi koji će koristit hardversku optimizaciju ssda i onda će ljudi plakati kako to nije fer i da oni nisu znali da će im trebati samsung master race. Šteta što će svi ti naslovi i dalje vjerojatno kaskati za jednim Doom Eternalom. ID master race bajo moj.

nemojte se ljutit što se bahatim sa činjenicama. Samo zdrava logika.
          Optimizacija je bitna. Ako ti treba 16 giga superbrzog rama za 4k resident evila onda je igra loše optmizirana.
          Ne možeš krivit grafičku i tvrtku zbog debilizma developera.
          To je kao da mi žena kaže da joj treba jači auto jer njen nije dovoljno brz, a vozi se sa probušenim gumama.

Ajmo biti realni.

ajmo biti isto tako realni i reći da GPU cjene i ranga 3080 treba imati 12 minimalno 16 optimalno GDDR6X iz jednostavnog razloga jer se radi o komponenti koji ne koriste isključivo gameri. Hoćeš gaming only grafu? Uzmi nešto do 3070 ili Radeona. Nvidia se oduvijek furala na sposobnosti GPU van gaminga. Pogledaj sve od serije 700 na dalje. Sve šta je imalo broj iznad 50 je moglo biti worksation komponenta u nekom scenariju, ovisno o zahtijevima radnog softewarea. Iva ja radim u uredu sa 1060 Ti i doma na 3080.

Kaiserus jer se radi o komponenti koji ne koriste isključivo gameri.

To što ona može koristit za nešto ne znači da je to njena primarna funkcija.
            Ona za gaming radi onako kako spada. Može raditi u nečemu drugom? Super. Plus bodovi.
            Isto tako AMD ima više rama pa radi zakurac van gaminga. Što nitko ne sere da AMD saka kurac u revitu ili autocadu.
            Ja bi isto tako mogu navući 2XL majicu ali nije optimizirano za moju debljinu. Stanem, nategnem, razvući će se. Ali nije to to.
            Tako i RTX 3080 može obavljati 99% poslova, hi-end poslova, radit u sektorima kojima to nije primarna funkcija a da pritom ne instaliraš studio drivere.
            S druge strane isto tako imaš QUADRO grafičke sa kojima možeš igrati. Možeš komotno sa QUADRO RTX igrati svaku igru.
            Ali očekivati performanse gaming kartice je suludo. Tako je isto suludo da naprave gaming proizvod koji može parirati studijskoj poslovnoj kartici.
            Dal bi bilo bolje da su napravili barem 2 modela, gdje jedan ima 10 drugi 20 ili barem 15. Bilo bi, ali nisu.

Da imaš istu takvu grafičku kao što imaš sad i da imaš 20 giga rama, tvoje iskustvo u poslovnim programima sa kojima barataš se ne bi promijenilo više od 2-3%. Ako ne radš job koji može parirati sa filmskom industrijom ja ne vidim razlog Quadro grafičkih. Zato i pričam o optimizaciji.
            Kupiš ono što je potrebno tebi. Tebi je primaran posao, a ponekad i zavrtiš igru. Imaš mašinu, optmiziranu i overclockanu do ibera za ono što je tebi potrebno. I budimo realni, bolji setup za tvoje potrebe se nije mogao napravit. Znaš to ti a znam to i ja :p 3090 bi ti zjapila prazna sa iskorištenih 30% rama 99% vremena.

imaš dvije godine star post od nekoga iz nvidie

"All NVIDIA drivers provide full features and application support for top games and creative applications.
            If you are a gamer who prioritizes day of launch support for the latest games, patches, and DLCs, choose Game Ready Drivers.
            If you are a content creator who prioritizes stability and quality for creative workflows including video editing, animation, photography, graphic design, and livestreaming, choose NVIDIA Studio Driver.

If you are both a gamer and creator, choose Game Ready Drivers."

Fnesi tom tvojom logikom komotno su mogli prestat izdavat kartice s prošlom generacijom, pa neka devovi optimiziraju.

Devovi još uvijek optimiziraju igre za 8 godina stare konzole. Nije naravno isti prioritet, ali...
              ID software je pokazao kako se to radi kako treba, dok se ima volje, znanja i budžeta. 🙂

S druge strane je jedan Cyberpunk, školski primjer neiskustva, prevelike ambicije i nesposobnosti. Tu igru ne može ni RTX 3090 vrtiti kako treba, a ima RAM-a na lopate.

Fenix to nema veze sa time što sam ja rekao zato što je 2000 serija bila tehnološki fail naspram 3000 serije.
              ako ne prelazis na 4k nemas potrebe imati više od 1080ti. Ja sa 1070 igram SVE igre na 1080p 60 sa visokim detaljima.
              A to da devovi trebaju optmizirati naslove, trebaju. Ne možeš mi reći da je normalno da jedan Call of Duty ne stane na konzolu, da jedan cyberpunk ne mozes vrtit na 1080p RTX sa 3090 kako spada, da jedna bethesda ne moze napravit igru sa manje bugova od atoma u univerzumu, da jedan EA ne može napravit igru bez lootboxova. To su sve apsurdi koji ljudi jednostavno prihvate i kazu jebem mater nvidiji nisu stavili dovoljno rama.

A to što nvidia i amd sad rade su debilane, samo izbacuju mrvicu izmijenjene modele grafičkih kartica samo da mogu biti "aktualni" sa novim proizvodima. Nema to veze više sa ičime drugim. 3060/ti 3070 3080 i 3090 su 4 grafe koje pokrivaju čitav jebeni aktivni sektor gaminga.
              1440p/60-144, 4k i 8k dlss. I kad gledaš zapravo pol tih kartica će biti overkill za neke stvari dok tehnologija koja bude u njima zapravo bude iskorištena.

Ono što je čisti fact je to da 3080 ne treba više rama. Jer da ima više rama bila bi skoro kao 3090. 🙂