Predstavljeni su prvi HDMI 2.1 gaming monitori, ali s paprenom cijenom
Ne kužim po čemu je HDMI 2.1 bolji od Display Port 1.4 koji je danas već standard u gaming monitorima, a oboje vrte istu rezoluciju?
I ja se to pitam. Velika većina PC publike koristi DP, jedino ako netko želi na monitor spojiti konzolu pa bi mu trebao takav HDMI utor.
- Uređivano
Haha
HDMI 2.1 na 4k monitoru?
Koliko ljudi ima sposobne mašine za 4K i 120 ili više frejma, a da nije Counter Strike, Rainbow Six itd? Takav tip gamera rezoluciju smanji svakako a onda propusnost koju daje HDMI 2.1 niti netreba.
Jedino ka je tu dobro jeste refresh rate, ma ni to.
Komotno za 1200 eura kupiš 120Hz TV koji će dati neusporedivo bolji kontrast i HDR.
Ili rokneš Samsung Odysey monitor koji je nakon patcha osobno najbolji gaming monitor. Igrao sam na njemu uživo. Jedina mana je cijena isto.
@Deadwalker sumnjam da će netko spajati konzolu, možda Series X, PS5 je krut u podržanim rezolucijama.
Također netreba ti hdmi 2.1 zbog gore opisanog razloga. Mislim da nema 4k 120Hz igre na konzolama, niti će biti.
Kad smo već kod toga, zašto se DP ne koristi na televizorima umjesto HDMI-a?
- Uređivano
Deadwalker Pretpostavljam zato što je HDMI značajno rašireniji i prihvaćeniji standard kod tehnike pored PC monitora i za razliku od DVI-a, primarno prenosi i zvuk i sliku (makar oba kabela imaju mogućnost prenositi i zvuk, jel). DP je načelno i zamišljen da zamijeni DVI i VGA port.
Dobra vijest za sve a posebno za PC gamere. LG najavio 42" OLED koji bi se čak i mogao uklopiti u klasični desktop setup.
Ako cijena bude "realna" onda se ovi lopovi iz članka mogu slikati.
DPu fali hrpa quality of life featurea koje HDMI ima.
Nema smisla koristiti standard koji je bolji samo u jednom segmentu, ako drugi i prije svega jeftiniji standard rješava taj segment dovoljno dobro, a uz to nudi i hrpu drugih stvari.
DP nema link sa uređajem na koji se spaja i ne radi ti daljinski od telke na PS4 recimo.
- Uređivano
wooddiebone Tako je. Jedino ti je ovo za cijenu netočno, DP je besplatan, a za HDMI se plaća licenca.
EDIT: Sad vidim da se i od 2015. DP plaća.
- Uređivano
DP i HDMI se mogu sakrit pored DVIa po kvaliteti pa kaj sad.
@Heat