Ja trenutno nemam love za novi TV, a ne znam imam li i potrebe, ali stvarno nisam znao da trebam biti tako blizu za 65" 4K TV. Ja sad gledam na nekih 2,5m i još mi je TV malo podignut na zid. Sljedeće što radim je - skidam TV dolje i idem bliže. Stvarno hvala. 🙂

i sirotinja navali u ducan???

Flipper Osnovno je da ti televizor bude u visini očiju. Točnije, kada sjedeneš da ti oči budu u sredini ekrana. To ti je najoptimalnije. Udaljenost uglavnom određuje prostor u kojem živimo. Ja tv gledam s neka 3m/ 55" veličina ekrana. Da je 65" bio bih sretniji ali kad sam kupovao novi oled nisam imao još 5k kuna za njega. Probat ćemo to odraditi u sljedećem periodu. U svakom slučaju nakon oleda postoji samo oled, bar za mene.

JoelDrake Apsolutno se ne bojim. TV imam godinu dana i radi svaki dan po 10 sati i ekran je kao iz dućana. C9 ima neke mehanizme zaštite no stvarno o tome nisam razmišljao niti jednu sekundu. Bojim se samo da me tv nenadživi

Boja je napisao, ali baš sam htio ispitati položaj TV-a kod vas....

Da li ste čitali nešto u svezi preporuka visine televizora u odnosu na glavu/oči?

Pretpostavljam da nikako nije dobro da je niže.

E sada, da li da je sredina TV-a u sredini očiju?
      Ili donji rub TV-a? Ili nešto treće?

A i vi kao da je postavljanje TV-a kvantna fizika. Stavite kako vam odgovara, pa nećete valjda TV staviti metar iznad vašeg prirodnog vidnog polja? Bilo to prema gore ili dolje.

Torla Gornji dio ekrana u visini očiju.

Nexus A i vi kao da je postavljanje TV-a kvantna fizika. Stavite kako vam odgovara, pa nećete valjda TV staviti metar iznad vašeg prirodnog vidnog polja? Bilo to prema gore ili dolje.

Logo TV-a mora bit u visini očiju kad se sjedi, no.

Torla tu se mišljenja pomalo razilaze, ali moje osobno iskustvo je da sredina TV-a bude u visini očiju.

Tako biram i u kinu i kod kuće. Najprirodnije mi je, najimerzivnije i najmanje umara vrat i oči.

Do 4000 kn ne gledat TU7172 nek se definitivno prebaciti na 55TU8502.
          Trenutno je ravno 3999 i ponajbolja je 55-ica u tom cjenovnom rangu.

Tuhy thanks Tuhy, zamijenit ćemo.
            Ja ga nisam vidio kad sam uspoređivao sve modele, samo 8072 koji nije skoro ništa bolji od 7172.

Torla
            Zlatno je pravilo da TV mora biti smješten na regal/komodu/TV stolić visine 55 cm. Točka, sveto pismo, amen. Cent tu i tamo te neće ubiti, ali od tuda kreni.

U tom slučaju je sredina TV-a u sredini očiju kad sjediš ili donja polovica/logo kad se zavališ ko kravetina na kauč. Nikad ne moraš gledati prema gore, što ubija vrat.

Ovo za gornji rub je pravilo za monitore. Ako bi htio 75+ inčni TV staviti tako, morao bi ga gledati s ljestvi.

pa tu8502 i 8072 su gotovo identicni modeli koliko znam i serija 8 je u svakom pogledu bolja od 7 po recenzijama svih relevantnih stranica za tv-e.

Torla
            Zapravo, uvijek je bolje da je prenisko nego previsoko.

Naravno, sve ovisi o tvojoj situaciji i foteljama/kaučima, ali po osnovama ergonomije, puno se veći napor stvara na vrat, ako glavu trajno držiš podignutu nego spuštenu. Ista stvar je i sa očima. One su fokusirane na donju polovicu vidnog polja jer ljudi prirodno nikad nisu imali neke leteće neprijatelje i tako se oči više naprežu kad ih usmjeravaš gore, nego dolje.

Najviše što bi ja montirao TV je sredina telke u ravnini očiju.
            Postoji kompletni subreddit za televizore koji su previsoko montirani i to se smatra dosta velikom greškom u dizajnu interijera
            https://www.reddit.com/r/TVTooHigh/

prestao sam citat kad sam ugledao kao preporuku Hisense 55A7500F, sta Hisense 55A7500F ima a drugi tvi do 4k nemaju, aimo rec dobar odaziv, odvratan, negledljiv hdr, kao i kompletna slika, isto kao i na vecini tlc-a do 4k na eu trzistu... al ej imaju dobar odaziv, to sto slika izgleda odvratno koga briga...

psyborg6of9
              Hvala na primjedbi. HDR je u tom segmentu slab na svim modelima. U pitanju je entry level.

Ovo su preporuke gaming TV-a. Zato nekih drugih uređaja i marki ovdje nema. Npr, Philips ima super OLED, ali gaming na njemu je loš, zato nije na listi.

Za ljude kojima gaming nije broj jedan, preporuke bi bile drugačije. Model kojeg ja osobno pikiram ovdje na listi ni nema.

Tzereen hdr i ne mozes ocekivat od televizora od 4k kuna, no prikaz hdra na panelu tog hisensea kao i sve ostalo izgleda odvratno, nasparam nekog samsunga, philipsa, sonija u tom cijenovnom rangu, al ej ima dobar odaziv, dat za to 4k nema veze sa zdravim razumom, dat ispod tri na nekoj akciji ima logike ako nikad nisi vidio kako izgleda neki drugi panel osim hisensea i tlca u tom cijenovnom rangu