Točno se sjećam tog momenta prije 20 i kusur godina kad je kum dofurao ponešto svojih gusarskih igara da ih igramo ja, moj brat i on. Više se ne sjećam što smo sve igrali da budem iskren, ali točno znam da je u jednom momentu među njima isplivao Metal Gear Solid. Bila mi je igra poznata, ali je još nisam igrao iz ne znam kojeg razloga. Možda bi tek kasnije došla na red kad bi skupio pare za svog lokalnog dilera pržolinija.
Uglavnom, njegovo je bilo: "ovo moramo igrat, predobra je igra". Reko, ajde da vidimo. Tad ionako nisam imao previše formirana mišljenja i stavove o igrama i sve me zanimalo ako će me zabaviti. I onda on tako upali igru, vjerojatno preskoči cutscene (velika greška, al mladi smo u to doba i glupi te nam je engleski tek bio u povojima), i počne se šuljati među boksevima dok stražari hodaju. Opa, ovo još nisam vidio. Moraš se šuljat da bi prošao naprijed u nivo? O da, moraš. I onda pokuca od metal i čuje se famozni "What was that noise?" i dovuče stražara do sebe kako bi pobjegao dalje. Moj um je bio raznesenn. A još k tome kad je skupio već Stealth kamuflažu pa se totalno igrao s njima pokazujući se i nestajući, to je bilo to. Bio sam prodan.
Još pamtim kako prije te igre nikad nisam vidio nešto slično, nešto tako filmično. Kao da igram interaktivni film. Tek malo kasnije kad sam puštao sve animacije i scene da vidim o čemu se radim sam shvatio kako je igra ogroman skok u svemu u odnosu na konkureciju. Kakva gluma, kakve pozicije kamere, kakva priča, kakvo sve. Pa onda scene kao sa Psycho Mantisom, čitanjem memory kartice i spominjanjem Konamijevih igara i prebacivanja kontrolera u drugi slot da mi "ne može čitati misli". Jao. Otada je MGS bio u rotaciji u Playstationu više nego sve druge igre zajedno valjda. Ako ga nisam prešao barem 50 puta doslovno, nek me grom pogodi.
A onda kad sam vidio da će biti Twin Snakes i da ću moći igrat to iskustvo u MGS2 grafici, ajme! I nabavih tek kasnije GC i igru samo da ju mogu igrati... Ali... Dok je gameplay dio i dalje super i ulaženje u ormariće kao u MGS2 fora novitet, animacije i glasovna gluma su mi ubili volju za igranjem. Moment kad Snake skače radeći backflip da izbjegne Ocelotov metak ili kad Liquid pleše neki tango na ogradi pri vrhu Metal Geara... užas. Prešao igru 2 do 3 puta i to mi je bilo previše. Original je to riješio ljepše i prirodnije.
U svakom slučaju..
Za mene najbolja igra svih vremena.
Točno se dogodila u vrhuncu zlatnog doma gaminga kad su se nanizale hitčine za hitčinama definirajući i redefinirajući žanrove. To se više neće nikad ponovit i srećom, bio sam dio toga na vrijeme. U jednom trenu sam razmišljao da će mi MGS s trona skinuti originalni Deus Ex (bio je vrlo blizu) ali ipak nije. MGS mi je ipak za par nijansi bolji i draži.