• Gaming Vijesti
  • Apple i Google su uklonili Fortnite, započeo je veliki rat s Epicom

Sretno im bilo 🙂
U hrpi PR-a, svrbi ih jako što im Fortnite ne generira na mobitelima još više love pa imajući u vidu sve što se događa u Americi oko Applea i Googlea, sada im je idealna prilika. Vidi se da su se za ovo pripremali duže vrijeme.

Ne bi nikad očekivao da ću to reći, ali ovdje sam na strani Googlea i Applea.
Epic mi ide na živac maestralno.

Krivo si protumačio sve. Oni su odlučili na svim platformama smanjiti cijenu ingame valute i čekaju reakciju. Nema veće ili manje zarade. Njih dođe na isto. Samo žele zaobići platformu.

Prevedeno, istu količinu valute sad dobiješ za 60 kuna što je prije koštalo cca 75. Ovih 15 kuna su uzeli Apple i Google.

U biti stvar uopće nema veze s lovom, nego su to igre moći. Pokazuju zube jer imaju potrošače iza sebe koji podržavaju manje cijene.

weky

Znači njima zarada ostaje ista, a uzimaju od Apple-a i Google-a na čijim platformama su izdali igru?

Brijac
      Trenutno ista, ali žele napraviti SVOJ store.
      A onda ko im brani da stavljaju cijene kakve žele.
      Tako da je sve ovo izuzetno patetično. Prodaju maglu pod izlikom da se bore za nas, male korisnike, a samo žele imati svoj monopol.

I sve ovo kaj i dalje rade s EGS-om je samo da trenutno pridobe čim više korisnika, a vidit ćeš kak će bit nakon toga. S tim da mi je i to presmiješno - jedna od osnova ove anti kampanje je borba protiv ekskluzivnosti, dočim je njihov EGS najgori mogući primjer kupovine ekskluziva. I nije mi jasno da to 95% ekipe ne vidi. Hvale Epic kao novog Mesiju, a puštaju Lucifera pod krov.

Pa normalno da žele zaobići platformu jer ne žele da im Apple ili Google otima dio prihoda (makar ga plaćaju igrači kroz veće cijene), a nemaju od njih nikakve koristi. Zadnjih 2 tjedna se u SAD-u na razini politike raspravlja ako su Apple, Google, Amazon i Facebook postali preveliki za dobro cijele digitalne ekonomije. Epic je samo iskoristio trenutak i pokušava svojim utjecajem i parama natjerati vodu na svoj mlin. Dobar potez i dobar trenutak što se mene tiče, iako sumnjam da će Apple ili Google popustiti previše. Posebice Apple koji radi na tome da im software budi što veći revenue stream budući da su hardwareom došli do plafona.

Tzereen
          Ma ja sam isto na strani Apple-a i Google-a. Ako izdaš igru na njihovoj platformi onda i plaćaj fee. Ako ti se ne sviđa skini igru s njihovog store-a i doviđenja.

Deadwalker Zadnjih 2 tjedna se u SAD-u na razini politike raspravlja ako su Apple, Google, Amazon i Facebook postali preveliki za dobro cijele digitalne ekonomije

Isto ono što Tencent (vlasnik Epic Games-a) želi postići. Mogu mislit da će amerikanci to dopustiti kinezima.

Deadwalker Pa normalno da žele zaobići platformu jer ne žele da im Apple ili Google otima dio prihoda (makar ga plaćaju igrači kroz veće cijene), a nemaju od njih nikakve koristi.

Znači izdaju igre na njihovim digitalnim dućanima i njihovim mobitelima. Kako nemaju nikakve koristi?

Brijac izdaju također igru na Windowsima pa ne moraju Microsoftu plaćati fee 🙂
            Da mogu, mislim da bi već napravilu verziju EGS-a za Android i iOS te je to vjerojatno konačni cilj kojeg zapravo ovdje žele.

Oni žele uvest plaćanje direktno kroz Fortnite, a to neće ići.

Ako Amazon nije uspio isposlovati da se na Kindle iOS aplikaciji mogu kupovati knjige, onda neće ni jedan mizerni Epic.

To je jednostavno Appleova filozofija i to poštujem.

Sve kinesko i japansko izolirati sa zapadnog trzista 😁

chono7
                A kud si Japance strpo u isti koš!? Mongolu jedan! 😆

Deadwalker
                To je problem Microsofta. Plaćaju li developeri fee Playstationu kad izdaju igru na Playstation Store? Plaćaju.

Ni u Sonya nema. Oni su japanci, dakle ban sa zapada, via 😁

Provizije su takve kakve jesu, sumnjam da će ih se odreći zbog proizvođača (osim ugovorom od interesa), a ponajmanje zbog potrošača. Pogotovo ne retroaktivno. Sad kad su navukli bazu igrača i mogu raditi ovakve pizdarije, ali vidjet ćemo što će i hoće li se uopće nešto promijeniti.

Kao potrošač ja ne vidim da na njihovom storeu (pored besplatnih igara) imaju nešto bitno niže cijene u odnosu na konkurenciju. Taj manji postotak koji uzimaju devovima je pohvalan, ali ne bi li bilo bolje da sve igre koje mogu kupiti zapravo kupujem direktno od proizvođača na njihovim vlastitim stranicama (ili servisima, ako ih imaju) i tako im još više pomažem, a oni meni zauzvrat daju 12% (ili koliko već uzima Epic) nižu cijenu? Svaki veći izdavač bi morao imati svoj servis, ne znam što dosta japanaca još čeka. Skoro ista logika.

Koji postotak koji uzima service holder je uopće "pošten"? Jer ono, brojka od 12% mi se čini jako arbitrarna, ako Epic već polazi od sebe.

Brijac plaćaju budući da je PlayStation potpuno zatvorena platforma poput iOS-a, na Androidu možeš komotno instalirati igru van storea (kao na Windowsima). Veća konkurencija i raznovrsnija ponuda različitih platformi je dobra za igrača, evo jučer sam upalio EGS i instalirao 3 besplatne igre (jedna od njih je potpuno nova) jer me Epic želi privući na svoju platformu. Situacija je danas postala kompleksnija jer je digitalna ekonomija (da budem precizniji, platforme na kojima se razvijaju digitalni proizvodi) kruh na stolu za masu ljudi i bit će sve veća i veća. Kako u slučaju gaming industrije platforme idu u smjeru streaminga i kada vidiš da Apple ne želi pustiti Microsoftov xCloud na svoj Store jer im MS ne želi dati dio kolača, kužim Epic da je reagirao kako je reagirao. Vjerojatno isto planiraju gurati streaming igara s EGS-a, a očito to Apple (a možda i Google) neće samo tako lako pustiti.

Deadwalker plaćaju budući da je PlayStation potpuno zatvorena platforma poput iOS-a

Pa onda vidiš o čemu pišem. Što bi se dogodilo da Epic krene isto radit i sa Sony-em? Pa se jave i svi ostali izdavači itd.

Deadwalker Da mogu, mislim da bi već napravilu verziju EGS-a za Android i iOS te je to vjerojatno konačni cilj kojeg zapravo ovdje žele.

To već postoji i zadnjih godinu-dvije se Epicove igre distribuiraju kroz EGS na Androidu. Također služi za update igara, friends listu i sl.

Slučaj im je zapravo dosta čvrst jer platforme ne uzimaju proviziju kad im nije u interesu i uzimaju kad se vrti velika lova. Bez obzira što Woodie piše, nemaju jednoobrazni modus operandi. Kako bi inače objasnili plaćanje parkinga SMS-om iz appa ili integraciju vanjkih kartičara poput Paydo, WS Pay, Corvus...

Deadwalker Nitko neće. Zbog toga i svako malo skidaju igre s streaming servisa Nvidije jer tu neki proizvođači ne vide svoj interes, makar prethodno igrač mora te iste igre i kupiti. Ali Nvidia dobiva lovu za proširenu uslugu i to tako ne može u njihovim očima. Baš zajebano dokle sežu interesi.