PS2MASTER
Jedan lik ukinut iz igre koji je ekluzivan za konzolu ili 22 vremenske ekskluzive koje će, ko zna kad, doć na PS5. Što je bolje?
Zanemarit ću na tren da ti usporedba nema nikakvog smisla pa ću i odgovoriti na ovo. Bolje je imati vremensku ekskluzivu. Ajmo i pogledati zašto.
- vremenska ekskluziva je ekskluzivna, kako i ime kaže, vremenski, a to znači da će doći nakon određenog perioda na ostale platforme
- Spider-Man nikad neće doći na ostale platforme jer je ekskluzivan isključivo za PS5
- ekskluziva kao igra se ne može kupiti za platformu na kojoj nije dostupna
- Marvel's Avengers košta 60€ na svim platformama, no nema jednak sadržaj
- nije riječ o kozmetici, već je riječ o igrivom liku sa svojim setom misija, što je automatski stavljanje sadržaja igre iza ekskluzivnosti
- ako sadržaj nije jednak u svim verzijama, onda cijena ne bi smjela biti 60€ na svim platformama
- ako se takav sadržaj kontrolira po ekskluzivnosti, onda ni developeri nemaju slobodu raditi bogatije misije koje utječu na igru i njen svijet koji će biti krojen live serviceom
Tako da direktno odgovorim još jednom, bolje su vremenske ekskluzive, puno bolje. Ponovit ću, Sony je napravio odlične ekskluzive na trenutnoj generaciji i bit će odličnih i na novoj, siguran sam, ali kao firma radi poteze koji su u potpunosti protiv dobrobiti gaminga i samih igrača. Dok s jedne strane postoji Microsoft koji pokušava spojiti svijet konzola i PC-a te uvodi pristupačnije načine za igranjem igara, Sony se sve više ograđuje i na kapaljku testira teren na PC-u s tek dvije ekskluzive koje to više nisu, dok ostale idu preko zaostalog servisa koji omogućuje jedino streaming.
Budući da Sony ima ekskluzivna prava na filmski serijal, ovo mu sigurno olakšava da poduzme takav potez na relaciji Marvel-Square-Sony. Sigurno je Sony iskeširao dosta novaca za to. Ipak je to Spidey, no. I s tim da će ovo biti servis igra i kompatibilna sa PS5, očekuj da će i ovo biti na PS5 + Miles Morales.
Mislim da je svima to jasno, ali to ne znači da nije ogavan potez vrijedan svake kritike. Ovakve prakse su se provodile početkom trenutne generacije i dočekane su na nož. Ukinute su jer su se ljudi bunili i odjednom pojavom nove generacije je Sony odlučio došetati i pokrenuti isto sranje.
Moraju privuć hrpu ljudi.
To onda dovodi do dva moguća scenarija. Prvi je taj da Sony zapravo i nije rasturio generaciju koliko se na sva usta hvalilo. Drugi je taj da su onda jad i bijeda od tvrtke kada moraju ovakve poteze provoditi nakon što jesu pokorili generaciju svojim ekskluzivama i nikad većim brojkama. Sony nije sitna tvrtka da mora na svaki način loviti više igrača.
Ja znam da voliš Sony i da se zoveš PS2MASTER, ali ovo bi svaki gamer kojemu je imalo stalo do svog hobija i dobrobiti gaminga trebao kritizirati na sav glas.