Nekako sam skeptičan oko "dvostruko boljih perfomansi". Procesor je vrlo sličan onome u običnoj petici, a veliki open world naslovi (kakvi danas vrlo često izlaze) obično imaju bottleneck na procesoru. No budemo vidjeli 🙃

Vidjeli kak je nvidija postala apple pa bi sad malo i Sony. RT i odmah duplo skuplja konzola LOL.

Deadwalker to su doslovno njegove riječi. Vjerojatno PSSR radi razliku i to će, ako bude, na kraju vrijediti samo za igre koje se posebno pobrinu za takvo nešto

Fenix to je marketing, treba naravno opravdati gotovo dvostruko veću cijenu. Bit će svakako razlika kod naslova manje skale koji guraju više grafiku, no da će GTA 6 ići u glatkih 60 fps-a u quality modu, vrlo teško. Naravno, bit ću vrlo ugodno iznenađen ako će biti 60.

U svakom slučaju postoji izbor. Xbox Series S od par stotina eura

Tu sam prestao čitati. Ha-Ha-Ha

Zasad se ne kupuje radi nedostatka disk verzije. A vidjet ću onda za godinu-dvije.

Da, "gotovo" duple performanse za duplu cijenu bi bilo čak i ok da ne prodaju inferiorniju konzolu bez osnovnih featurea.

Ovakve stvari su mi zanimljive kada se stave na papir pa se donese neki zaključak koji nije doduše nikom toliko bitan ali ne škodi znati.

Ovo prvo nisu preporučene startne cijene sa wikipedije već koliko sam ih ja platio par godina kasnije kad im je cijena pala ili bila neka minorna akcija.

Ja sam svoj čipirani PS1 platio 2000 god. tadašnjih 200 DEM-a i kad bih pretvorio u kune bi iznosilo oko 780 kn po srednjem tečaju. Što je velik odmak u godinama od izlaska i bila je bagatela.

PS4 2015 platio sam 3.039 kn s malenim popustom i pretvorivši to u marke bi iznosilo oko 775 a u eurima oko 396 eura.

A sad onako kako je bilo u startnoj poziciji tržišta.

Ovo su dakle startne preporučene cijene od same tvrtke. Može se na wikipediji vidjet za svaku konzolu. Cijena nije uvijek nužno bila identična preporučenoj kada je stiglo u HR ali okvirno gledajući ovako stoje stvari.

Startna cijena PS1 bila je 599 DEM-a a u kunama je to 2.348

Startna cijena za PS2 je bila nešto više od tadašnjih 860 DEM-a pretvorivši u kune oko 3.371 kn.

Startna cijena PS3 je bila 452 eura 20 gb disk a 60 gb 599 eura i pretvorivši to u kune oko 4.590 kn odnosno 3.460 kn 20 gb disk.

Startna cijena PS4 500 gb je 399 eura a u kunama 3.066 kn

Startna cijena PS5 bila je 399 eura jednako kao i prethodna.

Gledajući od prve do trenutne ne računajuči cijene drugih edicija već prve konzole izašle iz manufakture i snažan skok desio se već dolaskom PS2 i PS3 nastavio skakati te dolaskom PS4 kada je skakanje prestalo te se cijena umanjila.

Kad gledam ovako te konzole uspoređujući ih hardverski izgleda da su ps4 i ps5 bile najpovoljnije u Sony franšizi.

PS5 Pro startna cijena ničime ne opravdava takav skok. To je najobičinije snubivanje, zelenjarenje.

I da mu cijena jednom padne na 400 eura ne bih ni tada kupio jer jednom posrani proizvod uvijek će biti posrani.

Sterlok Nvidia je postala Apple zbog AI-a, mislim da je Sonyu to poprilicno jasno, a i svima koji iole prate industriju

Ja sam platio odmah po izlasku PS2 4444 kn klik, a prosječna plaća je u HR 2001. bila oko 3500 kn, tak da nije ova cijena baš smak svijeta.

Da je ovo cijena nove generacije konzole ne bi ni trepuo…a ni ne budem kad 2027. izađe novi XBOX

Sterlok

Al da nema disc drive ej…

Znači mogli su uključit disc drive i stalak i izbjegli bi skoro sve loše reakcije. Ljudi bi bili malo zateknuti, ali ok, takva su vremena.

A oni maskiraju 1000 eura cijenu tako da vade osnovne feature iz konzole.

wooddiebone mislio sam na ovu cijenu od 800 za digitalnu. Ovo od 1000 je fakat previše za generacijsku nadogradnju. Kao što rekoh da je nova generacija pa ju kupuješ na šest godina, uz dosadašnju inflaciju i neke prijašnje cijene kao PS2, ajde OK.

Meni osobno je disk potpuno nepotreban, nemam sa sa kime razmjenjivati za igre a sigurno se nebi zajebavao po oglasima.

Ako jedan mobitel može koštati 1000 eura zašto nebi i konzola.

Prva rečenica je čisto da zadovolji repetitivnost.

Realnost je šta ce ti uopce pro konzola u neiskorištenoj generaciji? Kakve bolje performanse cu vidjeti kad zavrtim npr ragnaroka? Činjenica je da money money igra glavnu ulogu, šteta što smo došli uopce do ove točke.

Nightyx Realnost je šta ce ti uopce pro konzola u neiskorištenoj generaciji?

Stellar Ass u nativnih 4K anyone? Pa dajem duplo i ljevo jaje odmah.

Uopće na stranu cijena i onda sve ove ostale pizdarije s diskom i postoljem koje se mora posebno kupiti.

Glavno pitanje je, kome ovo treba? Ko je ciljana publika za ovo u ovom trenu generacijskog ciklusa? Pa jebote život na prste dvije ruke se mogu nabrojat igre koje full iskorištavaju potencijal nove generacije. Od toga ih je pola remake ili remaster. PS5 se prodaje ko pljeva, jel oni stvarno misle da će svi ići upgrejdati svoju novu konzolu bez da im ponudiš na to hrpu novih igara? Ako je ciljana publika ljudi koji još nemaju novu generaciju, kako je ovo paket kojim ih privlačiš bolji od običnog PS5? Tko je tu lud? Ne kužim što ne vidim.

Sterlok

Ma 800 eura je previše i za disk verziju, al bar bi se onda moglo pričati o nekakvom upgradeu.

I kužim da nekima ne treba disk, ali nikome ne bi smetao, a proizvodna cijena mu je valjda 20 dolara. I za to naljutit i otpisat sve koji imaju pozamašne PS4 i PS5 kolekcije diskova…

PS5 je doslovno prodavan sa backward compatibilityem kao jednim od glavnih selling pointova, sad me to košta skoro 1000 eura.

Sve oni to mogu, nitko im ne brani, ali ja se toplo nadam da će ovo biti financijski flop. I nadam se da će ih imati još ako planiraju raditi ovakve poteze.