• Gaming Vijesti
  • Gaming pretplate stagniraju, u najvećem problemu je Game Pass

Ljudi još uvijek očito žele posjedovati igre. Možda u nekom trenutku u budućnosti ove novije generacije ne bude briga za to i ovakav servis će im biti savršen, ali očito još uvijek nije došlo vrijeme za to.

Mislim da je tu par scenarija koji koče rast:

1/ Najpopularnije su live service igre po broju aktivnih igrača (često besplatne u osnovnom izdanju), ne treba ti pretplata za tako nešto ili već plaćaš pretplatu za premium uslugu za pojedinu igru;

2/ Ljudi zapravo godišnje odigraju dosta malo igara i ne vide smisao plaćati value proposition gdje se komunicira "hrpa novih igara svaki mjesec" - ono, nemam vremena niti za jednu / dvije koje želim odigrati već xy mjeseci, što će mi 20 drugih koje će skupljati prašinu i za koje ću plaćati pristup svaki mjesec;

3/ I da, mnogi su već izgradili svoje cijele kolekcije (neki imaju na accountu više igara nego što GamePass ima u svojoj ponudi) pa žele i dalje to nastaviti raditi.

4/ Svi već plaćamo hrpu pretplata svaki mjesec i još jedna se čini kao još nepotrebni dodatni trošak na koji se trebaš obvezati. Ono, imam hrpu igara u backlogu - ako baš nešto želim kupiti neki mjesec, budem uzeo, ove ostale mjesece imam što igrati iz backloga.

I dok ne osporavam value proposition za nove igre, mislim da je vrijeme svima glavni problem i psihološka percepcija još jedne pretplate kraj xy drugih za nešto što si već unaprijed siguran da nećeš stići konzumirati kako bi svaki mjesec opravdao investiciju.

Normalno da je stagnacija pretplata kada su se vec svi pretplatili 😃
    Na pola ciklusa konzole smo, mislim da je to normalno i da se ne moze ocekivati konstantan linearan rast.

Deadwalker

Još jedna stvar je da ljudi uzmu pretplatu, odigraju npr. Starfield (di sam baš to smeće našao 😆 ) i otkažu kad odigraju.

Uzeti godišnju za negdje 50% popusta ili onu mjesečnu tijekom godišnjeg i odigrati tih par dobrih igara koje godišnje izađu (ako si te sreće da su uključene u pretplatu). Inače nisam fan pretplata te ću i dalje radije kupovati fizičke verzije igara. Tak da, meni svejedno što pretplate stagniraju, možda je I bolje samo iz razloga da se ograniči ekspanzija Microsofta koja ne vodi ničemu dobrom dugoročno.

Samo Steam i dobra stara kanta

Sve živo poskupilo i ljudi općenito imaju previše pretplata.

Ps plus sam počeo plaćati za vrijeme ps3, kad nije bio potreban za online, ali su zato super igre dobivao.

Prestao sam ga plaćati prije više od pola godine, jer samo dolaze stvari koje me ne zanimaju, a i online više ne igram. Ima dovoljno free to play shootera za koje nije potreban plus.

Što sam stariji općenito manje igara kupujem, ali ih zato duže igram.

Gt7 - preko 200 sati

Diablo 4 - oko 200 sati

Stellar Blade - 70 sati

Ea wrc - 195 sati

Elden ring - trenutno na 215 sati

Tako da se meni ne isplati.

Igračima tj. ljudima je valjda dosta da ih se cucla sa svih strana, ne mogu financijski više to podnjeti. Gaming na taj način u konačnici postaje luksuz a i bit će sve veći. Posezat će se za bibliotekarskim sadržajem koji se već ima. Shvatiš to tek nakon nekog vremena kada se nataloži i razmisliš, hej pa šta ja to radim, zar mi to treba, čemu ovo vodi?

TITANXIS

Gaming je kao takav nikad povoljniji.

Igre se nađu za bagatelu, pogotovo polovne, 6 mjeseci od izlaska. Čak i službeni dućani prodaju nove zapakirane hitove po 10,15, 20 eura ako je prošlo 2 god.

Nikad više korisnika PS4 i PS5 u HR a igraju se originali.

Po takvom razmišljanju sve je u životu luksuz i ništa osim hrane i vode za preživljavanje netreba. I kaj buš? Otišel s ovog svijeta a nisi živio? Jer ovdje pričamo o konzoli od 350-450 eura i igrama od 10 do 70 za nove. Konzolu koju ćeš imati 6 godina ako ne krepa. Ne govorimo od Rolexu, Hugo Boss patikama, Audi A8.

pravednik

govorimo o pretplati.

luksuz ne mora značit uvijek nešto što ne možeš imati već ono što ti nije prijeko potrebno a nudi ti se stalno.

TITANXIS

Neznam za tebe ali meni se ni jedna igra ne nudi.

Sve ovisi o prioritetima i željama.

Oćeš igrati a nebreš? Ok, nađi način u smislu dodatne zarade ili promjenom posla. Uštedi par mjeseci za konzolu.

Ljudi troše nenormalno na gluposti. Eto odem u Lidl i kupim za 60 eura a netreba mi pola od toga. Primjer.

Kužim ljude koji su u penziji ili burzi trenutno nazivati gaming luksuz danas meni je van svake pameti.

Zna se dobro koja roba i pogodnosti se klasificiraju pod luksuz, gaming je nešto najpristupačnije i najjeftinije za normalne zaposlene osobe.

Konzola jeftinija od mid range telefona a drži te 6 godina.

A pretplate? Koje? Pošto kod nas radi interneta rijetko ko streama. PS plus essentials ili extra na saleu opet nisu preskupi niti nužni ako igraš SP ili free to play online igre.

Gamepass? Neviđeni value za cijenu, odigraš, otkažeš.

Jedino je Netflix zasrao ali i to bi platio 4x više da gledaš svaki film u kinu.

pravednik

pa opet velim da luksuz nije stanje bogatih već nešto što ti ne treba a imaš. ajmo onda to nazvati snobizam, mora se imati jer to je in ako izostavimo luksuz.

mogu imati i konzolu i igre koje poželim ali ne želim. ovo što sad imam mi je dovoljno.

ne nude se doslovno igre pojedincima i nikom ne upere pljucu da moraš neku kupit ili se pretplatiti, krivo sam se izrazio. gaming pretplate su prisutne i vidiš ih čim si na gaming online servisu.

vidim ja neke tak dobre igre kao free ali one to nisu jer moraš imat ps pretplatu. ja se ne želim pretplatiti jer kao prvo ne želim davat novce za nešto što ne trebam toliko a kao drugo ne mogu toliko igara pohvatati a kamoli igrati.

imam sad neke friško kupljene i još ću pokoju i to će me držati nahranjenog u gaming smislu do sljedeće godine. znači meni bi to bio luksuz u smislu da mi ne treba, kužiš.

a eto puno igrača se možda tak pretplati da može imati tu neku i više njih kao free uz pretplatu.

pravednik

Točno nije baš tema i bit ali malo pomalo skrene se sa puta. Nije niš to tak strašno jer tako je u svim temama jer se ode na sasvim deseto.

Da se vratim na kolosjek.

Bit je koliko dobrog i primamljivog ponudiš toliko imaš i mušterija. GP očito ne nudi dovoljno primamljivo pa ljudi odlaze tam di im više paše i isplativije. Eto sa tim sam završil.

Za one koji puno igraju pretplata ima smisla, za one koji malo igraju pretplata ima smisla za poneki skupi SP naslov. Sa dugo staža u gamingu i nedostatku slobodnog vremena, igraci traže kvalitetu iznad kvantitete a masterpiece naslovi se najcesce s vremenom kupe da budu u kolekciji, slicno je i za glazbene i filmske ljubitelje.

TITANXIS

Tu se slažemo. Pretplate da bi rasle ili imale konstantan broj aktivnih korisnika trebaju nuditi nove extra kvalitetne sadržaje i raznoliku ponudu, non stop.

To se ne događa jer je takav model preskup i neodrživ, pogotovo za Sony. Pretplata je ipak urađena prvenstveno da proizvođač ima zaradu.

Korisnici ipak imaju izbor, na PS5 se može kvalitetno igrati samo od PS plus Extra pretplate, bez da uopće kupuješ fizičke igre. Osim ako nisi baš day one za neke naslove. Meni je vrijeme veći problem, ljudi se žale na manjak igara, neznam kak igraju onda. 24/7? Jako puno hitova, indie naslova, svega i svačega.

Osim Netflixa koji u zadnje vrijeme snima gluposti te Microsofta za gaming nitko nebre nuditi sadržaj uz gubitak.

pravednik Osim ako nisi baš day one za neke naslove. Meni je vrijeme veći problem, ljudi se žale na manjak igara, neznam kak igraju onda. 24/7?

a neznam nit ja, zato se backlog povečava, nemreš to stići da ga jebeš a di je ostalo od života a još vidim serije se gledaju pa di stigneš još i igrat za boga miloga.

i kad će se to odigrat sve iz backloga? kad se u penziju ode ali ni tad možda ne jer će interes za gaming pasti.

svakako da ima u ponudi svašta od novih igara ako nema novih ima i onih malo starijih koje se dobro drže za današnje vrijeme a sigurno nije se odigralo pa eto prilike.

ići tovariti biblioteku samo nek se nađe pa bit će već prilike. e to ja radim ali ako je igra trenutno free pa ju šiknem u svoj lib ali ako dajem lovicu onda mi je to bacanje lovice. igra neće nikamo pobjeći, kupi ju kad odigraš ove kaj imaš.