Tipovi igraćih upravljala

• Gamepad

• Paddle

• Palica / Joystick

• Rotirajuća ili pomična kugla / Trackball

• Throttle Quadrant

• Upravljački točak (volan) / Steering Wheel

• Yoke

• Pedala

• Tipkovnica i miš

• Dodirni ekran / Touch Screen

• Kontroler osjetljiv na pokret / Motion Sensing (motion controllers)

• Light Gun

• Rhythm Game Controllers (gitare, bubnjevi i slično)

Izvor: http://en.wikipedia.org/wiki/Game_controller

Infografika o evoluciji kontrolera (općenito)

The evolution of the PlayStation controller

The evolution of the Nintendo controller (komična infografika)

Koji je vama najbolji?

Svaka čast na trudu.

Ja imam 3 najbolja, teško mi se odlučiti za ultimativni, pa ću tako po brandu:

*)

**)

***)

Svi su se pokazali iznimno izdržljivim i svi su potrajali od dana kad sam ih nabavio do danas.
Također odlično mi leže u ruci, a blagu prednost dajem GC I X360 kontroleru u tom polju.

Sve što je prethodilo NES-u i Segi Master System je IMO imalo užasne kontrolere, i još k tome robusnost i izdržljivost im je ravna nuli. A tek oni telephone keypad dizajnovi..nezgrapno totalno. Tek je Nintendo pravi (ako se ne varam) skužio kako to treba ić sa gamepad dizajnom gdje s lijeve strane imaš D-pad a s desne ostale gumbove. I tako je uslijedila evolucija koja traje do dan danas.

Zar je ovaj stvarno bio tako dobar? 

Btw, ovaj golemi grafikon s kontrolerima je super, baš bi super došao kao neki poster :) Pogotovo jer vidim da sadrži i Sega Activator za Genesis/Mega Drive 

btw, da GC kontroler je super, jedino bi triggeri mogi bit i bolji

Nisam ga nikad probao, al ovako po izgledu mi djeluje dosta nezgrapnos

Zar je ovaj stvarno bio tako dobar? 
Odličan, za razliku od n64 kontrolera koji je bio tako gadan za držati da je to nevjerovatno.
Onda su se (po meni) opet pokvarili sa wii koji je usput rečeno, za djecu napravljeno, mislim premalo za moje ruke koje uopšte nisu velike.

A za wii-u da ne pričam, ogromno i nezgrapno.

Zato su uveli wii u pro controller.

Znate neke stvari koje na izgled mislite da nikad vam se ne bi svidjele, i da će vam na kraju biti najlošiji aspekt nečega, a zapravo bude najbolji.

Tako bih najbolje opisao GC kontroler.

Special shout-out to

mjesec kasnije

Fenix
Tek sad vidjeh...
Imao sam GC. Ako mene pitaš, kontroler je bio meh za vožnje, katastrofa za tabačine... ali ga igre tipa Resident Evil ili Meptroid Prime - božanstvo!

2 mjeseci kasnije

Nintendo imo ima kontrolere za klasu iznad ostalih. Baš prije neki tjedan na fighting game okupljanju sam probao WiiU Pro Controller ili kako se već zove...Sve na njemu je savršenstvo; Nema škripanja u ruci, gljive su ultra napete, svi gumbi imaju odličan ''recoil'', d-pad savršen. Jednostavno nemam niti jednu zamjerku.

Odmah iza mi je DS3, ali samo radi d-pada, koji mi je na kontrolerima najbitnija stavka pošto volim fighting i retro igre. Ali onaj na Nintendovim kontrolerima je još bolji, kao i sve ostalo.