Dakle, nakon skoro 9 godina kupujem novi laptop pa bih molio preporuku za neki laptop ili ako je netko kupio nedavno neki laptop pa je zadovoljan. Stari mi je laptop bio HP 6830s kojeg sam kupio za cca 5000 kn 2008.
Ne tražim ništa previše od laptopa, volio bih moći zaigrati tu i tamo neku igru te moći raditi u programima tipa Photoshop ili video editing softveru. Ono što mi najvažnije je da bude 17" ekran. Cjenovni rang koji gledam je od 5000-5500 kn.
Također, ako netko ima preporuku za miša, dajte.
Savjet oko kupovine laptopa
Koji ti je budžet? Opet 5000?
Ajde Fenixe kad već ideš i njemu pomoć, triba i men savjet oko laptopa. Dakle nema cjenovnog ranga nego šta jeftinije to bolje, služija bi samo za multimediju i tu i tamo Football Manager i Heroes of the Storm da mi se to vrti stabilno (iako nisu to zahtjevne igre). Korisitja bi se vrlo malo zato ne planiran previše uložit u njega. Hvala
Napisao sam u original postu 5000-5500, ali mogao bih i do 6. Kakvi su acer aspire?
Sorry, nisam vidio.
Wolf samo sam želio pomoći pokrenut raspravu da se pomogbe kolegi, nisam ti ja čovjek od preporuka
Chono7 Zero Tzereen ?
Ha, ja bih vjerojatno potražio recenzije nekih laptopa da osobno kupujem, ali vjerujem da ne možeš fulati s renomiranim proizvođačima kao što je Dell, Lenovo, Asus i Toshiba (ako su iz Toshibe popravili korisničku podršku onda odlično) i laptopima uz koje se dobiva barem dvogodišnje jamstvo. Pa onda uzeti što od hardvera odgovara...
Što se tiče HP-a i Acera, to bih izbjegavao. Prijašnja istraživanja pouzdanosti su ih svrstala na dno, što naravno ne mora biti slučaj i danas.
I da, po meni je bacanje love dati 5000 kn za laptop (makar sam i sam u dva navrata iskeširao toliko i duplo više novca ). Najbolje uzeti uredski s 17" za nekih 3000 kn. Nema sreće s igranjem na laptopu, vjerujte mi. Ako uzmeš gamerski laptop, već u startu se trebaju raditi kompromisi u igrama. Al ok, svakom svoje. Za Dotu 2, Lol i slične igre srećom danas stvarno ne treba jak hardver.
Napisao sam u original postu 5000-5500, ali mogao bih i do 6. Kakvi su acer aspire?
Za tu lovu gotovo da ne možeš mašit. Što god da uzmeš bit ćeš zadovoljan. Od 6k kuna već kreću lagani gaming laptopi, tako da ono..
Ja da uzimam laptop sada gledao bih ove brandove koje je Zero naveo i piknuo bi si neki osnovni s FHD ekranom, i3 procesorom i SSD-om. Koliko sam pratio takvi spadaju u neko cjenovni rang do 4k kuna. Ako je kompromis HD zaslon onda cijena moze ici i nize.
Neeeee! Stvari su drugacije danas i mora se gledati cjenovni rang, pogotovo kod HPa. Toshiba nikako, to je postalo ultimatovno sranje od proizvoda! Bjezite od tog branda, iako ce uskoro oni zatvorit vrata proizvodnje.
Lenovo je stvarno najgora podrska kod nas koju sam vidio nakon dugo godina, a i kvarovi na maticnoj nisu bas ugodni.
Ostatak prpizvodaca nemozes fulat, iako ces kod Acera dobiti najvise za te pare.
Ja u firmi dobio Dell na moje inzistiranje ekran od 17 inča nisam oduševljen, poslije mi kolega kaže da sam uzeo 15,6 imao bi ssid . Inače sam ranije bio jako zadovoljan Acer-om dok mi je HP bio katastrofa čak je se stigao i ekran pokvariti za 2g. Uglavnom su to laptopi cjenovnog razreda cca 5000kn
Pitao si za miš ja koristim logitech m310 i odličan mi je.
Prvenstveno se treba vidjet koji su ti prioriteti.
Ako je laptop jedino računalo doma i služi kao desktop replacement, moja iskrena preporuka je 17.3" radi bilo kakvog ugodnijeg rada.
Ako je ideja suprotna i potrebna je portabilnost, onda bih išao na čak 13.3" koji su postali jako brzi i sposobni, a nerijetko imaju i 10satnu bateriju.
Nadalje, treba se vidjet koji ti je od "luksuza" bitniji. Da li je to SSD, da li je to osvjetljena tipkovnica, da li je to IPS ekran, ili možda USB C utor.
Isto tako, kod mnogih ljudi kojima sam tražio laptop, unatoč svemu, specifikacijama, cijeni ili omjeru uloženo/dobiveno, na kraju je presudio izgled ili boja.
Ne radim u nikakvom servisu, nemam iskustva sa serviserima, ali prema korištenju laptopa, s Lenovom imam dobrih iskustava. Kvaliteta izrade, materijali, tišina i hladnoća. No, vrlo je lako da ako se pokvari da je problem sa servisom.
Ne znam kako u danasnjem svijetu SSD moze biti ikakav luksuz, osobno bih kod kupovine laptopa prije gledao SSD nego jacinu graficke.
Baš. Ja nemrem smislit život bez SSD-a.
Stavio sam riječ luksuz u navodnike.
Btw, da, ovo je ajmo reć power user forum, ali većina običnog puka kojem savjetujem se najčešće odluči za nešto drugo. :)
Iskreno, čak bi i ja, da moram birati, uzeo IPS ekran umjesto SSD-a.
Hebo vas ssd, kvalitetan ekran je nejbitnija stavka kod laptopa pa onda sve ostalo. Kada počoravite pitat ću vas..
Eto, još jedan u mom taboru. :)
Sa tim budžetom i novcem, definitivno bi si gledao da uzmem Lenovo Ideapad 320.
Ako želiš veći monitor (17.3"), Lenovo IdeaPad 110 je isto dobar izbor, uz prihvatljive specifikacije.
Hvala svima na savjetima.
Ajmo reći da želim ovakve spec za do 6000kn:
17.3" (ovo je obavezno, gledanje filmova i serija prije svega )
Intel i7 quadcore
8GB RAMa
128 SSD i 500+ HDD
Grafičku neku poštenu zasebnu (ne razumijem se u grafulje)
Najzahtjevnije što želim raditi na kompu je igrati možda malo novije naslove, raditi u photoshopu i možda lagani videoediting.
Recimo, kakav je ovaj acer:
https://www.mikronis.hr/acer-aspire-e5-774g-intel-core-i7-7500u-2-70ghz-8gb-1tb-dvdrw-dl-linux-17-3-full-hd-nvidia-geforce-gtx950m-2gb-p-n-nx-gedex-050.aspx
Nisam ekspert za laptope, ali cini mi se da puno trazis za tu cifru. Prvenstveno mislim na quadcore i7 i posteni graficku.
https://www.adm.hr/product.asp?product=prijenosno-racunalo-acer-aspire-a517-51g-173-fhd-ips-i5-8250u-160ghz-8gb-ddr4-1tb-hdd-128gb-ssd-gf-mx150-linux-nxgsxex005-&code=96079ADM
Ovo je bolje iako nema grafičku.
Ako je za serije i filmove, must have je IPS ekran.
Nemoj gledati samo i7. i5 može biti bolji.
Probat ću kasnije pogledati još nešto relevantnije i bolje, ali mislim da je malo nategnut cjenovni rang s obzirom na sve želje.