Ekskluzive su jedna od pošasti koja drži industriju na svojem visokom tronu iznad nas običnog pleba, a ujedno su i stvar koja pretvara većinu nas u iritantne internet gnomove koji znaju pričati samo o brojkama i o tome kako je nešto što su oni kupili bolje od onog što je kupila osoba broj B jer neznam, imaju mali penis pa negdje se mora kompenzirati.
Rispekt za uloženi trud i istraživački rad o situaciji u gamingu. Nisam očekivao ovo od Bladea koji je više u svijetu nogometa i filma.
Iskreno, ni ja baš ne simpatiziram s problemima zaposlenih u gaming industriji. Dok se ekipa ne organizira sindikalno i izbori za neka prava, to je realno ničiji problem osim onih čija se prava krše. Odnosno problem države u kojoj taj studio legalno radi.
Ekskluzive su više nužno zlo za proizvođače konzola. Tržište ih tjera da se međusobno natječu i da pomiču granice onoga što je moguće prikazati s ograničenim hardverom. Da sam nesretan jer moram kupovati konzolu da bih odigrao te iste ekskluzive - jesam. Ali kao što kaže Alex, prije ili kasnije (što je vjerojatnije) ekipa i to osposobi putem emulacije na PC-u, makar ni to nije pravilo. Više me smeta obavezno plaćanje za online igranje na konzolama i realno slab besplatni BC za većinu konzola.
I da, samo status AAA projekta realno nije jamac kvalitete u današnje vrijeme, dok pretakanje novca potrošača u indie igre ne mora uopće biti loša stvar. Sposobni studiji će uvijek znati prilagoditi se vremenu i zahtjevima potrošača. Ali ako to ode u ekstreme opet ćemo imati sranja. Baš kao što je slučaj s plaćenim DLC-ovima koji daju izrazitu prednost igraču u offline ili online igranju. Ili još gore, bilijun istih nastavaka samo s drugim okruženjem, pričom i praktički istom tehnologijom. Evo recimo fascinantno mi je da jedan AC i dalje egzistira na taj način.