Ja MOBU uopće ne bih usporedio sa Starcraftom, Age of Empiresom i inim RTS igrama.
Njihova (MOBA) zaraznost je u nečem drugom, ali se to ne može lako pretočiti u riječi.
Meni je, osobno, HOTS sjeo fantastično zbog kratkih i intenzivnih mečeva od 20ak minuta. Znači, kad nemam vremena upalit "pravu" igru poput Civilizacije (koja se tehnički zbog poteza i snimanja može igrat i po par minuta, ali mi to nikako nema smisla), Witchera, Horizona il bilo čeg drugog.
Istina, vrlo često upalim zbog jedne partije da se smirim kad sam nervozan, a na kraju odigram 4-5 partija...
Imamo preko 60 heroja čini mi se, svaki je totalno drugačiji od drugog. Treba znat poteze od svakog da znaš kako igrati, kako napadati, kada izbjegavati, s kojim teammateom najbolje surađuješ i imaš najbolju sinergiju, kakav je koji na kojoj mapi (kojih isto ima 10ak, a svaka ima svoju posebnu mehaniku). Znači, izuzetno poznavanje mehanika, apsolutna timska suradnja, frenetičnost, raznolikost. A tu je i konstantan feeling napredovanja. Leveli stalno rastu, stalno se nešto može otključati. Praktički svi heroji i itemi se mogu otključati for free.
Doduše, većina glavnih MOBA mi ne sjeda. DOTA2 i LOL ako se ne varam i dalje traju predugo, prvih 20 minuta se ništa ne dešava. Itemi su po meni nepotreban segment, kao i mehanike last shota zadnjeg creepa. Odvlače od bitnijih segmenata.