Uspio sam jučer dočekat 1 ujutro i isprobat ovu dugo očekivanu igru.
Razočaran sam serverima, koji su 2 od 3 sata bili u banani. Kasnije su sredili to, produžili betu jos dva sata ali nisam izdržao. Bio sam slomljen već u 1 ujutro, a tko bi još čekao do 6. Ipak, svrha bete je i bila testiranje servera, tako da shvaćam sve.
Igra kao igra je pružila sve sto sam očekivao i dosta vise. Atmosfera je hebena, propaganda tresti od svuda i bas su dobro skinuli taj neki sovjetski komunistički rezim u alternativnoj stvarnosti. Svega ima. Od prislinog rada do crnog tržista gdje možes kupit sve od igle do lokomotive. Snađi se druže!
Menadžment grada je prilično zahtjevan, zahtjeva jako dobru međusobnu koordiniranost igrača. Dok jedni busevima odlaze na rudarenje po "otocima", drugi trebaju graditi grad i čuvati ga od čudovišta. Kad jedna karika popusti, grad je pregažen. Ili nema resursa ili nema ljudi u obrani. Beta je prekratko trajala da bi svi skupa naučili mehanike igre, al jednom kad igra bude vani vjerujem da će se ustaliti već nekakve taktike koje bi trebale palit.
Što se tiče grafike bacite oko na (kompresirane) screenshotove ispod. Od alphe prošle godine koju sam samo gledao na Twitchu, čini mi se da su ubacili dosta više blura. Oštrina i detalji su i dalje tu, a ovo mi izgleda više kao nepotreban filter. Doduše, vidio sam skillove neke koji se mogu povezati s tim, pa je moguće kako se Vision povećava da i blur pada. Al nisam siguran. S druge strane, osvjetljenje po kojoj je poznata ova igra je nešto savršeno.
Po pitanju performansi, u jednom gradu je bilo preko 40 ljudi ali ti ih jednostavno ne vidiš. Pojave se u ključnim trenutcima kad grade nešto, rudare, postavljaju resurse u skladište, kad se vozimo u busu ili mašemo jedni drugima. Koliko se sjećam s Twitcha prošle godine, toga isto nije bilo. Baš me zanima jesu li to napravili zbog bete jer je bio prioritet ispitati servere, ili je u pitanju kompromis koji će biti i u završnoj igri. U svakom slučaju, igra mi ne izgleda previše tehnički zahtjevno ni po pitanju resursa ni po pitanju network resursa.
Kako god bilo, jedva čekam iduću betu i nadam se da će duže trajat.
Žamo je samo jer na slikama nema godzile i ostalih cudovista. Valjda sam se usrao dok su me napadali.