Odlučih nakon 5 dana korištenja napisati nešto detaljnije o mom racing setupu. Ovo mi nije prvi susret s volanom, imao sam ih 4 prije ovoga. 2 ona koja nisu vrijedna spomena od par stotina kuna još za vrijeme PS2 i Logitech Driving Force Pro po izlasku Gran Turisma 4 (taj volan sam prodao prijatelju i još uvijek je živ) i Driving Force GT kao priprema za Gran Turismo 5. Bio sam jako razočaran kad su izgubili kompatibilnost za PS4 jer mi je igrati vožnje volanom uvijek bilo posebno iskustvo. Pogotovo što je na konzolama nikad bolja i veća ponuda racing igara, a ja osuđen na igranje prokletim joypadom. Sada kad sam ostao bez posla i bez bilo kakvih primanja odlučio sam da je pravo vrijeme za potrošiti 700€ na volan i kokpit.
Odlučio sam se na Thrustmaster T300 FERRARI INTEGRAL RACING WHEEL ALCANTARA EDITION, odnosno replika Ferrari 599XX volana s pravom Alcantarom iz iste tvornice. Izabrao sam ga jer se u tom paketu dobiju 3 pedale, a to mi je bilo bitno, dosad sam uvijek imao samo dvije, to mi nije to. Volan je odličan na dodir i materijal doprinosi cjelokupnom osjećaju vožnje. Mjenjač je Thrustmaster TH8A i gotovo je u potpunosti metalan, što se i očituje tokom korištenja, baš odiše kvalitetom. Ima 7 brzina + rikverc, a u par minuta se može pretvoriti u sekvencijalni, samo se treba promijeniti ovaj poklopac. Nisam uzeo nikakav mount za shifter jer sam računao na homemade soluciju (vidljivo na prvoj slici), ali baš nije funkcioniralo jer je bio previsoko, a i sam ormarić je teško približiti i opstruira kretanje po sobi (mora se iza preko kreveta). Druga solucija su mi ove mini ljestve + knjige za dodatnu težinu, izgleda nezgrapno, ali funkcionira odlično. Mogao sam mount kupiti uz Playseat, međutim montira se kraj samog volana, a to je opet neprirodna i previsoka pozicija. Iako već dugo igram s volanom, uvijek je bilo neko krpanje što se tiče kokpita. Driving Force Pro sam znao montirati na plastični visoki i uski sklopivi stol i onda ga natrpati knjigama da mu dam kakvu takvu stabilnost. Svojevremeno sam iz ormarića ladičara vadio i ladice i onda na vrh ormarića montirao stol, a na dno ormarića su išle pedale, čak sam i kupio s bivšeg foruma od nekog neki homemade wheelstand.
Cijelo to vrijeme uvijek sam želio nekakav kokpit, al nikad nije bilo dovoljno novaca. Moja soba je (kao što možete vidjeti na slikama) relativno dugačka, ali uska. Sve i da imam više novaca, jednostavno mi nešto konkretnije od Playseat Challengea ne bi stalo. Sam Playseat Challenge sam proučavao jako dugo, pročitao i pogledao na desetke reviewova jer ruku na srce, stolac izgleda kao Playseatova prvoaprilska šala i kao malo bolja ležaljka za plažu. Međutim, svi reviewovi su složni u tome da je za taj novac stolac vrhunski, a i ja sam s istim oduševljen. Dok stoji ovako sam, može ga prevrnuti ako netko kraj njega kihne, međutim čim se sjednete u njega svojom težinom mu dajete čvrstoću. Stolac je super podesiv, može se sjediti nisko kao u Formuli 1 (gotovo ležeći položaj) ili više klasični položaj. Podešava se tako da se odlijepe ovi velcro strapsovi, namjesti se nagib i ponovno se pričvrste. Guzicu i leđa drže isto velcro strapsi, njih 4 sa stražnje strane sjedala, dva ispod guzice i dva iza leđa, mogu se namjestiti čvršće ili labavije, kako vam odgovara. Sjedenje je super udobno, nakon višesatnih seansi ne osjećam nikakve tegobe. Ono što je najvažnije, može se sklopiti i odložiti u ormar kada smeta ili kada navečer moram razvući krevet. U stolac se ulazi na način da se otkvači jedna kvačica na mountu od volana, nagne se cijeli volan na jednu stranu i sjedne se (feeling je kao da ulaziš u svoj trkaći auto). Unatoč krhkom izgledu, sami volan se tokom vožnje nigdje ne miče, ili ja to nisam primijetio. Uglavnom puno mi je bolja solucija od kombinacije wheelstanda i nekog stolca jer bi morao kupovati oboje pa bi me u konačnici koštalo još i više, ovako je idealno. Stavio sam i sliku sklopljenog da vidite, s tim da se može nakrenuti mount od volana malo pa se može još bolje sklopiti, skupa s pedalama. Sve u svemu, ovo je postao jako skup sport, nekad je sve to bilo dostupnije, međutim nije mi žao ni jedne lipe koje sam platio. Jednostavno, vozit racing igre s volanom je jedna druga dimenzija, svatko tko je barem 5 minuta u životu to probao će isto potvrditi. Sve u svemu, preporučio bih svakome tko ima volje/novaca, sigurno se neće razočarati.