Htio sam jučer još nešto kasnije napisati, ali sam navečer bio preumoran. Ali nevjerojatno kakva utrka. Kad Soči proizvede fantastičnu utrku, onda znaš da je genijalna sezona. Ne znam od kud da počnem. Norris je imao odličan start, Russell isto, no dobro što Russell nije uspio do kraja preći Sainza jer bi onda vrlo vjerojatno on vodio u 2. zavoju kako sam predvidio. Ovako je Norris išao zatvarati skroz unutarnju stranu i zatvorio Hamiltona što je usput dalo i savršenu zavjetrinu Sainzu koji je poveo. Bilo je lijepo vidjeti Ferrari na vrhu prvih 10 krugova, ali vidi se da im motor još kaska i da stvarno nisu brzi na ravnicama. Nakon toga je Norris stvarno samo kontrolirao, a Ferrari ne znam što je radio i zašto su tako rano išli sa Sainzom u boks. Istina išao je pokrivati Strolla i Russella, ali imam dojam da bi oni malo zapeli u gužvi, pa bi Sainz kasnije svejedno izašao ispred. Makar ajde, Sainz je pred kraj utrke kad su Hard gume već dosta stare bile počeo pokazivati nekakvu brzinu. LeClerc je zato imao odličan tempo, očito nadogradnje rade. Na početku cijelo vrijeme ispred Verstappena, a kasnije, nakon greške kad ga je Verstappen prešao ga je sasvim solidno pratio. Ali onda su mu prvo ukenjali boks kad su bili 6 sati duže nego što su trebali i onda još na kraju nisu ni otišli po gume za kišu pa je bio raspad sistema. A što je najbolje, LeClerc je bio skoro najbrži na kraju i da nije bilo kiše vjerojatno bi prestigao Verstappena. Da nije bilo ni lošeg boksa gdje je izgubio jedno 4,5 pozicija i na to trošio vrijeme, mislim da bi LeClerc uspio preći do kraja i Verstappena i Alonsa i možda Ricciarda i završio bi 4. ili 5. S obzirom gdje je startao, obečavajuće su nadogradnje Ferrarija.
Da se vratim na Norrisa, stvarno je briljantno vozio. Na startu mu se ne može zamjeriti, pole u Sočiju je možda i 2. ili 3. tek najbolja pozicija. Kasnije kad je poveo stvarno je povećavao prednost, čak i pred kraj napravio najbrži krug na starom Hardu. Hamilton ga je dostizao, ali dojma sam da bi izdržao napade do kraja jer su jednostavno prebrzi na ravnom. A sad što se tiče zadnjih par krugova, treba ga pohvaliti za muda kad je odriješito rekao ne dok je kiša padala samo u 2 zavoja, mislim da Hamilton nije bio toliko siguran i 2 kruga je samo pratio Norrisa. Ali onda su donijeli odličnu odluku (Mercedes), ušli u boks u savršenom trenutku i onda samo pazili da se ne izvrti. Zašto je Norris ostao tako dugo vani ne znam, zar nisu oni vidjeli da pljusak dolazi i jednostavno su mu morali narediti da dođe u boks krug nakon Hamiltona. Isitna da bi se time pomirili sa drugim mjestom (jer je već počela kiša dosta jače padat u tom prvom krugu sa Hamiltonom na intermediju, a da ne govorim i onaj krug kasnije, tu je Norris valjda bio minutu sporiji neg svi ostali), ali to su morali odraditi, pa ne možeš sa slickom na onom pljusku, čudo da se nije skucao u zid. No svakako bi bilo zanimljivo tih zadnjih 7 krugova i bez kiše jer Hamilton treba razmišljati i o prvenstvu i dodatnih 7 bodova bi mu dobro došlo. Što se tiče njega, nema se šta reći. Dobro je čuvao gume na početku, izbjegao je sudare, a bilo je prilike da se dogode i kasnije kad je dobio malo zraka, redao je najbrže krugove i onda lagano imao osigurano barem 2. mjesto. Na kraju su donijeli odličnu odluku i došli do 100. pobjede. Svaka čast Hamiltonu na tome, tko zna kad će netko opet doći do toga, ako će i ikada.
Verstappen odlično vozio prvu polovicu utrke, ali onda suluda odluka boksa RBR-a. Zašto su išli u isto vrijeme u boks kad i Hamilton i dalje mi nije jasno. Umjesto da iskoriste Hard gume još malo i onda budu brzi kasnije na Mediumu. Pa nije im cilj valjda pobijediti Hamiltona bio, nego limitacija štete. A da su ostali duže u prvom stintu, Verstappen bi sigurno došao negdje do 4. mjesta što je dovoljno dobro ako bi Hamilton završio drugi. Ovako bi završili 7., vjerojatno i 8. zbog LeClerca, no ovaj put je kiša spasila RBR. Verstappen se dobro snašao ona prva 2 kruga na slicku dok je bilo malo mokro, ušao u boks u savršenom trenutku i onda završio 2. Ali i to je odlika odličnih vozača, iskoristiti i one najmanje prilike koje ti se pruže. Na kraju i Sainz na postolju tako da sam ipak zadovoljan. Kad su mu ono u zadnjoj trećini utrke rekli da je P5 maksimum, čovjek je valjda rekao ne može, počeo voziti odlične krugove i onda dobro iskoristio kišu.
Kad smo kod kiše, e kakav je to bio naboj adrenalina u meni kad sam 7 krugova prije kraja vidio publiku da navlači kabanice i kišobrane. Podsjetilo me na 2 legendarne utrke iz 2008. Belgiju i Brazil. Isto je krenula kiša na samom kraju. U Belgiji smo tada imali genijalan obračun Raikkonena i Hamiltona za pobjedu. Obojica na slicku zadnja 2 kruga i odlučili tako voziti do kraja unatoč sve jačoj kiši. Mislim da su se jedno 5 puta izmjenili u vodstvu i izvrtili na stazi dok se Raikkonen nije razbio krug i 200 metara prije kraja. I onaj Brazil koji nam je valjda pružio najluđu završnicu prvenstva nekog sporta ikada. Tako me jučerašnja utrka podsjetila na to. Kiša je krenula, ali ne odmah jako. Rizik je velik, svašta se može desiti do kraja... i stvarno se desilo. Pratio sam valjda sa 120% koncentracije Norrisa i Hamiltona, ali doslovno sa strane sam gledao onaj poredak od 3. do 8. tu se jedno 50 puta sve izmijenilo. Perez, Sainz, Alonso, Ricciardo, Verstappen, LeClerc. Mislim da su sva šestorica u tih par krugova barem u jednom trenutku bilo na 3. mjestu. Ja se nadam da će F1 dat onboard sviju tih par krugova jer me baš zanima što se točno dogodilo.
Na kraju su zapravo savršeno zvali u boks Mercedesi i Verstappen. Jer Bottas je negdje sa 14. skočio na 5. mjesto. S obzirom kako se branio protiv Verstappena i stvari koje je poslije utrke objavljivao na Instagramu, uopće me ne bi čudilo da je skroz bezvoljno vozio. Jer Mercedes je definitivno imao brzinu. No kažem, Bottas i Verstappen su ušli u boks u savršeno vrijeme i time jako profitirali. Ali su zato zeznuli skroz Pereza i Alonsa. Njih dvojica su se borili za 3. mjesto kad je krenula kiša i onda odjednom skroz pali. Očito su i oni fulali ulazak u boks jer nema šanse da tako lako padneš sa 3. i 4. na 6. i 9. mjesto. Da su oni ušli u boks kad i Mercedesi i Verstappen, Alonso i Perez bi završili 2. i 3. iza Hamiltona ako se ne varam. LeClerc, kao i Norris isto totalno profulao sa rizikom.
Od ostalih, Kimi se super snašao na kraju i pokupio lijepe bodove. Russell odličan na početku, imao solidan tempo i držao to 3. mjesto. No onda ušli u boks prerano i jbg, na kraju je bod sve što se uspjelo spasiti. Očekivao sam i više od Alpha Taurija, a Stroll nastavlja sa retardiranom vožnjom, drugi vikend za redom skoro izbacio iz utrke Vettela.
Sve u svemu, preluda utrka. Da je i suho bilo do kraja bila bi jako dobra, ali kiša nam je samo podarila klasik. Prvenstvo i dalje nevjerojatno zanimljivo. Sad slijedi Turska. Ako bude kiše, vjerujem da opet imamo ludnicu kao i prošle godine, ako bude suho, napokon ćemo vidjeti ove bolide sa full gasom u zavoju 8. A i na suhom će bit super, jer je to staza na kojoj se može preticati. A i treba vidjeti Ferrari hoće li imati odličnu brzinu tamo. Jedva čekam!