Pogledao sam još jednom utrku na SPTV, to je bila snimka sa Arene. Mislim zabavni su bili Novak i Vetma, ali nemjerljivo je to sa Sky Sportsom. Brundle/Crofty duo je jednostavno kilometrima ispred. Naši su jednostavno malo pogubljeni nekad (tipa začudavali se zašto je Giovinazzi išao u boks odradit kaznu, ili im nedostaje entuzijazma u nekim ključnim trenutcima). No dobro, nije to bitno. Bitna je utrka koja će sigurno postat klasik, pogotovo one 2/3 kasnije, tj zadnjih 35 krugova gdje smo imali luda događanja i odlične obračune.
Nevjerojatno je koliko je sve ljepše kad nemamo istu trojku stalno na postolju. F1 jednostavno mora nešto napraviti da makne tu dominaciju Mercedesa. Svaka čast njima, genijalni su i pišaju po drugima, ali radije mi daj 5 krugova Italije 2020. nego 1000 krugova Belgije 2020. One ideje o obrnutom gridu i nisu bile najbolje prihvaćene ranije ove godine kad se o njima pričalo, a sad smo samo djelomično vidjeli to danas i bilo je genijalno. A zamislite sad i Williamse i Hassove na vrhu još. Kakva bi to ludnica bila. Ali samo kao kvalifikacijska utrka, ne kao startni poredak za glavnu utrku.
Što se tiče samih rezultata, mislim da je ovo najneočekivanije postolje možda u povijesti, ali ako ne u povijesti onda definitivno u zadnjih 14 godina odkad pratim F1. Imali smo iznenađujućih pobjednika poput Vettela 2008. ili Maldonada 2012. Imali smo i iznenađujućih podija kao Brazil/Njemačka prošle godine, Stroll 2017. itd, ali uvijek je netko na podiju bio od top vozača. Čak i zadnji put kad je pobjedio netko tko nije iz velike trojke (Merc, RBR, Ferrari) to je opet bio Raikkonen prije više od 7 godina, ali Lotus je tad bio odlična momčad, a i na postolju su bili Alonso i Vettel. Ovako baš da su 3 outsidera (ili barem vozači od kojih se ne očekuje postolje pored Hamiltona, Bottasa i Verstappena) bila na postolju, ja se iskreno nemrem sjetit kad je nešto slično bilo. Možda jedino uzet nešto iz 2009., ali ta je sezona ionako luda bila, na svakoj utrci druga momčad na poleu.
Istinki mi je drago zbog Gaslya, svašta je čovjek proživio u zadnjih godinu dana, ali ove sezone briljantno vozi i iskreno me zanima što će u RBR napraviti jer Albon se baš mući i kao da ga je psihički uništilo ono izlijetanje na početku godine u Austriji gdje bi realno pobjedio da ga Hamilton nije izvrtio. Istini za volju, imali su puno sreće sa SC-om i crvenom zastavom, ali svejedno je fantastično odvozio drugu polovicu utrke i zadržao Sainza iza u realno sporijem bolidu. Sainz je isto briljantno odvozio i isto je zaslužio pobjedu. Realno je bio 2. najbrži čovjek danas i da nije bilo Magnussenovog i LeClercovog odustajanja svejedno bi bio 2. po tempu iza Hamiltona. Čovjek da nema toliko nesreće ove godine (a realno da nije bilo crvene zastave, vjerojatno bi Sainz pobjedio) mislim da bi 4. u poretku vozača bio. I zato mi je stvarno žao što sljedeće godine ide u traktor iz momčadi u kojoj se čak i može boriti za postolja. Ali ako ništa drugo, ako Ferrari proradi jednog dana, bit će zanimljive borbe između njega i LeClerca. Stroll nije vozačina, ali ajde mora mu se priznat da se uvijek snađe u kaotičnim trenutcima i da je bolje startao na restartu (odlično novo pravilo, mislim od prošle godine, da se nakon crvene zastave ima ponovni restart. Baš pridodaje napetosti. Crvenu zastavu ionako imamo možda svakih par godina, pa dobro dođe ovaj restart), tko zna, možda bi pobjedio jer je definitivno kasnije imao tempo na razini Gaslya i Sainza. Od ostalih Norris isto super, Bottas teška truba, jebote, mislim da je danas jedino Raikkonena prošao, inače samo gubio pozicije. Hamilton dosta dobar recovery, ali vidi se da ovo ograničenje modova ipak utječe u utrci na Mercedes, barem dok su iza nekoga jer definitivno ne mogu baš lagano prolazit. Renault/Alpine možda malo razočarali, a Perez se isto mogao borit za postolja da ga nisu zajebali u boksu gdje je izgubio nekoliko pozicija, a i na restartu je imao neke 'probleme' sa Verstappenom (tih par krugova oko restarta mi je stream stekao pa nisam baš sve pohvatao što se događalo) tako da me baš zanima što bi bilo da je na restartu bio odmah iza Norrisa, a ne skroz iza. RBR baš loše, iskreno me zanima sljedećih par utrka koje su klasičnije F1staze gdje nije sve full gas i kako će tamo funkcionirat ovo ograničenje modova, hoćemo li možda nadalje uvijek imat lude dvoboje iza Mercedesa kao što smo realno danas imali.
Stvarno se veselim nastavku sezone. Baš je trebala ovakva luda utrka, da ubije malo tu sterilnost. Sada dolaze nove staze, midfield se čini jako kompaktan, modovi su ograničeni, još se ponadat da će se ove rijetke greške Mercedesa ponovit i moglo bi biti zanimljivo. Ali to su samo moje želje. Uživajmo u ovim stvarima dok možemo 🙂