Proizvođač: Nintendo R&D4
Izdavač: Nintendo
Platforme: NES/Famicom
Izlazak: 1986./1987.

- prvi dio serijala kreirali su Shigeru Miyamoto i Takashi Tezuka
- priča je smještena u kraljevstvo Hyrule u kojem Link mora prikupiti 8 fragmenata jednog dijela Triforcea kako bi spasio princezu Zeldu od antagonista Ganona
- hibrid akcije, avanture i RPG-a s pogledom odozgo i kretanjem u svim smjerovima nudio je veliku slobodu igračima prilikom istraživanja
- popraćen je odličnim kritikama i prodajom većom od 6.5 milijuna primjeraka te se smatra jednom od najutjecajnijih igara svih vremena

Proizvođač: Nintendo R&D4
Platforme: NES/Famicom
Izlazak: 1987./1988.

- drugi dio serijala direktni je nastavak prethodnika; Link opet mora spasiti princezu Zeldu koja je začarana čarolijom sna
- specifičan nastavak u kojem je uvedeno više RPG elemenata, poput iskustvenih bodova te platformske side-scrolling dionice
- igra je dobila vrlo dobre kritike te ostvarila također dobru prodaju od oko 4.4 milijuna primjeraka

Proizvođač: Nintendo EAD
Platforma: SNES
Izlazak: 1991./1992.

- po stilu gameplaya treći dio serijala vraća se korijenima originala, no s nešto većom linearnošću i jasnijim smjernicama za igrače
- Link ponovo mora spasiti Zeldu, kao i nasljednice sedam mudraca, od glavnog negativca Ganona
- ovaj nastavak je uveo mnoge elemente koji su se zadržali kroz serijal poput paralelnih svjetova, Master Sworda i drugih pomagala i oružja
- igra je odlično prihvaćena od igrača te ostvarila prodaju od oko 4.6 milijuna primjeraka

Platforna: GB
Izlazak: 1993.

- prva Zelda za prijenosnu konzolu, ujedno i prva u kojoj se ne pojavljuje sama princeza Zelda
- priča se ne odvija u Hyruleu nego na Koholint otoku na koji Link dolazi nakon brodoloma; cilj mu je pronaći osam instrumenata kako bi probudio Wind Fish koja će ga vratiti kući
- gameplay mehanika uglavnom slijedi prethodnik, s time da ima određenih side-scrolling segmenata
- 1998. objavljena je verzija u boji za GBC sa dodatnim dungeonom
- igra je također dobro prihvaćena od igrača, a obje verzije su prodane zajedno u oko 6 milijuna primjeraka

Platforme: N64; 3DS
Izlazak: 1998. (N64), 2011. (3DS)

- prva Zelda sa 3D grafikom postavila je mnoge temelje za serijal, kao i sam žanr akcijskih avantura
- također, prva Zelda na kojoj je kao jedan od redatelja radio Eiji Aonuma, sadašnji producent serijala
- Link ponovo mora spriječiti Ganona da ne zavlada Hyruleom, pri čemu će se kretati kroz dva vremenska razdoblja
- u igri se prvi puta pojavljuju Epona i Deku Tree kao i pomoćnica koja prati Linka u njegovoj avanturi, a velik je naglasak i na upotrebi glazbe pri progresu kroz igru
- igra je ostvarila ogroman uspjeh (preko 7 milijuna prodanih primjeraka, prosjek ocjena 99/100) te se smatra ne samo najboljom Zeldom već i jednom od najboljih igara uopće
- 2003. godine objavljeno je reizdanje za GC zajedno sa Master Quest verzijom koja donosi drukčije raspoređene zagonetke i protivnike
- 2011. objavljen je remake igre za 3DS sa poboljšanom grafikom i prilagođenim kontrolama, a također je uključena i Master Quest verzija

Platforme: N64; 3DS
Izlazak: 2000. (N64), 2015. (3DS)

- direktni nastavak Ocarine of Time smatra se jednom od "mračnijih" Zeldi u serijalu
- priča se odvija u svijetu Termine kojoj prijeti pad Mjeseca u roku od 72 sata; Link će opet morati koristiti okarinu i vraćati se na početak prvog dana kako bi spasio svijet od katastrofe
- igra je ispunjena mnogim mini-igrama i sporednim misijama u koje su uključeni drugi stanovnici Termine
- pored manipuliranja vremenom, u fokusu igre su i razne maske koje Linku daju određene sposobnosti koje su važne za napredovanje kroz igru
- igra je ostvarila prodaju od preko 3 milijuna primjeraka, a i kritika i igrači su je odlično prihvatili, iako nije ponovila uspjeh Ocarine of Time
- poput OoT i Majora's Mask je prerađena za 3DS, a osim bolje grafike donosi i određene promjene u gameplayju

Proizvođač: Flagship/Capcom
Platforma: GBC
Izlazak: 2001.

- Oracle of Ages i Oracle of Seasons su sljedeće dvije "prijenosne" Zelde te koje su objavljene simultano, a obilježavaju prvu suradnju na serijalu između Nintenda i Capcoma
- gameplay mehanike su klasične za serijal (istraživanje vanjskih lokacija i dungeona te sklupljanje raznih predmeta) s pogledom iz gornje perspektive kao u Link's Awakening
- OoA je više fokusiran na akciju (u kojoj Link putuje kroz razna vremenska razdoblja), a OoS na zagonetke (Link manipulira godišnjim dobima)
- za pravi kraj priče potrebno je proći obje igre, a završetkom jedne dobije se šifra koja se koristi u drugoj igri
- obje igre su jako dobro ocjenjene od kritike (nešto iznad 90%), a zajedno se prodale u oko 8 milijuna primjeraka

Proizvođač: Nintendo/Capcom
Platforma: GBA
Izlazak: 2002./2003.

- modificirani port trećeg dijela Zelde sa SNES-a uz prvu multiplayer Zeldu (za dva do četiri igrača) Four Swords koji služi kao 9. nastavak serijala
- Four Swords je sličnog gameplayja kao A Link to the Past u kojem igrači moraju zajedno surađivati pri borbi i riješavanju zagonetki, a natječu su u skupljanju rupeeja
- 2011. je objavljen Four Swords: Anniversary Edition za DSiWare sa opcijom samostalnog igranja i dodatnim sadržajem

Platforme: GC; Wii U
Izlazak: 2002./2003. (GC), 2013. (Wii U)

Platforma: GC
Izlazak: 2004./2005.

Proizvođač: Flagship/Capcom
Platforma: GBA
Izlazak: 2004./2005.

Platforme: GC, Wii; Wii U
Izlazak: 2006. (GC/Wii), 2016. (Wii U)

Platforma: DS
Izlazak: 2007.

Platforma: DS
Izlazak: 2009.

Platforma: Wii
Izlazak: 2011.

Platforma: 3DS
Izlazak: 2013.

Proizvođač: Nintendo EPD/1-UP Studio/Grezzo
Platforma: 3DS
Izlazak: 2015.

Proizvođač: Nintendo EPD
Platforme: Wii U, NS
Izlazak: 2017.

2 godine kasnije

Prešao sam Twilight Princess, Skyward Sword, Wind Waker, sad igram Ocarinu za GC i Four Swords, planiram također Minish Cap i Phantom Hourglass na DS-u. Inače slabo igram handheld u zadnje vrijeme ali zbog Zelde sam nabavio DS i mislim da će ove zime noćne smjene brzo prolaziti.

10 dana kasnije

I koja ti je najbolja? Ja sam također prešao te tri a najbolja mi je Twilight Princess (prešao dva puta. jednom na GC i jednom HD za Wii U)

Odigrao sam sve i svašta i definitivno mi je Zelda u top 5 svih vremena. Can't wait za Breath of the Wild i nadam se da će izaći na proljeće kao što je bio plan..

TP I meni vrh.

Moja povijest igranja Zelde: A Link to the Past (nekoliko puta SNES verzija, jednom GBA), Ocarina of Time (dva puta GC, jednom 3DS), Majora's Mask 3D (3DS), The Wind Waker (dva puta GC, jednom Wii U), The Minish Cap (GBA), Twilight Princess (dva puta GC, jednom Wii, trenutno dovršavam na Wii U), Phantom Hourglass (DS), Spirit Tracks (DS), Skyward Sword (četiri puta na Wiiju), A Link Between Worlds (3DS) te od spin-offova Link's Crossbow Training (Wii) i kampanja Hyrule Warriorsa (Wii U).

Vjerojatno ću kupiti NES mini pa prođem i prve dvije Zelde, a putem emulatora na Wiiju još imam Link's Awakening, Oracle of Ages i Oracle od Seasons za odigrati.

Miljenik mi je Skyward Sword.

Igram Minish Cap na PSP preko emulatora, odlična igra!

17 dana kasnije

Upravo završio Minish Cap, to mi je uz TP, WW,  SS četvrta odigrana Zelda. Imam Phantom Hourglass i Spirit Track te Link between Worlds na lageru, mislim da ću prvo ove dvije starije pa možda nabavim Ocarinu za 3DS da ju riješim prije LBW. Iako mislim da je nebitan redoslijed, uglavnom je svaka radnja za sebe osim PH koji je direktan nastavak na WW i Majoras Mask koja se dešava odmah nakon OOT. BTW, je li bolje OOT igrati na 3DS ili GC?

BTW, je li bolje OOT igrati na 3DS ili GC?
Meni je bilo nesto bolje odigrati ju na 3DS-u, bez obzira na manji ekran. A 3D efekt mi takodjer bilo bolje nekad ukljuciti, nekad iskljuciti.

I meni se više sviđa što 3DS verzija ima detaljnije likove i teksture, to na malom ekranu još bolje djeluje. Igrao sam GC verziju na Wii, zaboraviš nakon nekog vremena da je to igra iz 1998. Ako nabavim za 3DS ok, ako ne bit će i GC dobra.

21 dana kasnije

Trenutno igram Spirit Tracks, to mi je 8. igra u serijalu a jos me ceka Majoras Mask koju trazim za 3DS i eventualno Four Swords Adventure za GC prije nego li nabavim WiiU i BotW.

6 mjeseci kasnije

Ono kad počneš igrati Link's Awakening za GB i shvatiš koliko joj je Link between Worlds slična. Good times.

Link's Awakening za GB
Moja prva Zelda i razlog zbog kojeg sam se zaljubio u serijal. Živi dokaz da tehničke limitacije pravim kreativcima nikad nisu bile prepreka da naprave čuda. Uživaj, kolega. :

2 mjeseci kasnije

Uspio sam si obrisati save na GB verziji pa instalirao onu za GBC, a bome i Oracle od Ages.

Zanimljivo kako Nintendo godinama, desetljećima prodaje istu formulu i upravo to oduševljava. Najmanje Zelde su dobre poput najvećih. 3DS nikad neću prodati a Majoras Mask još bezuspješno tražim.

3 godine kasnije