Da ne ulazim u sve ovo, nemojte ipak izjednačavati Real i Barcu s trenutnim PSG-om. Real je u vrijeme triplete u Ligi Prvaka trošio ustvari jako malo. Čak ako odete u sezone ranije i u vrijeme kad se dovodio Modrić i Bale su se prodavali Higuain, Albiol, Ozil i nije bilo sezone da je Real otišao u veći minus od 60 milijuna eura što je za današnje pojmove sitniš. Sezonu prije osvajanja prve od tri LP kad su doveli Jamesa i Kroosa su prodali Di Mariu i Moratu, a u jednom prijelaznom roku su upisali mislim čak 100 milijuna eura profita samo od poslovanja na tržištu igrača. Iako i dalje imaju taj dojam Galacticosa, Perez ustvari radi izuzetno čist i često profitabilan posao te mu se gotovo nikad ne događa da upadne u probleme s plaćama i ugovorima.
Barcelona je imala period puno slabijeg poslovanja jer su bile tri uzastopne sezone s prvo -80ak milijuna radi Neymara, pa -100injak radi Suareza, Mathieua, Vermaelena, Rakitića, ter Stegena i onda katastrofalan prijelazni rok 16/17 kad su otišli u -90 radi Andrea Gomesa, Alcacera, Dignea, Cillessena i Umtitija.
Kasnije su prodavali puno, ali su isto bili suludi prijelazni rokovi i opet ogromni minusi (kada su dovedeni Dembele, Coutinho, Paulinho i Semedo je to bilo -150 mil). Sam slučaj Griezmann je za promatranje na fakultetima valjda. O Coutinhu i njegovoj plaći da ne pričamo.
Razlika u potrošnji između ta dva kluba u zadnjih 5 sezona prije ove je valjda nekih 300injak milijuna eura, a ako pričamo o zadnjih 10 sezona Barcelona je 4. najveći potrošač love u svjetskom nogometu. Real nije ni u top 20. Jedni Wolvesi i Aston Villa, pa čak i Brighton, su više novaca potrošili na transfere od Reala. Ono gdje Real zna najebat su potraživanja agenata i plaće (Hazard i Bale), ali kad se sve zbroji, mislim da bi jedno 20 klubova nazvao plaćenicima prije njih. To sve vodi ka tome da se mora dogoditi uskoro neki prijelazni rok di će Real eksplodirat i oni bi mogli bez jebemti čak priuštiti i Haalanda i Mbappea, ali mislim da znaju i sam da time ne rješavaju problem čitave vezne linije i obrambene pozicije. Ako ćemo tražiti izvor umjetnosti kluba onda se jbg moramo vraćati do prvih Galacticosa, a onda i do kralja Franca.
Ono što Fićo govori i što je u pravu, je da je trenutni model poslovanja Barcelone nebo i zemlja naspram dosadašnjeg. Igrači ne dobivaju toliko sulude plaće, dobivaju igrače koji su im fit u sistem a stigli su besplatno, a financijski će rasti zbog novih sponzora ili odlascima nekih preplaćenih. Njihove mogućnosti će se otvoriti radikalno recimo samo odlaskom Coutinha. Najbolji primjer je Kessie sada. Čovjek ima godišnju plaću onoliko koliko Aston Villa plaća postotak Coutinhove plaće na posudbi, a plaćaju 20%. Jasno je ko dan da se takve stvari neće događati, tj. ako hoće dogodit će se za Haalanda i nikog više. Ako to ukombiniraš s činjenicom da je jasno kao dan što Barcelona želi na terenu, naravno da je priča pozitivna. Tu se razlikuju stvari od Reala, jer Real je godinama dobro sve radio na tržištu, imaju sada love mogu sastaviti što hoće. No, oni ne znaju što hoće. Ne postoji trenerska filozofija niti idejna filozofija. Puno se pričalo o Rudigeru npr. Ok, čovjek je odličan igrač. Što Rudiger donosi Realu u onom sistemu od neki dan ako znamo da frajer voli otići 50 metara naprijed od svog gola? Mbappea ćeš uklopiti u što god, to je jednostavno. Dugoročnog plana osim toga nema i oni bi se mogli pretvoriti u PSG ako ga ne naprave. Od Barce je prethodni predsjednik to radio, ali je rezultat ipak izvlačio kad je mogao Messi, no sada rade jasne poteze. Znaš zašto je doveden Kessie, znaš zašto je ball playing stoper kao Christensen idealna iduća meta. Dovraga, s onim presingom možda bi i oni trebali uzeti Rudigera da frajer ode u presing na kolegu stopera iz druge ekipe.