Kakav savršeni dan jučer, mislim da je i blowfish napisao nešto slično iza. Baš povratak vjere u nogomet. Koliko smo puta pisali da LP nije zanimljiva, da se vrte uvijek ista imena, da su utakmice odlučene već pri izvlačenju, a sada imamo u polufinalu Romu i Liverpool. Jebeno nevjerojatno, pogotovo ako se uzmu u obzir šanse za to na početku sezone, ali bome i pri izvlačenju parova (ok Liverpool još ajde, ako je netko bio sposoban proći City su oni, ali Roma, pffff).
Krenimo upravo s Romom. Ovo je bila jedna od taktički najsavršenijih utakmica neke ekipe koje sam ja gledao, ali uvelike je pomoglo i to što su ključni individualci gazili. Džeko je odigrao najbolju partiju nogometa koju neki target man može odigrati. Zabio gol, izborio 11 metara, odvlačio suparnike, stvarao prostor, bio martinela koja nije gubila dvoboj, jednostavno perfektno. Sredina i bekovi igrali strahovito okomito i radila nevjerojatan presing, ali to su smjeli zbog tri neopjevana heroja, Fazia, Jesusa i MANOLASA. Uz pomoć krila/bekova, ova trojica su zatvorila valjda sve i jedan prilaz, toliko se pametno postavljali, namještali zaleđa, puhali za vratom svakom protivničkom igraču, a koliko je puta Kostas očistio loptu kada je bila panika samo je i pošteno da je zabio taj pobjednički gol.
Također ogromna pohvala ide i Di Francescu, kako proaktivan trener. Promjenio je taktičku formaciju tri puta tokom igre i svaki put na štetu Barce, a na korist Rome. Pogled na licu Albe i Umtitija kada se odjednom stoper Fazio pojavljuje na desnom krilu, a izvršena na terenu sto i jedna rošada od strane Rome čime se stvara šansa za gol Schicka (koji je nažalost mašio) je rekla sve. U menadžeru se ne može nacrtati što su oni sve izvodili sinoć i ovo je uz predstavu igrača bila i predstava trenera. Dominacija u svakom segmentu igre. Barca je ušla olako u partiju, ovi su ih izjebali i iznenadili sa svakim potezom na terenu i izuzetno mi je drago što će Serie A imati jednog predstavnika u polufinalu. Da mi je taj dan bilo biti Rimljanin.
Što se tiče engleskog dvoboja, Liverpool je istina ušao slabije u utakmicu. City je ubacio u višu brzinu u prvom poluvremenu, ali nakon dugo vremena i puno utakmica sa nikakvom defenzivom, ovaj put je ona napravila svoje. Lovren je odigrao jednu od najboljih utakmica u crvenom dresu, ali i čitava obrana + Karius su djelovali nekako ozbiljnije i sigurnije unatoča konstantnom pritisku.
Sudac ovog dvoboja se doduše nema čime pohvaliti. Prvi gol Citya je neregularan jer se radilo o očitom prekršaju nad Van Dijkom i nije mi jasno kako netko nije vidio da ga je ovaj s namjerom odnio van terena. Ne radi se o remplanju, radi se o igraču koji trči uz aut linijom i koji biva vlaovićevski evidentno odgurnut silom s terena.
Gol Sanea koji je označen zaleđem je sporan i možda je trebao biti priznat, ali uputit ću vas, kao što mi avatar to nalaže na posljednji seminar Fife održan u Genevi gdje su još jednom revidirana pravila igre.
A player in an offside position commits an offence by "gaining an advantage by playing the ball or interfering with an opponent when it has ... rebounded or been deflected off the goalpost, crossbar or an opponent" and on the other hand "A player in an offside position receiving the ball from an opponent who deliberately plays the ball (except from a deliberate save by any opponent) is not considered to have gained an advantage."
Dakle u toj situaciji se mora uzeti u obzir da li je Milner s namjerom igrao loptom ili se radilo o lopti odbijenoj od njega. Jer ako se odbila od njega, a Sane je stajao iza posljednjeg igrača, radi se o ofsajdu. Naravno treba povući i crtu da li je Sane uopće stajao iza njega. Ukoliko se potez Milnera smatra namjernim igranjem lopte, tada se ne radi o zaleđu.
Bilo kako bilo, čak i ako zaključimo da je potez išao na štetu Citya, jednako tako im je na korist išao potez kojim su zabili jedan jedini gol Liverpoolu u dvije utakmice. Ne vidim kako tu možemo pričati o Cityu koji je trebao proći dalje.
Malo konzervativniji Liverpool u ovoj utakmici, ali tako je to morali i biti. Ne može ni Klopp uvijek gung ho igrati, niti treba, što je dokazao uostalom i u ovoj situaciji. Srce je na mjestu kad ih vidim opet ovako visoko u Europi.
Eh da, pohvale Milneru na odličnoj partiji.