Ovaj pothvat je gotovo pa nemoguće opisati, pogotovo kada se pogleda stanje i dinamika modernog nogometa danas. Koliko smo ih puta samo mi otpisali ovdje, a kamoli ne razni novinari i premierligaški stručnjaci, pa su nam iz kola u kolo dokazivali suprotno. Stvarno je nemoguće izdvojiti samo jednog Vardya ili Mahreza kada su toliko toga donijeli i drugi, i to sve redom igrači koji su bili nigdje prije ovoga.
Jedan Kasper Schmeichel je muku mučio da se izbori ispred Bena Hamera i Schwarzera na golu i nije bio smatran nekim top golmanom unatoč prezimenu da bi sada već stizali pozivi iz Katalonije. Jedan Danny Simpson koji je bio sinonim za propuh na desnom beku i koji je do danas bio najpoznatiji po tome što je istukao svoju bivšu djevojku i majku svoga djeteta je postao jedna od ključnih karika u obrani. Wes Morgan i Huth, ljudi koji na menadžeru imaju acceleration i pace 8 od 20, ne samo da su činili bedem u obrani, već su nebrojeno puta bili ključni igrači kada nitko nije mogao probiti protivnika, a oni bi iz kornera se nadvili iznad svih. Fuchs, kojeg je Schalke pustio besplatno smatrajući da sa 30 godina više ne može pružati partije na nivou na kojem oni žele još jednu sezonu zaredom, samo da bi bio možda i najbolji lijevi bek lige (iako je Rose izabran za to). Još uz njih je nevjerojatno da je čak i Ritchie De Laet povremeno nalazio mjesta u toj obrani, a gotovo da nema nesigurnijeg braniča u ligi od njega.
Nadalje, veza da može biti toliko dobra u svim fazama igre je također jedno od "čuda". Spomenimo odma u glavu Mahreza. Ja vjerujem da se većina vas sjeća prošle sezone i vjerujem da se većina sjeća da tog Mahreza nije bilo na mapi. Čovjek je igrao većinu susreta, 30ak sigurno u svim natjecanjima, i njegov impact je bio toliko slab da je redovito umjesto njega ulazio Schlupp, Nugent ili Kramarić. Napadači sa dobrom podrškom mogu preokretati tako svoje sezone, što se recimo odnosi na Vardya. Za njega mi nije toliko čudno što je zabio koliko je zabio jer ipak je imao već jednu dobru sezonu u Championshipu s njima, i prošle godine kada je zabio samo 5 komada su se dale vidjeti neke naznake da frajer ustvari zna što radi, ali da mu popularno rečeno nema tko dati loptu. Ali Mahrez, da se u roku jedne sezone pretvori od frajera kojeg su zaustavljali Daniel Lafferty i Curtis Davies u ovo je bolesno.
Igrač kojeg gledam već godinama i koji je redovito karakteriziran kao najtipičniji Championship igrač koji se potpuno gubi u susretu s Premierligašima je Drinkwater. Prošle godine je frajer direktno skrivio Leicesterove poraze barem 5 puta svojim krivim dodavanjima, da bi danas bio konkurent za reprezentaciju, te da ima među boljim pass completionima u ligi. O Kanteu nemogu previše govorit što se tiče prošlih predstava jer moram priznat da nisam čuo za zadnjeg veznog iz 13og kluba na tablici Ligue 1, ali ono što je pokazao ove sezone je majka i da moram izabrati tri ključna igrača za Leicester ove sezone, on bi bez razmišljanja bio taj treći. Takvu igru na zadnjem veznom nisam vidio od Makelelea. Treba tu još spomenuti i Albrightona, meni osobno iznimno podcijenjenog igrača koji mi se svidio još u Villi; Kinga, momka koji je jedini produkt njihove omladinske škole; i Schluppa, čovjeka koji je ove sezone pao u drugi plan, no ipak profesionalno odrađivao posao kad je trebalo.
Napad je područje na kom se još može poraditi, no prvo se mora još jednom pohvaliti Vardya. Dokazao se kao strašna radilica, classy finisher, čovjek koji postavlja tempo za gotovo cijelu momčad, te se zna sjajno pozicionirati. Uistinu kompletan napadač sa Olićevskim pristupom igri. S druge strane, Ulloa i Okazaki, bez obzira na neke ključne golove, pogotovo ovog prvoga u odsudstvu Vardya ili u onim kratkotrajnim bljeskovima kada nije bio u formi, po meni nebi trebali biti igrači na koje bi se Leicester trebao oslanjati i sljedeće sezone. Shinji mi je jednostavno igrač koji nit smrdi niti miriši, i unatoč i njegovoj sjajnoj radnoj etici, mi je prečesto djelovao izgubljeno na terenu. Ima on svojih kvaliteta, ali mislim, pogotovo nakon osvajanja titule, da se tu može pronaći i neka bolja opcija. Slično vrijedi i za Ullou, iako ima koristi od takve tarabe kada treba ganjati gol i kada se igra na duge lopte, nagledao sam se dovoljno njegovih promašaja i strah me da će ih jednom to koštati ako se budu oslanjali na njega.
Teško je reći što očekivati od njih sljedeće sezone. Svi ti igrači imaju još jednu sezonu u nogama, i uz adekvatna pojačanja (desni bek, treći stoper, jedan srednji vezni i rotacijska špica) i naravno uvjet da ne prodaju svoje najbolje igrače (što djeluje nemoguće, ali tko zna, možda ih ovakav uspjeh i ljubav od strane svih neutralnih fanova ujedini) se možda i može pričati o još jednoj dobroj kampanji dogodine, no kada krene tempo Europa - Liga, onda ćemo tek znati koliko su oni fizički i psihički stabilni i spremni za takav pothvat.