prayer Zato što je poanta tužbe da je developer generirao Steam ključeve i onda ih prodavao po nižoj cijeni na svojoj stranici. Koristio je Steam za marketing i onda postavio nekonkurentnu cijenu kako bi zaobišao 30% zarade po prodanom primjerku koji ide Steamu. Steam ključevi se mogu besplatno generirati i jedini uvjet je da je cijena jednaka kao ona na Steamu.

Ako ovaj proces potraje i završi kontra Valvea, onda je s Valveove strane najjednostavnije isključiti Steam Keyeve jer će developeri zlouporabljivati generiranje Steam ključeva i koristiti ga kao besplatnu platformu za marketing (kao što su firme radile kada su se reklamirale na Steamu i onda pobjegle biti ekskluzivno na EGS-u).

Fico Hvala na objašnjenju. Nije ni meni bilo jasno na prvu.

Fico prijateljica mi radi u jednoj domaćoj firmi za izradu video igara i ako se dobro sjećam, proces za dobivanje Steam stranice je dosta kompliciran a još i više za dobivanje ključeva tako da sumnjam da baš svatko može generirati ključeve. Iako kao što kažeš, ima puno sivih stranica za kupovinu ključeva isto tako imaš i 100% legalnih poput Humble Bundle ili sa fizičkih kopija igara koji dolaze sa Steam ključem. Mislim da će Valve samo postrožiti sankcije i pokrpati rupe za buduće kerefeke kao što su i napravili sa giftanjem igara kroz inventory.

prayer Stranice kao što su Humble Bundle i Fanatical dobivaju Steam ključeve direktno od developera/izdavača. Sive stranice dobivaju od raznih preprodavača i zbog toga postoji rizik da se kupcu ključ deaktivira ili da je čak već iskorišten.

Svaki developer ima pravo na beskonačan broj besplatno generiranih Steam ključeva, a ovo što sam spomenuo za cijenu je samo jedan od uvjeta generiranja ključeva. Developer je prekršio pravila korištenja, kažnjen je samo upozorenjem i onda je digao tužbu jer ih boli ego.

Ako Valve ide u postroživanje sankcija, to ih dovodi u rizik da se protiv njih digne anti-monopolistička tužba na koju će velike firme poput Epica rado uskočiti.

Jednostavno nema smisla više dopustiti besplatno generiranje ključeva za korištenje istih van Steama ako će ljudi samo koristiti Steam kao marketinšku platformu i generator besplatnih ključeva koje onda prodaju po jeftinijoj cijeni s punom zaradom.

prayer proces za dobivanje Steam stranice je dosta kompliciran

Bio nekad, nije više.

Fico ali kažem opet, niti je besplatno i niti je beskonačno. Ja se slažem stobom ali opet uzmi u obzir da pored Valvea imaš i Epic, Ubisoft, EA, GOG pa čak i konzole koji takve stvari dopuštavaju i nikad nikome ništa. Jest da je Valve najjači, ali konkurencije ima i ne mogu si priuštiti gubiti korisnike za takav potez.

prayer Netočno.

Prema službenoj dokumentaciji za developere koji stavljaju igru na Steam stoji sljedeće.

Steam keys are meant to be a convenient tool for game developers to sell their game on other stores and at retail. Steam keys are free and can be activated by customers on Steam to grant a license to a product.

We ask you to treat Steam customers no worse than customers buying Steam keys outside of Steam. While there is no fee to generate keys on Steam, we ask that partners use the service judiciously.

Q: How many keys can I request?
          A: You can request as many keys as you need, but your request will be reviewed on a case by case basis by Valve staff to make sure Steam customers are being treated fairly and keys are not being abused.

Ovdje postoji i dodatna metrika poput broja korisnika koji su wishlistali igru i sl.

Think carefully about how many keys you need. You may want to work with a smaller amount of keys and request more if necessary. Only provide as many keys to third party distributors as they will reasonably need. If you or any of your distributors make a mistake or something happens with those keys, you'll be in better shape if you don't have to worry about a large number of stolen keys. In general, you should treat keys like cash.

Ne znam za dućane van službenog MS Storea ili PlayStation Storea da prodaju ključeve, a isto tako nisam čuo ni za Nintendo, neka me se slobodno ispravi ako griješim. Prije bih rekao da je riječ o sivom tržištu.

Ubisoft i EA nisu nikakva konkurencija Steamu. To su platforme samo za njihove igre. GOG je poznat po tome da imaju mali promet i ograničenu ponudu jer nude samo DRM igre. Ostaje jedino EGS koji je i dalje mala beba naspram Steama, čak i za developere jer Steam ima puno kvalitetniju infrastrukturu za objavljivanje igara.

mjesec kasnije

Capcom Arcade Stadium:STREET FIGHTER II free

Ljudi, imam jedno pitanje vezano za Steam Wallet.

Imam nešto sitno u njemu za Marketplace, ali ne mogu ništa kupiti ni prodati jer traži podatke za račun (billing).
            Pošto transakcije obavljam putem PayPala te ne bih htio da mi Steam ima osobne podatke, da li mogu upisati lažne podatke ili moraju biti moji stvarni?

Torgue U pravilu je kršenje TOS-a ako daš lažne informacije, no s druge strane, ne znam provjerava li to uopće itko. To se koristi kako bi se izdao račun jer su obvezani zakonima Europske Unije. Jedino gdje oni to spremaju je arhiva za račune koje možeš i vidjeti na svom profilu te su vidljivi tebi i eventualno osoblju ako podigneš pritužbu ili treba dodatna verifikacija za povrat novca.

Međutim, ako koristiš PayPal, vjeruj mi, dao si već jako puno podataka ne samo njima, nego i jako puno third-party firmi. PayPal je rudnik informacija. I nikad nije kasno više izolirati podatke koje daješ, da se razumijemo, ali PayPal je baš agresivan u svom TOS.

Fico Međutim, ako koristiš PayPal, vjeruj mi, dao si već jako puno podataka ne samo njima, nego i jako puno third-party firmi. PayPal je rudnik informacija. I nikad nije kasno više izolirati podatke koje daješ, da se razumijemo, ali PayPal je baš agresivan u svom TOS.

Tom sam si i mislio, a za Steam mi je bila misao da ne moraju i oni znati. Džabe to kad već imaju od PayPala.

Torgue Ima određena komunikacija između PayPala i Steama, no ne dijele se svi podaci. Tj. možda se i dijele, no ne nužno. Primjerice, ProtonMail ima plaćanje preko PayPala, međutim u niti jednom trenutku ne daje tvoje korisničko ime kao podatak PayPalu, već samo da ide uplata na tvoj račun.

Uglavnom, najbolje da sam odlučiš, ja sam inače dosta frik za privatnost, no ujedno se i mora naći kompromis, a to jedino možeš sam za sebe odlučiti.

9 dana kasnije

Bome! Lovi se NieR: Automata.

mjesec kasnije

Besplatno za preuzeti do četvrtka (11.8).

mjesec kasnije

Originalna Mafia free na Steam-u.

Udrite i navalite, a u Steam Guideovima među najpopularnijima za originalnu Mafiju imate i upute kako vratiti staru glazbu koja je maknuta zbog licenciranja.

mjesec kasnije

Valve objavio datume za iduće tri velike akcije:

Autumn Sale 22. - 29. 11. 2022.

Winter Sale 22. 12. 2022. - 5. 1.2023.

Spring Sale 16.-23.3.2023.

Ukida se i Lunar New Year Sale.

Detaljnije možete pročitati ovdje.

Da nadodam, 3. 10. je Steam Next Fest pa će biti puno demo igara za isprobati. Među njima i Manor Lords!

Fico jebi se 😂

EDIT: Jel se craftanjem badgeova za vrijeme salea dobije vise experiencea?

6 dana kasnije

chono Zaigrao sam nekih 20 minuta, nisam više stigao, nadam se večeras i sutra više. Neoptimizirano je i zaključano je dosta toga, no sve je najavljeno da će tako biti i ovo je još žestoko u razvoju. Međutim, za mene je ovo kupovina. Atmosfera je nevjerojatna, glazba je toliko kvalitetna da ne mogu vjerovati da se našla u naslovu tako malog kalibra, a detalji su stvarno predivni za igru koju je takoreći jedna osoba napravila. Jedva čekam vidjeti daljnji tijek razvoja.

Evo instalirao sam i idem vidjeti o cemu se radi

Kupio sam ovog sonica, vrhunski je.