Fico ja se divim tvojoj društvenoj angažiranosti i čega si se spreman odreći (čak i žrtvovati) kako bi opravdao svoje ideale, ali često manipuliraš argumentima ka onome s čim si emotivno povezan.
Primjerice, Epicovoj PC platformi zamjeraš stvari koje opravdavas Game Passu. Kad nečija igra dolazi na Game Pass, to je super jer ulaganje financira developera, a kod EGS-a to je nešto što "uništava slobodno tržište".
Ironično, Steam je super servis, meni čak najbolji od svih uključujući i platforme na konzolama, ali Steam je upravo suprotno od svake definicije slobodnog tržišta. Asocijacija većine igrača je PC = Steam. Pokušaj na tobože jedinoj otvorenoj platformi izdati svoju igru samostalno na svojoj stranici. Ne možeš i propast ćeš.
Argument da Steam uzima isto kao i druge platforme ne drži vodu jer druge platforme razvijaju hardvere i ekosustav za isti, u slučaju Androida to je najbolji operativni sustav za telefone, a Steam naplaćuje 30% za izdavanje igre na PC-u koji bi ironično trebao biti slobodan. Steam je privatizirao PC.
I da se razumijemo, ja tu ne vidim neki osobiti problem, Steam jako puno doje i super je servis, netko je sve to trebao izgraditi i uvijek sam pri stajalištu da iz te pozicije svatko treba naplaćivati koliko želi i može.
Ali da je Steam neki branik PC igranja, a pogotovo da je je branik slobodnog tržišta je jedna velika glupost koju nikad nebi napisao iz pozicije nekog tko nastoji neutralno sagledati stvari. Steam je super, slažem se, univerzalno je voljen i hvaljen, ali samo je jedno umiranje Gabena, kada se pošemeri vlasnička struktura, potencijalno udaljen od najomraženije platforme na svijetu evil statusa.
Sa svim tim na umu, srčano braniti bilo kakav pokušaj konkurencije je glupo i nema smisla. GOG to nije, a Epic je najbliži tome. Ne morate ga koristiti, ignorirajte benefite koje nudi, ali nemojte nam prati mozgove ako tamo uzmem besplatnu igru ili nedaj bože čak kupim nešto što je isplativije.