Mislim da imaju od početka (pre)velike apetite, iako je pitanje koliko su uložili love u sve te projekte i kakve su profitne marže ostvarili. Treba opet biti realan pa reći da izuzev Lare, jedan Hitman ili Deus Ex nisu baš igre za najšire mase, koliko god to Square Enix marketingom nastojao prikazati.
A vidiš, ja bi nakon Human Revolutiona pretpostavio da je doveo Deus Ex serijal do širih masa odnosno da su svi prigrlili stealth FPS stajl igre. Koliko vidim, do dana dašanjeg se prodao u nekih 3,5 milje primjeraka (nešto više od 2 milje kad je bilo relevantno tamo 2011. godine) što je očigledno bilo dosta da Square Enix profitira.
No onda dođe Mankind Divided gdje se očito nešto prelomilo malo žešće (mikrotransakcije, usrane performanse na PC-u, generalni feel da igra nije bolja od HR-a, abrupt ending ako se ne varam - nažalost nisam igrao još jer mi kanta preslaba, itd.). Očito su to igrači uz izvjesnu generalnu nezainteresiranost "naplatili" tako da se igra nije prodala ni u milijun primjeraka. Čak i ako zanemarim PC na kojem je igra višestruko loše prošla, opet je generaqlni rezultat loš. A troškovi su valjda 5 godina poslije postali višestruki za Square Enix. Vjerojatno su htjeli tipa 4 - 5 milja prodanih primjeraka, a dobili su penis u čvalje. Možda je i razdoblje izlaska kumovalo tome da igra ne prođe dobro. Tko zna.
Bilo kako bilo, logična poslovna odluka je - Ne prodaje se dobro, znači da ne valja. Ajmo mi zaustavi IP i koncentrirat se na one profitabilne. Sa tog stajališa je u redu. Sa stajališta gamera koji voli Deus Ex serijal im se prosto rečeno nayebem matere i priželjkujem propast.
Za Hitman se nadam (ako slučajno studio propadne) da će doći u ruke nekog sposobnog i da će franšiza nastaviti živjeti.